Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
102.17 Кб
Скачать

Завдання №5. Застосування індексного методу в статистичному аналізі соціально-економічних явищ і процесів

Задача 5.13. На основі наведених даних обчислити:

  • загальні індекси трудомісткості та витрат часу на виробництво продукції;

  • визначити у скільки разів змінилася трудомісткість за період за кожною групою підприємств відповідної форми власності.

Здійснити факторний аналіз витрат часу на виробництво продукції та визначити вплив окремих факторів.

Зробити висновки за кожним розрахунком.

Форма власності підприємств

Витрати часу на виробництво одиниці продукції, люд-год.

Виробництво продукції, тис. т.

звітний період

базисний період

звітний період

базисний період

Державна

40

44

135

143

Колективна

54

67

187

189

Загальний індекс трудомісткості розчленовується на два часткових індекси: де Тмо і Тм — трудомісткість виробництва відповідно в базовому і звітному роках; ЖПо і ЖП — затрати живої праці; У і Уо — урожайність за роками.

Загальний індекс трудомісткості =

Індекс витрат часу виробництва продукції можна отримати в результаті множення індексу фізичного обсягу продукції і на величини, зворотної величині індексу трудомісткості, тобто індекс продуктивності праці:

Індекс загальних витрат часу – = 0,8176,

де q – кількість продукції у натуральному виразі,  t – відповідно ціна на одиницю продукції.

Агрегатна форма побудови індексів кількісних і якісних показників в цьому випадку детермінована їх об’єктивним характером. Однак, необхідно вказати на одну особливість економічної інтерпретації останнього індексу, який в розгорнутому вигляді відображається так:

Зазвичай прийнято вважати, що призначення даної системи індексів полягає в тому, щоб охарактеризувати зміну об’ємного показника (загальних витрат праці у виробництві) під впливом зміни фізичного обсягу продукції, що виробляється, і середніх витрат часу на виробництво одиниці продукції. З математичної точки зору зв’язок між даними показниками дійсно існує. Але об’єктивна залежність між ними в причинно-наслідковому розумінні є зворотною: не загальні витрати часу "створюються" обсягом виробництва продукції, а навпаки, той або інший обсяг продукції залежить від зміни загальних витрат часу. Отже, для виконання аналітичної функції у повній відповідності до індексного факторного аналізу дана система індексів повинна бути перетворена таким чином:

= 0,974

Трудомісткість за державними підприємствами склала 1,165, за колективними – 1,254. Таким чином трудомісткість зменшилась у 0,9291 рази.

Соседние файлы в папке Розрахункова