Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стрічка.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

4. Вплив різних чинників на якість записів швидкостемірноїстрічки

При експлуатації локомотивних швидкостемірів якість записів на швидкостемірній стрічці може змінюватися.

Точність запису на швидкостемірної стрічці основних параметрів — швидкості, часу, відстані, режиму гальмування, контролю сигналізації швидкостей, напрями руху — залежить від ремонту, регулювання, випробування і подальшої установки швидкостеміра на локомотив.

При розшифровці величини швидкості необхідно звертати особливу увагу на те, звідки починає фіксувати швидкість писар швидкості. Початок запису швидкості повинен проводитися від лінії нульової швидкості — лінії нижніх кілометрових наколювань.

Якщо буде виявлено, що початок запису кривої швидкості має відхилення від нульової лінії швидкості, то на такій швидкостемірній стрічці необхідно визначити дійсну швидкість за часом і пройденому шляху.

Якщо ж масштаб наколювань виходить за межі 4,9—5,1 мм між двома наколюваннями, то швидкостемір з порушенням перфорації необхідно зняти з локомотива і направити в цех ремонту для регулювання.

При розшифровці часу ходу і стоянок слід звертати увагу на те, де закінчує запис хвилинний писар (у лінії верх їх наколовши або нижче) перш ніж починається півгодинний спад писаря. Чи відповідає величині 30 мм лінія спаду хвилинного писаря. Звірити час щогодинних наколювань по лініях швидкостемірної стрічки з графіковим часом проходження станцій. Ця перевірка дозволяє оцінити дії машиніста з установки точного часу перед початком рейса. Неправильний переклад стрілок при установці точного часу (проти руху годинникової стрілки) викликає невідповідність контрольних наколів дійсному часу.

При розшифровці величини гальмівного тиску необхідно звернути увагу на величину максимального переміщення писаря індикатора гальмівного тиску, який повинен бути рівним 25 мм; тільки в цьому випадку для вимірювання величини тиску можна застосовувати відповідний масштаб.

Включення контролю швидкості і перевірки пильності машиніста із запізненням або передчасно може бути виявлено при розшифровці швидкостемірної стрічки зіставленням величини швидкості у момент початку фіксації різних вогнів локомотивного світлофора. Причиною може бути нечітке регулювання контактних пристроїв швидкостеміра. При розшифровці швидкостемірної стрічки ці недоліки необхідно враховувати, а швидкостемір, що має ці недоліки, повинен бути знятий з локомотива і направлений в ремонт для регулювання.

На якість записів на швидкостемірної стрічці великий вплив робить справна робота приводу і правильна установка швидкостеміра на кронштейні.

При недбалій установці приладу, ослабленні кріплення його на кронштейні, незадовільній роботі приводу виникає сильна вібрація писарів, що приводить до розширення і нечіткості лінії запису. Швидкостемірні стрічки з такими записами важко розшифровувати, необхідно враховувати додаткові поправки.

Швидкостемір на кронштейні повинен встаноВЛюватися без перекосів, кріпитися на чотирьох болтах. Вісь валу приводу повинна співпадати з віссю валика швидкостеміра. Зазор між валиком приладу і його обоймою повинен бути рівномірним і складати не менше 0,5 мм на сторону, такий же зазор повинен бути між чекою на валику і вирізом для неї в обоймі. Валик приладу не повинен упиратися в дно обойми, а обойма не повинна підпирати корпус приладу. Зазор між ними повинен бути не менше 3 мм.

Всі вище перелічені чинники можуть значною мірою впливати на якість записів, а отже, і на результат розшифровки.