Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стрічка.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Висновки

Надзвичайно важливе значення має навчання і підготовка молодих кадрів, здатних правильно і якісно розшифровувати записи на стрічці швидкостеміра.

Правила технічної експлуатації залізниць України зобов'язують машиніста при веденні поїзда стежити чи вільна колія, сигналами, сигнальними покажчиками і знаками, виконувати їх вимоги, спостерігати за приладами, контролюючими безпеку роботи локомотива.

В дорозі проходження машиністові забороняється перевищувати швидкості, встановлені ПТЕ наказом начальника дорогі, а також нехтувати виданими попередженнями і вказівками сигналів. Забороняється відключати пристрої безпеки, що справно діють, і втручатися в їх роботу. Все це фіксується на швидкостемірній стрічці, яка є основним документом при розслідуванні порушень. Посадова інструкція локомотивній бригаді зобов'язує машиніста після завершення поїздки здати черговому по депо в установленому порядку оформлену швидкостемірну стрічку за виконану поїздку (зміну), бланки попереджень, довідку про гальма.

Машиніст зобов'язаний забезпечити достовірність даних, що вносяться до маршруту машиніста і інших облікових документів, одним з яких є швидкостемірна стрічка.

Існує помилкова думка про можливість виправлення записів на швидкостемірній стрічці швидкостеміра ЗСЛ-2М шляхом стирань або дією різними хімічними речовинами. Виправлення або знищення записів на стрічці — це грубе порушення вимог посадової інструкції локомотивній бригаді за поданням достовірних даних про поїздку. Такі дії машиніста обов'язково будуть виявлені і спричинять дисциплінарне стягнення.

Розглянемо декілька варіантів, як виявляються записи писаря на швидкостемірній стрічці.

Металевий (латунний) писар швидкостеміра ковзає по лицьовій стороні швидкостемірної стрічки, залишаючи на шарі покриття стрічки мікроскопічні частинки металу. У криміналістичних лабораторіях існує ряд способів виявлення слідів писаря на швидкостемірній стрічці швидкостеміра ЗСЛ-2М:

1) фотографування у відбитих інфрачервоних променях;

2) кольороподільне фотографування;

3) дифузно-контактний метод, при якому фотопапір протягом 2—3. хв розмочується в 10 %-ному розчині аміаку і приводиться в контакт з ділянкою запису на стрічці. Після цього желатиновий шар фотопаперу обробляється спиртним розчином рубіно-водневої кислоти для відкриття міді. В результаті на желатиновому шарі з'являються штрихи сірувато-зеленого кольору, отримані відтиснення фотографуються.

На підставі цієї інформації порада працівникам локомотивних бригад: не вірте різним домислам про можливість виправлення і підробки записів на швидкостемірній стрічці, не порушуйте посадову інструкцію локомотивній бригаді.

Машиніст несе відповідальність за достовірність даних на швидкостемірній стрічці.

При розшифровці швидкостемірній стрічки, зіставляючи записи на швидкостемірній стрічці з номограмою розташування сигналів на ділянці, необхідно звертати увагу на те, як реагував машиніст на зміну сигналу в невстановленому місці або при раптовій появі білого вогню.

Ревізори по безпеці руху і керівники локомотивного господарства при розслідуванні випадків порушення безпеки руху з використанням даних, зафіксованих на швидкостемірній стрічці, повинні мати в своєму розпорядженні додаткову інформацію. Ця інформація допоможе дати точнішу оцінку записів параметрів руху. Стрічка локомотивного швидкостеміра фіксує параметри руху, роботу пристроїв СЦБ і АЛСН, виконання працівниками транспорту в конкретному місці вимог ПТЕ і посадових інструкцій по обслуговуванню пристроїв, що забезпечують безпеку руху поїздів. Швидкостемірна стрічка є достовірнішим документом, ніж графік виконаного руху, оскільки відображає конкретне місце і час знаходження поїзда (локомотива) на ділянці, а також дійсне показання стану пристроїв, що забезпечують безпеку руху.

При проведенні службового розслідування необхідно зібрати додаткову інформацію, що дозволяє точніше оцінювати дані, зафіксовані на швидкостемірній стрічці. При цьому можна керуватися наступною схемою.

Список літератури, що рекомендується

1. Інструкція з експлуатації локомотивних швидкостемірів ЗСЛ-2М, приводів до них і по розшифровці скоростемерных стрічок. № ЦТ-613, утв. МПС РФ 11.11.1998 р. — М.: Транспорт, 1999.

2. Інструкція з експлуатації комплексів засобів збору і реєстрації даних ККД-3 і розшифровці діаграмних стрічок № ЦТ-397, утв. МПС РФ 15.07.1996 р. — М.: Транспорт, 1996.

3. Інструкція з експлуатації гальм рухомого складу залізниць, з доповненнями і змінами № Цт-цв-цл-вніїжт/277, утв. МПС РФ 16.05.1994 р. — М.: Транспорт, 1998.

4. Інструкція по технічному обслуговуванню, ремонту і випробуванню гальмівного устаткування локомотивів і моторвагонного рухомого складу № ЦТ-533, утв. МПС РФ 27.01.1998 р. — М.: Транспорт, 1998.

5. Інструкція з експлуатації і ремонту локомотивних швидкостемірів ЗСЛ-2М і приводів до них №ЦТ/3921, утв. МПС РФ 15.08.1980 р. — М.: Транспорт, 1982.

6. Інструкція про порядок користування автоматичною локомотивною сигналізацією безперервного типу (АЛСН) і пристроями контролю пильності машиніста ЦШ-ЦТ-302, утв. МПС РФ 26.11.1994 р. — М.: Транспорт, 1995 (і проект нової редакції листопад 2000 р.).

7. Правила тягових розрахунків для поїздової роботи, утв. МПС РФ 15.08.1980 р. — М.: Транспорт, 1985.

8. Довідник "Тягові розрахунки". Гребенюк п.Т., Долганов а.Н., Ськворцова а.І. — М.: Транспорт, 1987.

9. Ковріжкин н.П. Контроль роботи машиністів по скоростемер-ным стрічках. — М.: Транспорт, 1968.

Розшифрування швидкостемірних стрічок