Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ввавава.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
83.92 Кб
Скачать

2.3 Характерні види зносу і аналіз ремонтопридатності основних деталей і вузлів машини. Пропозиції підвищення їх надійності та довговічності.

Зносом називається, поступове змінення розмірів і якості робочої поверхні або поступових втрат міцностей матеріалу деталей машини в період експлуатації обладнання, внаслідок дій тертя механічних навантажень, теплових і хімічних

явищ. Деталі які підлягають найбільшому зносу в механізмі стенду розливному є : вал,зубчасте колесо.

Найбільш поширеними дефектами валів є такі:

- Знос поверхонь цапф, який призводить до зміни їх діаметрів та форми, а також до появи подряпин та задирів;

- Знос, стискання, зріз та викришування поверхонь пазів шпонки та різьб;

- Поява прогинів та округлення в кутових зонах;

- Скручування та зломи.

Вибір найбільш суттєвого способу ремонту зношеного вала залежить від величини та характеру зносу опорних поверхонь. Місцеві неглибокі дефекти по типу рисок та раковин можуть бути усунені по місцю за допомогою обробки шліфуванням, якщо їх площа не перебільшує 5-7% поверхні площадки контактної поверхні цапфи.

Якщо вал чине опір на підшипники кочення то його зазвичай обточують до наступного ремонтного розміру з заміною вкладишів або заливкою нового антифрикційного слою. Зазвичай знос діаметра більш ніж на 10% не допускається із-за зниження міцності та довго тривалості елементів опорного вузла.

Зубчате колесо требо замінить в разі якщо знос зубців по товщині, заміряних по дузі ділильного діаметра кола, перевищує 30% для будь яких передач; з чавунними колесами та відкритих передач зі сталевими колесами; більш ніж 20% для зубчастих коліс редукторів та інших відповідних передач при коловій швидкості до 5 м/с; 15% для прямозубих коліс реверсивних передач при коловій швидкості більше 5 м/с. Зубчасте колесо з цементованими колесами замінюють при стиранні цементованого слою. Заміну зношених зубчастих коліс швидкісних ступенів редуктора працюючих з коловими швидкостями більше 8 м/с, необхідно проводить в парі. Незалежно від ступеню зносу зубців потребують заміні або ремонту зубчаті колеса, у яких викришування поверхонь сягає 30% площини робочої поверхні зуба, та глибина ямок викришування перебільшує 10% поверхні зуба, або в яких хоча б один з зубців має тріщини в основані.

Пропозиції підвищення їх надійності та довговічності.

Існують різні шляхи підвищення зносостійкості деталей, основним з яких є поліпшення умов роботи, правильний вибір матеріалів і способів зміцнення деталей.

Істотним чинником підвищення зносостійкості деталей є захист їх від дії високих температур і правильний вибір системи охолодження.Також сприяє підтримка в цехах по можливості постійної температури взимку і літом.

2.4 Створення карти –схеми змащування сита механічного,обґрунтування вибору

Надійність металургійного обладнання в багатьох випадках залежить від раціонального вибору змащувальних матеріалів, способів і режимів змащування, контролю якості змащування в процесі експлуатації.

Основним призначенням змащувальних матеріалів є зменьшення зносостійкості поверхонь тертя деталей. Крім того, вони відводять тепло від вузлів тертя і захищають змащувальні поверхні від корозії та іржі. Для змащування металургійного обладнання застосовують наступні види змащувальних матеріалів: рідинні (мінеральні масла); пластичні (змазки); тверді змазки і змащувальні покриття; самозмазуючі матеріали.

В залежності від принципу підводу змащувальних матеріалів до поверхонь і вузлів тертя розрізняють споглядаються наступні способи змащування.

При змащуванні мінеральними мастилами використовують:

-індивідуальний спосіб;

-зануренням обертаючих деталей у масляну ванну;

- змащуванням під тиском.

При змащуванні пластичними матеріалами використовують:

індивідуальний спосіб ; закладний спосіб; централізований спосіб.

При індивідуальному способі мастило до вузлів тертя подають періодично за допомогою ручних шприцов через масельнички, встановлені в мастильних отворах вузлів тертя.

Заставний спосіб полягає в заповненні вузла тертя мастилом при складки або ремонті і неможливості змазування вузла в процесі експлуатації .При цьому застосовують, як правило, мастила, що зберігають в плині тривалого часу свої властивості .

Централізований спосіб (ручний або автоматичний) застосовують для одночасного мастила великого числа вузлів тертя (до 1000), розташованих на великому видаленні від насосної станції.Цей спосіб реалізують за допомогою централізованих систем пластичного мастила.

В залежності від виду або стану змащувальних матеріалів розрізняють системи різного, пластичного і аерозольного змащування.

По характеру циркуляції змащувального матеріалу системи змащування поділяють на проточні і циркуляційні. В проточних системах змащувальний матеріал подається до поверхонь тертя періодично невеликими порціями, використовується у роботі один раз і в резервуар системи не повертається. Всі системи з використанням пластичних мастил є проточними. В циркуляційних системах застосовують тільки рідинні змащувальні матеріали, циркулюючі багатократно між вузлом тертя і резервуаром. При цьому масло, яке само зливається в резервуар, підлягає безперервній очистці перед його повторній подачі до вузла тертя.

Для змащування металургійного обладнання найбільш широко

застосовують:

- циркуляційні;

- централізовані типи.

Рисунок-2 Схема змащення сита механічного

Призначення змазки

Відкрита зубчата передача змащюеться ОЗП-1 спосіб нанесення ручний додавання 1 раз на добу заміна 1 раз в 3 місяці змащення додаеться для зменшення тертя ,нагріву та для збільшення довговічності .

Підшипник відкритої зубчатої передачі змащюеться УНИОЛ-2 ГОСТ 23510-79 спосіб нанесення набивкою додавання 1 раз в 2 доби змащення додаеться для зменшення тертя ,нагріву та для збільшення довговічності .

Ексцентріковий підшипник змащюеться УНИОЛ-2 ГОСТ 23510-79 спосиб нанесення ручний додавання 1 раз у сміну заміна при заміні підшипника змащення додаеться для зменшення тертя ,нагріву та для збільшення довговічності .

Ексцентрік змащюеться мастилом ОЗП-1 спосіб нанесення ручний додавання 1 раз на добу змащення додаеться для зменшення тертя ,нагріву та для збільшення довговічності .

Тяга змащюеться мастилом УНИОЛ-2 ГОСТ 23510-79 спосиб нанесення ручний додавання 1 раз на добу змащення додаеться для зменшення тертя ,нагріву та для збільшення довговічності .