Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Магістерська. Пустельник Т

.pdf
Скачиваний:
40
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

101

Одним із способів залучити до проекту не тільки гроші, але і отримати доступ до інфраструктури (офіс, оргтехніка, зв'язок), взяти участь в тренінгах та тематичних заходах, отримати послуги консультантів та менторів,

допомогу в проведенні маркетингових досліджень, складанні бізнес-плану і розвитку проекту взагалі є бізнес-інкубатор. Цей варіант підходить тим, хто тільки хоче створити власний бізнес і не має досвіду підприємництва.

Бізнес-інкубатор допомагає розвинути проект до рівня, коли ним може зацікавитись інвестор.

Деякі бізнес-інкубатори пропонують закордонне стажування, допомогу в залученні інвестицій і пост-супровід проекту для отримання наступного етапу інвестування. Умови, на яких можна взяти участь у роботі бізнес-

інкубатора, відрізняються в різних структурах.

Це може бути безкоштовний вхід для учасника, з подальшим наданням частки бізнес-інкубатору в працюючому проекті. При цьому пакет акцій, на які претендує інкубатор, може коливатися від 5% до 25%.

Другий варіант - оплата за комплекс послуг, що надаються бізнес-

інкубатором (від 400 гривень до 600 доларів). У цьому випадку інкубатор не стає співвласником бізнесу.

Стартаперам може пропонуватися змішаний варіант - плата за навчання

вбізнес-інкубаторі плюс мінімальний пакет акцій в компанії після старту проекту. [73]

Позитивним в цьому випадку є те, що стартап може бути зареєстрований

вУкраїні, і отримувати досвід і підтримку закордоном, в країнах, де практика реалізації інноваційних проектів є вже усталеною.

Наступна, в порівнянні з інкубаторами, щабель – це бізнес-акселератори.

Акселератори призначені для добре опрацьованих стартапів, заснованих на бізнес-ідеї, яка, з досить високою часткою ймовірності, може бути реалізована.

До роботи в акселераторах допускаються проекти, які пройшли ретельний відбір експертів, які оцінюють інвестиційний потенціал.

102

У список послуг, що надаються бізнес-акселераторами, входять навчання, менторство, консультації, забезпечення інфраструктурою,

інформаційна та фінансова (pre-seed investments) підтримка проекту на початковому етапі. Як і у випадку з інкубаторами, фінансове співробітництво пропонується за кількома схемами, індивідуальними у кожного акселератора.

Це може бути платна або безкоштовна участь, якщо цим проектом зацікавилися потенційні інвестори.

Як правило, бізнес-акселератор претендує на частку в майбутньому бізнесі в розмірі від 5% до 25% або можливість придбання певного пакета акцій за пільговою вартістю.

Головне завдання бізнес-акселератора - розвинути проект до рівня створення прототипу виробу або робочої версії софта і залучити інвестиції для реалізації проекту.

Вигоди від участі в акселераторі для команд з України ті самі, що і при роботі з інкубаторами. При цьому, потрібно відмітити, що хоча в інвесторів і немає довіри до компаній з України, але при участі в закордонних акселераторах цей рівень різко підвищується, що обумовлено довірою до самого акселератора. Отже, потрапляння на такі програми може допомогти залучити закордонні інвестиції до України. При цьому також можна казати,

що збільшення загальної кількості учасників з України може вплинути на загальне уявлення світової спільноти про нашу державу.

Ще одним джерелом фінансування є бізнес-ангельські інвестиції. Бізнес-

ангели - це відносно нова для України категорія інвесторів, хоча у всьому світі вона вважається однією з найбільш результативних. Саме з підтримкою бізнес-ангелів стартували такі проекти, як Google, який ми розглядали, а

також Twitter, , PayPal, Facebook, Skype та ін.

Бізнес-ангел - це фізособа, яка готова вкладати власні кошти в стартап на нульовому або початковому етапі, в обмін на частку в майбутньому підприємстві.

103

Більшість бізнес-ангелів інвестують паралельно у кілька проектів,

заздалегідь розраховуючи, що частина з них не окупить вкладення, деякі вийдуть на мінімально заплановану рентабельність, і лише деякі дадуть прибуток у розмірі 1:5 або 1:10 по відношенню до суми інвестицій. [73]

Наприклад, в стартап Petcube, який на сьогодні є одним з найбільш відомих українських проектів, вклав кошти бостонський бізнес-ангел Семен Дукач. Ця інвестиція дала проекту потужний поштовх, можливість розробити прототип їх продукту, і в подальшому прийняти участь в зборі коштів на краудфандинговій платформі Кікстартер. Той же Семен Дукач інвестував ще в декілька стартап-проектів в Україні, зокрема це були Preply, uGift, PromoRepublic, NextMusicTV. [74]

Допомогти вийти на закордонних бізнес-ангелів може, знов таки, участь у міжнародних програмах, інкубаторах та акселераторах.

Знайти бізнес-ангела можна і самостійно.

Щоб не покладатися цілком на волю випадку, бізнес-ангели створюють спільноти різного масштабу. Зайшовши на сайт спільноти, автор проекту може зв'язатися з його організаторами і почати пошук свого бізнес-ангела.

Найвідомішими в світі такими спільнотами є наступні:

-Міжнародна асоціація бізнес-ангелів;

-Європейська мережа бізнес-ангелів;

-Мережа бізнес-ангелів Німеччини;

-Національна мережа бізнес-ангелів Великобританії.

Серед українських спільнот можна виділити:

-Асоціацію приватних інвесторів України;

-Національну мережу бізнес-ангелів - приватний капітал. [75]

Фінансові кошти можна також отримати і в венчурних фондах. І хоча венчурні фонди України в більшості випадків вкладають кошти зовсім не в ризикові проекти, привернути їх увагу все ж таки можливо.

Венчурні фонди відбирають стартапи по кільком ключовим критеріям:

104

-розмір цільового ринку - чим він глобальніше, тим більше у команди шансів отримати фінансування;

-досвід роботи в даній сфері у автора проекту. Для венчурного інвестора буде великим плюсом, якщо у стартаперів є великий досвід практичної роботи в даній сфері, бажано, «по обидва боки барикади»;

-наявність постійних замовників, зростання кількості клієнтів,

збільшення прибутку або наявність якісної моделі, яка передбачає реалізацію перерахованих факторів;

- грамотний бізнес-план або інвестпрограма, що обґрунтовують суму необхідних інвестицій, терміни повернення, очікуваний ефект від інвестування. [73]

Як ми вже розглядали в другому розділі, бізнес-план є важливою складовою в підготовці стартап-проекту. Тому однією з головних рекомендацій по залученню коштів є ретельне опрацювання цього документу.

Також у пошуку інвесторів неабияку роль відіграють зв’язки. Тому корисною практикою для починаючих стартаперів з України є відвідування різноманітних європейських стартап-конференцій та ярмарків.

Серед найбільш популярних конференцій можна назвати Web Summit, Slush та Seedcamp.

В Україні також є своя щорічна конференція стартапів – IDCEE.

Відвідування таких заходів допоможе не тільки знайти корисні для реалізації проекту зв’язки, але й заявити про себе в міжнародних ЗМІ.

Таким чином, ми радимо починаючим українським підприємцям, які прагнуть створити власний стартап-проект, активно використовувати можливості, які надає міжнародне інноваційно-венчурне середовище, а саме приймати участь в міжнародних програмах, користуватись послугами та досвідом міжнародних бізнес-інкубаторів та акселераторів, відвідувати міжнародні конференції та ярмарки, знаходити корисні бізнес-контакти та залучати до реалізації своїх проектів закордонних інвесторів.

105

Існує також ще один спосіб залучення інвестицій, краудфандинг,

рекомендації з використання якого в Україні наведено в наступному пункті.

3.2.Використання краудфандинга у вітчизняних страт-ап проектах

Розглянувши в другому розділі діяльність «Google Inc.» ми побачили,

що компанія завжди активно використовує сучасні тенденції в світі бізнесу і інформаційних технологій. Однією з таких тенденцій є об’єднання ресурсів людей задля досягнення певних цілей. «Google Inc.» використовує краудсорсинг задля пошуку нових ідей і удосконалення своїх наявних продуктів.

Для молодих компаній більш актуальним буде залучення грошових коштів за допомогою такого інструменту як краудфандинг.

Перші краудфандинговые платформи (платформи добровільного колективного інвестування) були створені в США ще в 2006-2007 рр. Однією з найпопулярніших на сьогодні є американська платформа Kickstarter. За допомогою цієї платформи за минулий рік було зібрано 800 млн доларів. В

Україні ж краудфандінг є зовсім новим і поки що незвичним способом знайти інвестиції для реалізації проекту. [76]

Фінансування діяльності венчурного проекту за рахунок такого інструменту багато в чому відрізняється від інвестицій, отриманих від інституційних та індивідуальних інвесторів. Однією з вагомих переваг краудфандингу є той факт, що після реалізації проекту гроші не повертаються. Згідно з цією схемою працює більшість платформ, хоча є окремі виключення. Наприклад, fundable.com засновані за принципом пайової участі, де за внесок інвестор може отримати частину акцій компанії.

Такі правила існують, коли мова йде про великі вкладення: стартапи, які шукають від $50 тис. і вище. У першому випадку передбачено нематеріальне заохочення своїх краудінвесторів сувенірними подарунками або самим

106

готовим продуктом. Друга умова краудфандингу - це абсолютна автономія дій автора проекту, тобто, люди, які внесли гроші, ніяк не впливають на процес роботи. По-третє, це 100%-ний прибуток від реалізованого проекту

(за винятком пайової участі). По-четверте, користуватися пріоритетами краудфандингу можуть і відомі особи або компанії, тим більше шансів привернути увагу у них набагато більше, оскільки вже існує цільова аудиторія і певна довіра у суспільстві.

Крім основного призначення – збирання коштів – краудфандингові платформи надають об’єктам ще деякі переваги.

В першу чергу, це аналіз споживчого ринку. Запустивши кампанію на сайті, команда зможе дослідити інвестиційний клімат, звернутися безпосередньо до цільової аудиторії, вивчити її відгуки, а також отримати безкоштовну консультацію фахівців. По-друге, це безкоштовна реклама.

Цікаво, що послідовники ідеї самі стають живою рекламою, адже з задоволенням носять бейсболки, футболки з логотипом компанії. По-третє,

успішні проекти отримують суспільне визнання. Команда може стати першим щасливчиком у своїй ніші, що гарантовано реалізує свій продукт,

адже його вибрала народна любов. Наприклад, автори смартгодинників

Pebble просили на Kickstarter $100 тис. на реалізацію ідеї, а завершили збір з $10,2 млн. Люди самі вибирають те, що вони хочуть. Крім того, в цьому році компанія знайшла щедрого інвестора, який погодився вкласти в перспективну справу ще $15 млн. Як ми бачимо, це унікальне середовище, де акумулюються оригінальні ідеї, ексклюзивні матеріали і проекти, які можуть зацікавити потенційних інвесторів.

Помилкою буде вважати, що для досягнення успіху достатньо лише зареєструвати свій проект на подібній платформі. Як і у випадку з класичними способами залучення інвестицій, краудфандинг вимагає ретельної підготовки від учасників проекту. Інтерес публіки до проекту потрібно створювати самостійно, тобто краудфандінг не може забезпечити піар. Платформи, безумовно, "підігрівають" інтерес суспільства і працюють

107

зі ЗМІ, проте це стосується тільки великомасштабних проектів. Існує також такий недолік цього методу залучення інвестицій як те, що краудфандінг забезпечує хороший ривок вперед, але не є стійкою моделлю фінансування проекту. Це тільки старт, говорити про доступ до постійного припливу фінансів не доводиться. [77]

Але краудфандінг підходить не всім проектам. На досвіді Kickstarter і Indiegogo було виявлено тенденцію - успішними стають нові унікальні продукти.

На нашу думку, використання цього методу наразі є дуже актуальним для українських проектів. В Україні закінчуються гроші, які живили стартапи. Це відбувається з двох причин. По-перше знецінюється національна валюта, по-друге, інвестори йдуть у зв'язку з нестабільністю.

Відповідно, тих грошей, на які жили українські проекти, стає менше. Треба звикати до того, що фінансування цього бізнесу буде все рідше відбуватися за звичною схемою. Буде спостерігатися втеча капіталів.

Тому краудфандинг набуває особливої важливості як альтернативний спосіб залучення коштів. [78]

Кількість платформ для краудфандингу постійно зростає. Але можна перелічити декілька найвідоміших та найвідвідуваніших з них.

Kickstarter - найвідоміший і універсальний веб-ресурс для отримання фінансової допомоги. На цьому сайті публікують свої проекти дизайнери,

дослідники, винахідники, художники, режисери, музиканти, письменники і навіть артисти. Kickstarter - глобальний краудфандинговий майданчик, для залучення фінансування, на ньому можуть розміщувати свої задуми представники будь-якої країни світу.

Kickstarter був запущений в квітні 2009 року і за ці роки зібрав понад $450 млн пожертвувань від понад 3 млн осіб. При цьому, завдяки даному веб-

ресурсу вдалося профінансувати 35 тисяч творчих проектів.

Варто зауважити, що Kickstarter працює за принципом «все або нічого».

Тобто, автор ідеї вказує потрібну суму і встановлює кінцевий термін,

108

протягом якого потрібно зібрати гроші. Якщо необхідна сума набирається,

автор отримує гроші. Але якщо вдалося зібрати, наприклад, тільки 80% від загальної суми, то автор не отримує нічого. Крім того, Kickstarter бере комісію в розмірі 3-5% від зібраних грошей. За статистикою ресурсу, близько

44% заявлених проектів успішно збирають необхідний обсяг фінансування. RocketHub можна назвати аналогом Kickstarter. Він був запущений в

2009 році і може бути порівняний з ним по універсальності проектів, що публікуються. З іншого боку, RocketHub не працює за принципом «все або нічого». Таким чином, навіть якщо необхідна сума не набралася, автор ідеї все одно може отримати гроші. Комісія сервісу становить 4%.

Sponsume - британський краудфандинговий сервіс, розрахований на інтернаціональну аудиторію. Проект на цьому майданчику може опублікувати будь-який автор, який має рахунок PayPal. Для успішних проектів комісія складає всього 4%, для неуспішних - 9% . Sponsume

пропонує 24 категорії, у яких можна публікувати проекти для збору коштів.

Відмінною особливістю платформи є те, що пожертви можна залишати в самих різних валютах: американській, австралійській, канадській,

сінгапурських доларах, фунтах, євро, польських злотих, шведських кронах,

швейцарських франках (всього понад 20 різних типів валют). [79]

Свої краудфандингові платформи існують і в Україні. Найвідомішими з них є Велика Ідея і Спільнокошт. Проте, на даних сервісах акцент робиться більше на соціальних та соціокультурних проектах.

Україна потребує краудфандингової платформи, яка б була присвячена саме інноваційним проектам та розробкам, та збирала би відповідну цільову зацікавлену аудиторію. Створення такої платформи теж може стати стартап-

проектом.

Якщо казати про використання наявних популярних краудфандингових платформ, то його можна роздивитись на прикладі найпопулярнішої з них – Кікстартеру.

109

Вихід на подібну платформу може забезпечити проектові доступ до американської аудиторії. Це, безперечно, є перевагою краудфандингу як такого, тому що експерти кажуть, що задля отримання інвестицій класичним способом в Сполучених Штатах потрібно, щоб компанія була зареєстрована саме в цій країні. Багато венчурних інвесторів відмовляються інвестувати в компанію, якщо вона зареєстрована не в США, навіть якщо сам проект їм сподобався.

Компаніям пропонується реєструватися в Сполучених Штатах. Дуже поширена практика, коли стартапи реєструються в штаті Делавер. Для венчурних інвестицій, для IT-бізнесу делаверськая корпорація - це «золотий стандарт». Так склалося історично: колись у штаті Делавер був найбільш розвинений корпоративний кодекс, який захищає права інвесторів. Зараз юристи можуть не знати законів іншого штату, але знають закони Делавера,

до чого звикли і самі інвестори. 98% компаній, що торгуються на біржі

NASDAQ, включаючи Facebook, Twitter, Google - саме делаверські корпорації. [80]

Краудфандинг дещо вирішує цю проблему і дозволяє компаніям бути зареєстрованими будь де.

Хоча у випадку із великими платформами, такими як Кікстартер, теж існують певні проблеми. Для виходу на платформу Kickstarter необхідно мати рахунок в банку США, SSN або EIN, і фізичну адресу. SSN - це так званий «номер соціального забезпечення», який призначений для податкового та пенсійного обліків на території США. SSN вважається універсальним документом, що підтверджує особистість. EIN (Employer

Identification Number) - номер платника податків-для юридичної особи.

Ці проблеми також вирішуються реєстрацією в США.

Але ми пропонуємо альтернативний спосіб виходу на Кікстартер.

Щоб взяти участь на Kickstarter можна заручитися підтримкою юридичної компанії, або окремого юриста в Сполучених Штатах, який візьме на себе зобов'язання з прийому платежів на свій банківський рахунок і

110

оформить усі документи на себе. Як правило, зарубіжні посередники беруть від 1% до 3%. [76]

У минулому році близько 18 тис. проектів успішно вийшли на

Kickstarter - найпопулярнішу краудфандинговую платформу світу. В

загальній складності вдалось зібрати майже $320 млн, при цьому 17 проектам вдалося залучити понад $1 млн кожному. Але українських команд там досі дуже мало. [81]

Але яскраві приклади успішних українських кампаній на Кікстартері є.

У 2013 році київський Petcube поставив рекорд на Kickstarter, зібравши $251000 на робота для домашніх тварин. У 2014 році львівський Smart Atoms

з доданими дисплеєм LaMetric побив рекорд Petcube, зібравши $370000. Ще один пристрій від української команди зумів привернути увагу і гроші користувачів краудфандингової платформи Kickstarter влітку 2014 року.

Стартап Kwelea зібрав на модуль бездротової пам'яті Mblok $121 000 за сім днів до кінця кампанії. Бездротовий чохол Lunecase від українського стартапу Concepter був успішно профінансований на Kickstarter в червні 2014

року. Через 17 годин з початку краудфандингової кампанії, необхідні $50000

були зібрані. Збір коштів, тим не менш, продовжувався ще 36 днів. Всього проекту вдалось зібрати $155 824.

Такі вражаючі збори проекти отримали, в тому числі, і за допомогою відомих зарубіжних видань, які активно писали про них: Engadget, cnet, The Next Web, MacRumors та інші. [77]

Отже, для українських проектів важливою частиною підготовки для участі на міжнародних краудфандингових платформах є опрацювання маркетингової складової.

При цьому, просування свого проекту в ЗМІ може бути абсолютно безкоштовним. Почати можна з формування бази даних тих англомовних видань, які могли б зацікавитися проектом. Ці видання доречно розподілити по категоріях, наприклад: технологічні блоги та ЗМІ, проекти про гаджети