Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструкція з руху поїздів (сокращенная).docx
Скачиваний:
184
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
462.37 Кб
Скачать

17.2 Заявки на видачу попереджень у зв'язку з наступним проведенням передбачених робіт видаються:

а) шляховими майстрами, начальниками і електромеханіками районів контактної мережі, електромеханіками дистанцій сигналізації та зв'язку - на час проведення робіт, але не більш як на 12 год.;

б) начальниками дистанції колії, сигналізації та зв'язку, дистанції електропостачання - на строк до 5 діб;

в) начальниками відповідних служб - на строк до 10 діб.

Попередження на більш тривалі строки та не усунені в установлені строки, зазначенні в п.п. "б", "в" встановлюються наказом начальника залізниці. При цьому в наказі про встановлення попередження начальник залізниці може надати відповідним працівникам право відміни попередження після виконання необхідних робіт і відновлення нормальної швидкості.

Після виявлення під час перевірки колії колієвимірювальними і дефектоскопними вагонами місць, що загрожують безпеці руху поїздів, заявки на видачу попереджень можуть видаватися начальниками цих вагонів або їх заступниками.

Шляхові майстри, начальники, старші електромеханіки (електромеханіки) районів контактної мережі, електромеханіки дистанцій сигналізації та зв'язку подають заявки про видачу попереджень у таких випадках:

- при роботі знімних рухомих одиниць;

- під час перевезення на колійних вагончиках важких вантажів;

- коли на двоколійних і багатоколійних перегонах проводиться вивантаження матеріалів на міжколійї або коли через колію, по якій прямують поїзди, проводиться завантаження або вивантаження вантажів з поїзда, що стоїть на сусідній колії;

- коли поїзди прямують по колії, яка є суміжною для колії, де працює колійна техніка з можливим виходом робочих органів за межі габариту.

Шляховими майстрами, крім того, подаються заявки на видачу попереджень у зв'язку з наступним проведенням передбачених робіт, керувати якими має право бригадир колії. Перелік таких робіт установлюється Інструкцією з забезпечення безпеки руху поїздів при виконанні колійних робіт.

При відправленні локомотивів в холодному стані або введення до складу поїзда рухомого складу, який не може рухатись зі швидкістю, визначеною для цієї ділянки, заявка на видачу попередження видається керівником відповідного підприємства або його заступником на підставі акту огляду технічного стану такого рухомого складу. Заявка оформляється порядком, визначеним у п. 17.4, 17.5.

17.3 Для виконання непередбачених робіт з усунення виявлених несправностей колії та споруд, що загрожують безпеці руху і вимагають огородження сигналами зупинки (одиночна заміна дефектної рейки, накладок, стрілочних вістряків, елементів зрівнювальних приладів, хрестовин, виправлення колії на пучинах тощо) або сигналами зниження швидкості, "Опустити струмоприймач", заявки на видачу попереджень подаються шляховим майстром ( у разі його відсутності - бригадиром колії), енергодиспетчером на вимогу працівників районів контактної мережі або начальником (електромеханіком) дистанції електропостачання, електромеханіком СЦБ з наступним повідомленням про це начальнику дистанції колії або відповідно начальнику дистанції електропостачання, району контактної мережі або дистанції сигналізації та зв'язку.

17.4 Заявки подаються письмово, телеграмою чи телефонограмою на адресу станцій видачі попереджень, установлених начальником залізниці; станцій, що обмежують перегін, на якому встановлюється попередження, а на ділянках з диспетчерською централізацією - також і поїзному диспетчеру. Письмова заявка, подана на одну з перелічених станцій, має бути підтверджена особою, яка підписала її, телеграмою або телефонограмою на інші установлені адреси.

Усі заявки і телеграми про попередження, які подаються структурними підрозділами залізниці, повинні реєструватися цими підрозділами у книгах попереджень.

Якщо заявка про видачу попереджень подається начальником дистанції колії або іншим старшим агентом, то копія її адресується керівнику робіт.

Телеграми (телефонограми) із заявками на видачу передбачених попереджень мають подаватися з таким розрахунком, щоб черговим по станції видачі попереджень вона була одержана не пізніше ніж за 3 години до початку дії попередження, а на напрямках, де поїзди прямують без зупинки більше 3 годин - не пізніше часу, встановленого начальником залізниці.

Порядок передачі заявок, телеграм або телефонограм про встановлення і відміну попереджень, що забезпечує своєчасну доставку заявок, телеграм і телефонограм за встановленими адресами, визначається начальником залізниці.

Підтвердженням про прийняття заявки до виконання є:

а) копія телеграми (телефонограми) з розпискою працівника телеграфу (чергового по станції, де телеграфу немає) про прийняття телеграми для передачі за встановленими адресами або зафіксований у тексті телефонограми час її передачі за встановленими адресами із указанням посади та прізвища працівника, який прийняв цю телефонограму;

б) розписка чергового по станції видачі попередження про одержання письмової заявки або розписка чергового по цій станції у книзі видачі попереджень під записом працівника, який подав заявку.

17.5 У заявках про видачу попереджень мають указуватися:

а) точне позначення місця дії попередження:

- перегін - колія, кілометр, пікет;

- станція - номер колії, номер стрілки;

- переїзд - кілометр, пікет, напрямок руху;

б) запобіжні заходи під час руху поїздів;

в) початок і термін дії попередження.

17.6 У разі виникнення непередбачених обставин, що загрожують безпеці руху, заявка про видачу попереджень передається безпосередньо черговим по станціях, що обмежують перегін (або на одну з цих станцій), енергодиспетчеру, а на ділянках з диспетчерською централізацією - поїзному диспетчеру, та диспетчеру дистанції колії (змінному інженеру дистанції сигналізації та зв'язку, диспетчеру дистанції електропостачання). Диспетчер дистанції колії, дистанції електропостачання, змінний інженер дистанції сигналізації та зв'язку, негайно забезпечує передачу заявок на видачу попереджень станціям видачі попереджень порядком, встановленим начальником залізниці.

При виявленні колієвимірювальним або дефектоскопним вагоном несправностей, що загрожують безпеці руху поїздів, заявки на видачу попереджень видаються начальниками цих вагонів або їх заступниками, у тому числі прямо з вагону, черговим по станціях, що обмежують перегін та диспетчеру дистанції колії (дистанції сигналізації та зв'язку, дистанції електропостачання).

Черговий по станції, що обмежує перегін, на підставі одержаної заявки або повідомлення чергового по сусідній станції чи на підставі іншої інформації, в тому числі за показанням контрольних ламп несправності пристроїв переїзної автоматики на пульт-табло, зобов'язаний, у першу чергу, повідомити через радіозв'язок машиністів поїздів, які прямують перегоном у напрямку небезпечного місця або переїзду з несправними пристроями переїзної автоматики, про кілометр, пікет і застережні заходи при їх проходженні, переконатися, що повідомлення сприйняте ними правильно, і доповісти про це поїзному диспетчеру. При наявності поїзда цього напрямку на наближенні до станції або на станції у випадках, коли не можна передати попередження через радіозв'язок, - зупинити його на станції для видачі письмового попередження.

Поїзний диспетчер, одержавши повідомлення від чергового по станції, передає станціям, що обмежують перегін, і станціям видачі попереджень на поїзди реєстрований наказ про порядок видачі попереджень на поїзди.

У випадку перерви поїзного диспетчерського зв'язку черговий по станції, що обмежує перегін, зобов'язаний видавати попередження на всі поїзди, що відправляються в напрямку небезпечного місця, до відновлення диспетчерського зв'язку, а далі діяти відповідно до вказівок поїзного диспетчера.

На ділянках з диспетчерською централізацією заявки про видачу непередбачених попереджень мають передаватися поїзному диспетчеру, який вживає заходи, що забезпечують видачу попереджень на поїзди.

На окремих ділянках, установлених начальником залізниці, може бути передбачений порядок передачі машиністам поїздів, які знаходяться в русі, повідомлень про непередбачено виниклі попередження через радіозв'язок без зупинки поїзда для видачі письмового попередження. Такі повідомлення мають передаватися машиністу черговим по станції, а на ділянках з диспетчерською централізацією - поїзним диспетчером при підході поїзда до станції, що обмежує перегін, до відкриття вихідного сигналу з реєстрацією повідомлення в журналі руху поїздів або в журналі диспетчерських розпоряджень.

Роботи з усунення непередбачених, небезпечних для руху поїздів несправностей колії, контактної мережі та інших пристроїв, а також пов'язані з цим переміщення спеціального самохідного рухомого складу і інших знімних одиниць мають здійснюватися негайно при виявлені несправності після відповідного огородження місця роботи. У разі необхідності встановлення попередження заявки про їх видачу оформляються в установленому порядку.

17.7 Керівнику робіт забороняється приступати до роботи, а відповідальному за безпечне проведення робіт видавати дозвіл про початок робіт до тих пір, поки вони не будуть мати підтвердження про те, що заявка про видачу попереджень, з зазначенням часу приймання, прийнята до виконання.

17.8 Видача попереджень проводиться на станціях формування поїздів і станціях, на яких поїзди мають стоянку з технічних потреб. Для приміських поїздів видача попереджень проводиться станціями початкового відправлення цих поїздів.

На станціях, де заявки, телеграми про видачу попередження надходять черговому по станції (парку) або оператору у надрукованому вигляді (на телетайпному апараті, з використанням персональних комп'ютерів), дозволяється надруковані заявки вклеювати в спеціальну книгу попереджень з дотриманням вимог її ведення. Перелік таких станцій, робочих місць установлює начальник залізниці.

Перелік станцій і порядок видачі попереджень на поїзди визначаються начальником залізниці. На ці станції, в тому числі і з суміжних ділянок, розміщених на сусідніх залізницях, керівники робіт (відповідальні за безпечне проведення робіт) повинні адресувати телеграми про встановлення попереджень.