Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие_ИСТ_часть 1.docx
Скачиваний:
172
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

Тема 14. Системи підтримки прийняття рішень та експортні системи. Комп’ютерні тренінгові системи в економіці та навчанні

Визначення систем підтримки прийняття рішень (СППР). Напрями застосування СППР. Основні функції та властивості СППР. Покоління СППР. Властивості та недоліки першого покоління СППР. Функції та можливості систем другого покоління. Архітектура СППР: інтерфейс користувача, БД та база моделей. Основні відмінності АІС та СППР. Проблеми широкого впровадження та застосування СППР у розподіленому середовищі. Досвід використання в економіці СППР: «Симлайн», PIMS, ISDS, IFDS,…

Визначення експертних систем (ЕС). Досвід та області застосування ЕС, класифікація ЕС за призначенням та зв’язком з реальним часом. Форма подання знань в ЕС. Властивості та вимоги до ЕС. Архітектура ЕС: база знань (БЗ), машина виведення та інтерфейс із користувачем. Функції користувача та інженера знань. Основні фази розроблення БЗ. Інтенсіональні та екстенсіональні знання БЗ. Інструментальні засоби створення ЕС.

Загальна характеристика та класифікація комп’ютерних тренінгових систем (КТС). Характеристика об’єктів моделювання та їх економічних параметрів. Математичне та програмне забезпечення КТС.

1.3 Порядок застосування рейтингової системи оцінювання (рсо кп)

Розподіл навчального часу за видами занять і завдань з курсу згідно з робочим навчальним планом.

Форма навчання

Семестр

Навчальний час

Розподіл навчальних годин

Контрольні заходи

кредити

акад. год.

Лекції

Лабораторні заняття

Самостійна заняття

залік

іспит

Деннв

1,2

6,5

234

28

76

130

1

2

Заочна

1,2

6,75

243

4

20

219

1

2

Рейтингова оцінка студента складається з балів, що він отримує за:

  • Захищені лабораторні роботи;

  • Відвідування лекційний занять;

  • Виконані та захищені індивідуальні та модульні завдання.

Примітки:

положення про рейтингову систему оцінки курсового проектування доводиться на першому занятті з дисципліни;

1.3.1 Загальні методичні вказівки

Більша частина навчального матеріалу дається студентам для самостійного вивчення. На аудиторних заняттях викладач тільки дає загальний огляд навчального матеріалу, ставить задачі на самостійну підготовку і проводить контрольні заходи.

Викладання навчального матеріалу повинно передбачати інтенсивне використання методів активного навчання: проблемність викладання, проблемні завдання, проблемні ситуації, діалог, дискусія, нетрадиційні прийоми активізації пізнавальної діяльності студентів.

Самостійна робота студентів організується на основі рекомендованих електронних навчальних матеріалів, навчальної програми дисципліни та методичних рекомендацій щодо засвоєння навчального матеріалу, відповідних тематиці дисципліни програмних засобів.

Передбачені контрольні заходи двох типів:

  • опитування і контрольні роботи (тести) з теоретичного матеріалу (з допоміжними матеріалами до практичних і лабораторних занять);

  • перевірка якості виконання практичних завдань.

За виконання контрольних завдань нараховуються бали. Сума балів, набраних студентом протягом семестра, визначає його поточну успішність і може бути підставою для виведення підсумкової оцінки.