Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
27
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.24 Mб
Скачать

3.2. Порядок виконання роботи

1. Використовуючи лабораторний макет, вивчити конструкцію і принцип дії безконтактної магнітної педалі типу ПБМ-56 спільно із захисним блоком ЗС-75.

2. Використовуючи лабораторний макет, вивчити конструкцію колійного датчика типу ДП-50-80 і його принцип роботи спільно з перетворювачем сигналу датчика ПСДП-50-81.

3. Використовуючи лабораторний макет, вивчити принцип дії та порядок регулювання фотоелектричного пристрою.

4. Зробити виводи про переваги і недоліки колійних датчиків, що використовуються на сортувальних гірках.

3.3. Зміст звіту

1. Назва і мета роботи.

2. Принципова схема захисного блоку ЗС-75.

3. Принципова схема колійного датчика ДП-50-80 і перетворювача сигналу датчика ПСДП-50-81.

4. Відповісти на контрольні запитання (за завданням викладача).

3.4. Контрольні запитання

1. Принцип дії безконтактної магнітної педалі типу ПБМ-56.

2. Які особливості підключення педалі ПБМ-56 до захисного блоку ЗС-75?

3. Робота захисного блоку ЗС-75 при проходженні колеса над педаллю.

4. Недоліки безконтактної магнітної педалі типу ПБМ-56.

5. Конструкція і принцип роботи колійного датчика типу ДП-50-80.

6. Призначення елементів перетворювача сигналу педалі ПСДП-50-81.

7. Принцип роботи перетворювача сигналу педалі ПСДП-50-81 спільно з датчиком ДП-50-80.

8. Порядок регулювання перетворювача сигналу педалі ПСДП-50-81 при спільній роботі з датчиком ДП-50-80.

9. Призначення і конструкція фотоелектричного пристрою.

10. Принцип роботи захисного блоку ЗС-75 спільно з ФЕП.

11. Який порядок регулювання фотоелектричного пристрою?

12. Яке призначення кнопки ВФК на гірковому пульті?

13. Як виключаються помилкові вмикання колійного реле 31СП у разі перекриття світлового потоку ФЕП людьми або птахами?

14. Які заходи застосовуються у ФЕП для захисту фотодатчика від попадання сонячного проміння?

15. До яких заходів вдаються для запобігання запотіванню або покриття інеєм захисного скла фотодатчиків?

Лабораторна робота № 4 пульт керування гірковими пристроями Мета роботи

Вивчити гірковий пульт керування, розташування та призначення кнопок, перемикачів, покажчиків і лампочок.

4.1. Короткі теоретичні відомості

Для керування гірковими вагонними сповільнювачами, світлофорами, стрілками і пристроями гіркової автоматичної централізації, а також для контролю стану шляхів, стрілочних ділянок і показань сигналів на гірковому посту встановлюють гірковий пульт-табло. Пульт типу ПГУ-65 дозволяє дистанційно керувати з одного центрального поста об’єктами автоматизованих і механізованих залізничних гірок, що мають від трьох до шести пучків. На рис. 4.1 наведено зразок гіркового пульта керування.

У верхній частині пульта-табло відповідно до плану сортувальної гірки розташовано:

– світлові чарунки для контролю стану ізольованих ділянок і стрілочних секцій. В кожній чарунці встановлюється по дві лампочки на 24 В, і перед однією з них встановлюється червоний світлофільтр. Якщо світлова чарунка горить червоним світлом, то ділянка зайнята, якщо білим – вільна;

– світлофорні повторювачі, що відображають поточні показання гіркового і маневрових світлофорів;

– світлові чарунки для контролю положення сповільнювачів першої та другої гальмівних позицій (I ГП та II ГП). При загальмованому сповільнювачі світлові чарунки табло горять зеленим світлом, а при розгальмованому – білим;

– стрілочні комутатори, які дозволяють керувати переводом стрілок в ручному режимі керування. Для реалізації програмного або маршрутного режиму роботи ГАЦ стрілочні комутатори встановлюють в середнє положення;

– кнопки для керування гірковим світлофором, за допомогою яких керують швидкістю розпуску поїзда: Кнопка «Назад» вмикає на гірковому світлофорі Г1 червоний вогонь і на маршрутному покажчику букву «Н», кнопка «Стоп» вмикає на гірковому світлофорі червоний вогонь, кнопка «Швидко» вмикає на гірковому світлофорі зелений вогонь, кнопка «Нормально» вмикає на гірковому світлофорі зелений і жовтий вогні, кнопка «Повільно» вмикає на гірковому світлофорі жовтий вогонь.

Сповільнювачами керують за допомогою важільних перемикачів на шість положень, з яких чотири положення гальмівні, одне розгальмоване, і нульове положення, в яке встановлюють важільний перемикач при переводі сповільнювача на автокерування в режимі автоматичного завдання швидкості розпуску (АЗШР). Включення даного режиму здійснюється натисненням кнопки «АЗШР». У автоматичному режимі швидкість розпуску відчепа задається за допомогою перемикача «Режим розпуску» на три положення: «Ш» – швидко, «Н» – нормально, «П» – повільно. Контроль заданої та фактичної швидкостей при руху відчепа по сповільнювачу (при роботі в режимі АЗШР) здійснюється за допомогою двохстрілочного вимірювального приладу «Покажчик швидкості» (ПШ). Збіг положення стрілок показує на рівність швидкостей і необхідність переводу рукоятки керування сповільнювачем в положення розгальмування.

Система ГАЦ може працювати в трьох режимах, які вибираються за допомогою перемикача режимів роботи «ГАЦ»: програмний, маршрутний і ручний. В системах блокової ГАЦ замість перемикача використовуються три кнопки «П», «М» і «Р».

Ручний режим використовується у разі відмови роботи ГАЦ і неможливості використання програмного або маршрутного режимів, а також при маневровій роботі. Для переходу на ручний режим керування необхідно перевести рукоятку перемикача «ГАЦ» у положення «Р». В даному режимі для установки маршруту скачування відчепа оператор повинен індивідуально переводити кожну стрілку, використовуючи стрілочні комутатори.

Рис. 4.1. Гірковий пульт керування ПГУ – 65

Для вмикання маршрутного режиму оператор повинен перевести рукоятку перемикача режимів роботи в положення «М», при цьому на пульті вмикається індикатор «ГАЦ». У даному режимі оператор формує маршрут для кожного відчепа окремо за допомогою кнопок «Завдання маршрутів» (на рис. 4.1 наведений пульт для гірки з чотирма пучками, по вісім шляхів у кожному пучку). Оператор, користуючись сортувальним листом, набирає маршрути шляхом почергового натиснення маршрутних кнопок пучків і шляхів відповідно номерам маршрутів проходження окремих відчепів. Наприклад, натисненням кнопки першого пучка і кнопки першого шляху оператор набирає 11-й маршрут; натисненням кнопки другого пучка і першого шляху – 21-й маршрут і т.д.

Контроль правильності набору номера маршруту оператор здійснює за індикаторами «Контроль маршрутів». Після надходження номера маршруту в блоки ГАЦ на цифровому покажчику маршруту «1-й відчеп» спалахує номер установленого маршруту. Після вступу відчепа на головну стрілку даний покажчик гасне, що вказує оператору на можливість набирати маршрут для наступного відчепа.

Завдання на установку маршруту можна відмінити до моменту відпускання другої кнопки, якщо натиснути кнопку «Відміна». Окрім цього на пульті знаходиться група кнопок для керування завданням маршрутів:

– кнопка «Читання інформації» – виводить на цифровий індикатор номер поточного маршруту і кількість вагонів у відчепі;

– кнопка «Відміна завдання» – відміняє маршрут, але тільки при наближенні відчепа до головної стрілки. Якщо відчеп вже вступив на стрілочну ділянку головної стрілки, то можлива тільки зміна маршруту шляхом індивідуального переводу стрілок за допомогою стрілочних комутаторів;

– кнопка «Просування завдання» – натискається у разі неправильного розчеплення, коли замість двох відчепів виходить один відчеп, в наслідок нагону одним відчепом іншого;

– кнопка «Заміна завдання» – дозволяє відмінити поточний маршрут і за допомогою кнопок «Завдання маршрутів» змінити завдання на маршрут для поточного відчепу;

– кнопка «Затримка завдання» – натискається у разі неправильного розчеплення, коли замість одного утворюється два відчепа.

Для вмикання програмного режиму роботи ГАЦ необхідно перевести рукоятку перемикача режимів роботи в положення «П», при цьому на пульті спалахує індикатор «ГАЦ». У даному режимі можливі два способи введення програми, які вибираються за допомогою перемикача «Ввід прогр.»: положення «Р» – ручний набір, положення «ГОЗП» – введення програми через гірковий оперативно-запам’ятовуючий пристрій (ГОЗП), при цьому на пульті спалахує індикатор «ГОЗП». В основному ГОЗП використовують тільки на крупних гірках, а на інших ручне введення програми розпуску.

У програмному режимі керування ГАЦ при ручному введенні оператор, відповідно до даних сортувального листка, вводить маршрутні завдання, відповідно до того як і в маршрутному режимі, але завдання після введення поступають в блок накопичувача ГАЦ. При повному заповненні накопичувача спалахує індикатор «Накопичувач зайнятий», і оператор повинен припинити набір маршрутів.

При використанні ГОЗП оператор за допомогою кнопок «Вибір блоку пам’яті ГОЗП» вибирає програму розпуску потягу, і подальші дії здійснюються за допомогою пристрою автоматичного завдання маршрутів без участі оператора. Замість того, щоб заздалегідь накопичувати маршрути за допомогою накопичувача, програма розпуску потягу з послідовною установкою маршрутів записується умовним кодом на перфокарті. При цьому відпадає необхідність в накопичувальних пристроях, і оператор звільняється від роботи по набору маршрутів. В автоматичний пристрій входять рулонні телеграфні апарати, встановлені в технічній конторі й на гірковому посту. Прийнята інформація поступає в релейний комплект (РК), де виробляються команди керування перфоратором. Перфоратор під дією РК пробиває і викидає готові перфокарти. Перед початком розпуску оператор вкладає перфокарти в контрольно – читаючий пристрій «Контрольник», де інформація читається, розшифровується і видається в систему ГАЦ.

Для контролю виконання програми передачі маршрутних завдань на пульті керування є покажчик маршрутів у вигляді цифрових ламп. В процесі розпуску складу в покажчику за допомогою блоку індикації створюється контрольна сигналізація: індикаторами «Перший відчеп» висвічується номер пучка і шляху для першого відчепа; індикаторами «Другий відчеп» – номер пучка і шляху для другого відчепа. Після проходження першим відчепом головної стрілки його номер гасне, а на індикаторі «Перший відчеп» висвічується номер маршруту другого відчепа, на індикаторі «Другий відчеп» – номер маршруту третього відчепа і т.д. На весь час розпуску оператор одержує контроль номерів маршрутів двох чергових відчепів (поточного і наступного), що знаходяться перед головною стрілкою.

Для керування процесом формування і розформовування потягу використовуються спеціальні кнопки: «Розформовування», «Формування», «Розчеплення потяга», «Один вагон». Кнопка «Вимикання дзвінка» використовується при неправильному розчепленні вагонів на вершині гірки.

Для контролю проходження відчепів використовується особлива група світлових покажчиків «Ознаки». Наприклад, при проходженні по гірці довгобазового відчепа вмикається індикатор «Довгобаз.».

На цифрових індикаторах «Номер поїзду» виводитися номер підготовленого до розпуску потяга.

Соседние файлы в папке ГАЦ_Разгонов