Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ПВШ для магистров.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
884.74 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Українська інженерно-педагогічна аквдемія

Кафедра педагогіки та методики професійного навчання

Бєлова О.К., Посохова І.С.

ПЕДАГОГІКА ВИЩОЇ ШКОЛИ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для магістрів з інженерно-педагогічних спеціальностей

Харків - 2011

1.ПЕДАГОГІКА ВИЩОЇ ШКОЛИ ЯК НАУКА ТА НАВЧАЛЬНИЙ ПРЕДМЕТ

Педагогіка визначається як наука про закони освіти і виховання дітей і дорослих, це – наука про сутність, закономірності, принципи, методи та форми навчання та виховання людини. Навчання – спеціально організований процес засвоєння індивідом соціального досвіду, накопиченого людством. Виховання – це цілеспрямована, систематична діяльність педагогів щодо вдосконалення людини в широкому значенні цього поняття. Самовиховання – це діяльність людини щодо власного самовдосконалення.

Педагогіка - це не тільки наука, але й мистецтво, бо педагогічна практика вимагає від кожного викладача творчого натхнення і захопленості.

Педагогіка також – це навчальний предмет, що призначений для підготовки педагогів.

Джерела педагогічної думки як відзеркалення практики навчання та виховання знаходять з давніх часів. Сучасна педагогіка – це комплекс теоретичних і прикладних наук про навчання, виховання і освіту, що розглядаються як соціально організовані і цілеспрямовані процеси, а також про шляхи удосконалення цих процесів. Вона невідривно пов'язана з іншими науками і навчальними предметами загальними методологічними принципами, змістовними і процедурними зв'язками. Узагальнене уявлення про ці зв'язки ілюструється рисунком .

Педагогіка

Економіка

Історія

Соціологія

Філософія

Психологія

Фізиологія

Кібернетика

Технічні науки

Юриспруденція

Етнографія

Інформатика

Медичні науки

Рис. . Зв'язок педагогічної науки з іншими науками.

Найбільш тісні зв'язки педагогіки - з психологією , оскільки предмет дослідження цих наук близький. Психологія вивчає закони розвитку психіки людини, педагогіка розробляє закони управління розвитком особи, досліджує закономірності виховання, освіти, навчання і розвитку людини, тобто - розвиток його мислення, діяльності. Багато базових понять психології використовуються в педагогіці. Психологію і педагогіку об'єднують також спільність методів дослідження (психометрія, парне порівняння, психологічні тести, анкети і так далі).

Зв'язок з фізіологією пояснюється необхідністю знань про закономірності функціонування вищої нервової діяльності людини для конструювання технології його навчання і розвитку.

Зв'язок з соціологією обумовлений соціальною природою особи людини - учня. Одною з проблем, яка включена в сферу наукового пізнання в області соціології, є соціологія освіти, соціологія виховання, соціологія студентства.

Неоціниме значення для педагогічної науки має філософія. Закони і категорії філософії є базовими для педагогіки. Особливе значення має теорія пізнання, яка визначає закономірності учбово-пізнавальної діяльності і механізми управління нею.

Нові додаткові можливості для дослідження процесів виховання і навчання відкриває перед педагогікою кібернетика. Використовуючи її дані, педагогічна наука дістала можливості розробляти закономірності, способи і механізми управління навчальним процесом

Педагогіка, у тому числі і педагогіка вищої школи, є основою для становлення і розвитку нових напрямів теорії і практики освіти і виховання. Розвиток педагогіки поклав основу для виникнення цілої системи педагогічних наук, яка в даний час продовжує розширюватися. Ці науки складають внутрішню структуру системи педагогічних наук. Вона представлена на рис .