Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_4.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
281.6 Кб
Скачать

4.1.3.Параметрична модель станції

Орграф G=(V,E) є зваженим, кожна вершина підмножинVS,VC,VWхарактеризується деяким вектором параметрів (відповідноXS,XC,XW). Зокрема, для вершинviVS(ЦП) повинні бути задані: номер коліїw, тип стрілочного переводус, його напрямокSта, при необхідності, довжини прямих вставокfp , fв до вершин, суміжних зvi(XS={w,с,S,fр ,fв }).

Для кожної вершини vi , розташованої на одній з горизонтальних колій, повинно бути вказано ненульовий номерwцієї колії. Належність вершини деякій горизонтальній колії дозволяє в подальшому визначити її ординату (Y(vi)=Y(w)), використовуючи задані значення ширини міжколійя. Якщо деяка вершинаviне належить не одній горизонтальній колії, ті для неї приймаєтьсяw=0.

Тип стрілочного переводу сявляє собою (с=0, 1, ...), під яким даний стрілочний перевід записаний у таблиці характеристик. Характеристики стрілочного переводу містять марку хрестовини1/N, тип рейки, основні розміри (a,b), кут стрілкийого тригонометричні функції, а також вставкуk0.

Напрямок стрілочного перекладу Sдозволяє розрізняти лівосторонні (S=0) та правосторонні (S=1) стрілочні переводи.

Окрім перерахованих параметрів, в особливих випадках указують також данні про прямі вставки, які укладаються праворуч від цього стрілочного перекладу в напрямку прямої (fр) та/або бокової (fв) колій. Як правило, вказані прямі вставки визначаються автоматично за схемою взаємного розташування стрілок та у вихідних даних не задаються. Їх необхідно вказувати лише в наступних випадках:

– при необхідності прийняти величину L, відмінну від конструктивної, яку встановлено інструкцією для даної схеми взаємного розташування стрілок;

– при необхідності задати довжину однієї з колій парку для переходу з лівої горловини до правої (при розрахунку координат).

Уцих двох випадках вставка, що задається, являє собою позитивне число в межах 0<f<9999.

В окремих випадках, коли величина вставки f визначається шириною деякого міжколійяg, яку не можна визначити зі схеми як різницю ординат горизонтальних колій, як, наприклад, на малюнку4.1Error: Reference source not found. У цих випадках замість вставкиfзадається величина необхідного міжколійяgіз знаком мінус (g<0). Якщо ж у зазначених випадках величина міжколійя не буде задана, то за замовчуванням буде прийняте стандартне значенняg=5,3м.

Рисунок 4.1 – Схеми взаємного розташування стрілочних переводів, що вимагають явного завдання ширини міжколійя g.

Якщо ж необхідну ширину міжколійя можна визначити як різницю ординат горизонтальних колій (рисунок 4.2), то величинаg, навпроти, не повинна задаватися (варто вказатиf=0).

Нарешті, у випадках, коли величина вставки повинна бути визначена як різниця координат суміжних точок, замість вставки вказується число 9999. Звичайно, це має місце, коли відстань між суміжними стрілочними переводами визначається з умови замкнутості деякого контуру в схемі, а також коли воно залежить від заданої довжини однієї з колій парку.

Рисунок 4.2 – Схеми взаємного розташування стрілочних переводів, у яких ширина міжколійяgвизначається автоматично.

Перераховані можливості забезпечують необхідну гнучкість при проектуванні колійного розвитку станції.

Для вершин viVC(ВКП) повинні бути задані номер коліїw, радіус кривоїR, при необхідності довжина прямої вставкиfдо вершини, суміжної зvi, а також, в окремих випадках, кут повороту (XC={w,R,f,}).

Пряма вставка f, що укладається між ВКП і вершиноюNР, задається в тих же випадках і за тими ж правилами, що і для стрілок. Крім того, вставка повинна бути задана, коли ВКП знаходиться на скороченому кінцевому з'єднанні і без неї зі схеми не можна визначити загальну довжину з'єднання; при цьому варто задати потрібну конструктивну вставку.

Кут повороту кривої необхідно задавати тільки у випадку, якщо він знаходиться на скороченому кінцевому з'єднанні і при цьому величина кута не може бути знайдена зі схеми як сума утворюючих його стрілочних кутів. Кут задається в градусах, хвилинах і секундах із знаком (знак плюс, якщо поворот колії від початкового напрямку проти годинникової стрілки). При цьому необхідно додержуватися прийнятого напрямку кодування схеми – зліва праворуч.

Нарешті, для вершин viVW(КК) може задаватися відстаньfдо вершини, суміжної зvi, у випадках, коли довжина відповідної колії задана в схемі станції (XW={w,f}). Звичайно, це має місце, коли на схемі станції деяка колія, яка закінчується точкою КК, має цілком визначену довжину (наприклад, тупикова колія заданої довжини). У всіх інших випадках приймаєтьсяf=0 і тоді відповідна колія на плані вирівнюється по крайньому лівому кінцю схеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]