Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_4.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
281.6 Кб
Скачать

4.1.4.Модель горизонтальних колій станції

Коліїстанції можуть бути представлені за допомогою деревоподібного графаD=(W,H), деW– множина вершин – горизонтальних колій станції (парку, горловини),H– множина ребер, які відповідають міжколійям, що розділяють зазначені колії.

Кожна колія станції wу графіDхарактеризується вектором параметрів:

R=(w,Y,Cп,р,,Vдоп,), (4.4)

де w – номер колії;

Y – ордината колії;

Сп – категорія колії (головна, приймально-відправна, інша);

р – тип рейки;

- умови укладання стрілочних переводів (нормальні, скрутні);

Vдоп– припустима швидкість руху;

- спеціалізація колії.

Один з вузлів дерева, що відповідає колії із заданою ординатою, є його коренем r.

4.2. Розробка та обґрунтування варіантів конструкції горловин приймально-відправного парку «а»

В розділі 3 даного проекту встановлено, що колійного розвитку в парку «А» дільничної станції недостатньо. В приймально-відправному парку налічується 5 колій (фрагмент парку наведено на рисунку 4.3), а в зв’язку зі збільшенням обсягів розформування, потрібно мати 6 колій. В зв’язку з цим необхідно добавити одну колію, №6 до приймально-вiдправного парку.

Пропонується два варіанти примикання колії №6до парку «А».

У першому варіанті (див. рисунок 4.4а) пропонується в непарній горловині парку перед стрілочним переводом №117вкласти новий стрілочний перевід №123для примикання колії №6.Так утворюється новий кут повороту206.

Рисунок 4.3 –Фрагмент схеми приймально-відправного парку

У парній горловині колію №6 пропонується примкнути до ділянки колії СП104-СП118 за допомогою стрілочного переводу №118. При цьому утворюється новий кут повороту205, який дорівнює двом стрілочним кутам повороту.

Другий варіант (див. рисунок 4.4 б) примикання колії №6 до приймально-відправного парку відрізняється від першого варіанту тільки способом примикання колії у парній горловині. Пропонується подовжити ділянку колії СП116-ВК 201до перетинання з віссю колії №6під одинарним стрілочним кутом. Таким чином, замість вершини кута повороту ВК 201утворюється стрілочний перевід №118, сама точка ВК 201переходить з вісі колії №5на вісь колії №6.

Два запропонованих варіанта є конкурентоспроможними. По-перше, вони відрізняються довжиною нової колії, що примикає до парку – це призводить до значного капіталовкладення. По-друге, нові колії мають різну сумарну кількість скривлень по варіантам.

На даний час встановлено перелік вимог до схем стрілочних горловин станції. Ці вимоги торкаються компактності горловин, поточності пересувань рухомого складу, розділу масових пересувань по паралельним маршрутам, мінімальної кількості стрілочних переводів на головних коліях.

а)

б)

Рисунок 4.4 – Варіанти примикання додаткової колії до парку «А»

Але навіть виконання цих вимог не гарантує загальну економічність горловин. Це відбувається тому, що перелік вимог не включає декілька важливих положень по забезпеченню цієї економічності. Перш за все необхідно, при виконанні вищенаведених вимог, проектувати найбільш сприятливий план масових поїзних маршрутів з мінімальною кількістю скривлень їх на стрілочних переводах та кривих малих радіусів.

При порівнянні варіантів треба враховувати, що навіть в кривих з підвищенням зовнішньої рейки при радіусах менше 1000 мвиникає додатковий знос рейки та рухомого складу. В горловинах при переломах маршрутів вантажних поїздів на стрілочних переводах з радіусом кривих всього 200мпри відсутності підвищення зовнішньої рейки, більш дорогої і менш міцної конструкції колії подібні витрати на один градус кута повороту збільшуються багатократно.

Таким чином, пропонується за допомогою розробленої на кафедрі „Станції та вузли” програми автоматизованого проектування колійного розвитку станцій sapr.exe виконати розрахунок координат основних точок парку (стрілки, кути повороту) та визначити будівельну довжину залізничних колій по варіантам.

Моделі колійного розвитку парків та розрахунок основних їх параметрів наведені в Додатку В.

Основні параметри колійного розвитку парку по варіантам наведені в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 – Параметри колійного розвитку по варіантам

Параметр

Існуючий варіант

Варіант 1

Варіант 2

Будівельна довжина колій, м

5756,8415

6713,7710

6623,7448

Сумарна довжина кривих, м

110,6587

199,1856

154,9222

Кількість стрілок, компл.

18

20

20

Найменша корисна довжина колії №6,м

-

1160,07

880,60

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]