Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
281.6 Кб
Скачать

4 Дослідження та вибір раціональної конструкції горловин парків станції

Горловина парка – найвідповідальніший елемент колійного розвитку станції, від якого залежать пропускна спроможність станції, вартість її спорудження, безпека руху поїздів і маневрової роботи на станції.

Горловина сортувальної станції повинна забезпечувати:

– одночасний прийом поїздів на станцію зі всіх напрямків, що примикають до неї;

– виконання декількох операцій одночасно, для чого колії об’єднують в секції і укладають відповідні з’єднання для паралельних пересувань;

– безпека руху, для чого маршрути поїздів повинні бути відокремлені від маневрових;

– якнайменшу довжину;

– найменшу кількість стрілочних переводів та кривих;

– незалежний рух поїздів по кожній головній колії.

Ефективність експлуатації залізничних станцій прямо залежить від оптимальності рішень, прийнятих при проектуванні або реконструкції їх горловин. Істотне підвищення якості проектування, збільшення продуктивності праці проектувальників може бути досягнуте в результаті впровадження нової інформаційної технології, основою якої є система автоматизованого проектування.

4.1. Автоматизована розробка конструкції та побудова колійного розвитку станції

4.1.1.Представлення схеми станції для автоматизованого проектування

Для реалізації процедур автоматизованого синтезу колійного розвитку станції найбільш підходящими є графічні моделі, основані на зважених орграфах. Базовою в системі графічної моделі є внутрішня модель станції, яка має найбільш складну структуру. До її складу входять топологічна та параметрична моделі, а також модель горизонтальних колій станції. Топологічна модель відображає склад елементів станції (колії, стрілочні переводи, з'єднувальні криві тощо), їхнє взаємне розташування та взаємозв'язок. Параметрична модель містить данні про форму та геометричні розміри відповідних елементів. Зазначені дві моделі складають канонічну модель, яка необхідна не лише для розрахунку станції, але й у подальшому використовується для її функціонального моделювання.

4.1.2. Топологічна модель станції

Модель являє собою орієнтований граф G=(V,E), у якому виділені три підмножини вершини:VS,VCтаVW. ВершиниviVSє центрами стрілочних переводів, вершиниvjVC– вершинами кутів повороту кривих (ВКП), вершиниvkVW– кінцями колій (КК). Дуга графаe=(v,u) зазначається упорядкованою парою, яка складається з початковоїvта кінцевоїuвершин, її напрямок задано від вершиниvдо вершиниu. Прийнято, що всі дуги орієнтовані зліва праворуч.

Ступінь вершини орієнтованого графа degvвизначається числом інцидентних до неї дуг:

, (4.1)

де d+(v),d-(v) – відповідно напівступені виходу та заходу вершиниv, які визначаються як множина всіх дуг, що виходять із вершиниv та заходять у неї:

d+(v)=(v)таd(v)=–1(v), (4.3)

де (v) – множина вершин, які є кінцевими вершинами дуг, у яких початковою є вершинаv;

-1(v) – множина вершин, які є початковими вершинами дуг, у яких кінцевою є вершинаv.

Напівступені вершин viVSорієнтованого графаGдозволяють ідентифікувати тип вершини (ЦП – degv=3, BК – degv=2, KК – degv=1), а також визначити напрямок укладання відповідних стрілочних переводів. При цьому очевидно, що максимальний напівступінь кожної вершини не перевищує двох.

З теорії графів відомо, що сума напівступенів виходу всіх вершин графа дорівнює сумі напівступенів заходу та дорівнює числу його дуг:

, (4.4)

де n,m– відповідно число вершин та дуг графаG.

Це ствердження використовується для вхідного контролю даних про схему станції.

Для розділення множини вершин графа Gна підмножиниVS,VC,VWкожному з них виділені групи номерів, які не перетинаються:NS={1, 2, ..., 99},NW={101, 102, ..., 199},NC={201, 202, ..., 299}.

Для зручності аналізу схем станцій прийнято, що першим у списку для вершин viVSіз напівступенем виходуd+(vi)=2 (протишорстні переводи) вказується номер вершиниu1, із якою ця стрілка (вершинаvi) зв'язана по прямій колії (звичайний перевід) або по правій колії (симетричний перевід); іншим у списку вказується номер іншої вершиниu2, суміжної зvi .

Для вершин viVCз напівступенем виходуd+(vi)=1 (ВКП, ЦП пошорстних стрілок) другий елемент списку відсутній; для вершинviVWз напівступенем виходуd+(vi)=0 (КК) відсутні обидва елементи списку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]