Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_IDPZK_denne.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
695.21 Кб
Скачать

Тема 12 Держава та право у країнах Середньовічного Сходу

1. Особливості розвитку держави та права.

2. Арабський халіфат.

3. Мусульманське право.

Теми рефератів

1. Відмінності розвитку країн середньовічного Сходу від Заходу.

2. Роль ісламу в становленні Арабського халіфату.

3. Особливості становлення і розвитку мусульманського права.

Методичні вказівки

Розгляд першого питання рекомендується розпочати з загальної характеристики середньовічного східного суспільства і особливого шляху його еволюції. Визначте відмінності розвитку країн середньовічного Сходу від Заходу. Подумайте, які фактори зумовили багатоваріантність еволюції країн Сходу. Як впливала релігійна ідеологія на соціально-політичну структуру? У чому полягала особливість структури панівного класу? Що собою являла східна сільська община? Якою тут була роль держави? Дайте характеристику спадковій монархії як найпоширенішій формі державності на Сході. Визначте загальні риси та функції державного апарату на Сході. Подумайте, у чому полягала станова і кастова нерівність у правових системах країн Сходу?

Потім необхідно ознайомитись з історією виникнення Арабського Халіфату, періодами його розвитку, визначити структуру державної влади при Омейядах і Аббасидах. Назвіть характерні риси мусульманського суспільства. Дайте розгорнуту характеристику державного устрою Халіфату як централізованої теократичної монархії. Визначте органи управління та їх функції. Які зміни у державному ладі відбулись у IX ст.? Коли відбулось посилення сепаратизму провінцій? Дайте характеристику влади намісників. Назвіть органи судочинства. Коли була створена професійна армія і гвардія халіфа? Розкажіть про розпад Халіфату на емірати і султанати. На завершення розгляньте історію розвитку Східного Халіфату.

Розглядаючи третє питання, з’ясуйте які елементи попередніх правових культур були включені в мусульманське право. У чому проявився синкретизм шаріату? Яким видам дій мусульман придавався правовий і морально-релігійний смисл? У чому проявився вплив містико-релігійної оболонки на правові конструкції і поняття? Дайте загальну характеристику розвитку шаріату. Які існували у

ньому напрямки і школи? Детально зупиніться на джерелах права. Назвіть права і обов’язки мусульман. Дайте характеристику правового регулювання майнових і сімейних відносин. У чому полягав особливий правовий режим земель мусульманської общини? Охарактеризуйте види договорів, шлюбне і спадкове право. Які існували злочини та їх групи, покарання та їх види? Вивчаючи судовий процес, зверніть увагу на звинувачувальний, публічний, усний характер процесу.

Список рекомендованої літератури

1.Беляев Е.А. Арабы, ислам и арабский халифат в раннем Средневековье. – М., 1966.

2.Большаков О.Г. История халифата. [Ислам в Аравии 570-633]. Отв. ред. М.Б. Пиотровский. – М.: Наука, 1989. – 312 с.

3.Жюль К.К. Философия и социология права: Учебное пособие. – К.: Юринком интер, 2000. – 479 с. (Мусульманское право).

4.Игнатенко А.А. Халифы без Халифата: Исламские неправительственные религиозно-политические организации на Ближнем Востоке: история, идеология, деятельность. – М.: Наука, 1988. – 205 с.

5.Ислам: религия, общество, государство. – М., 1984.

6.Колесникова Л.И. Завоевание Ирана арабами (Иран при «праведных» халифах). – М.: Наука, 1982. – 269 с.

7.Коран / Перевод и комм. И.Ю. Крачковского. – М., 1968.

8.Сюкияйнен Л.Р. Мусульманское право. – М., 1986.

9.Товарно-денежные отношения на Ближнем и Среднем Востоке в эпоху средневековья / АН СССР, Институт востоковедения. – М.: Наука, 1979. – 272 с.

10.Хрестоматия по истории халифата. – М., 1968.

11.Чистякова Т.А. Арабский халифат. Пособие для учителя. – М.: Учпедгиз, 1962. – 156 с.

Тема 13 Держава та право Середньовічних Китаю, Японії, Індії

1.Середньовічна держава та право Китаю.

2.Середньовічна держава та право Японії.

3.Середньовічна держава та право Індії.

Теми рефератів

1.Китайське уложення хана Юн Джен (1725).

2.Звід законів “Тайхоре” (702-718 рр.).

3.Формування кастової системи в умовах ієрархії варнового суспільства в Індії.

Методичні вказівки

Феодальна держава і право в окремих країнах Азії має значні особливості. Тому вивчати цю тему доцільно окремо по різних реґіонах. Спочатку слід розглянути розвиток феодальної державності в Китаї. Перш за все з’ясуйте обставини розпаду Ханьської імперії та відтворенні державної єдності, централізації Північного Китаю і утвердженні династії Цзинь. У чому суть реформ Сим Яня і Ван Аньши? Дайте характеристику Китаю за династій Юань і Мін. Зверніть увагу на станово-класову структуру, визначте її групи. Характеризуючи державний лад, визначте органи управління та їх функції в період правлячих династій Тан, Мін і Цин. Який був адміністративний устрій? Назвіть судові установи. Розкажіть про створення армії. Розглядаючи проблеми, пов’язані з правом, слід звернути увагу на те, що значна увага приділялась кодифікаційним роботам. Для всіх династичних кодексів Китаю була характерна спадкоємність основних юридичних положень. Особливості права Китаю можна з’ясувати, аналізуючи його основні розділи: право власності, шлюбно-сімейне, кримінальне та ін.

Друге питання слід розпочати з об’єднання території за часів Ямато. Проаналізуйте конституцію Сьотоку. Як проходив процес ліквідації поліцентризації? Охарактеризуйте період третього сьогунату Токугави, буржуазні зміни в період реставрації Мейдзі. Зверніть увагу на такі основні риси суспільного ладу як своєрідну феодальну ієрархію в Японії. Назвіть станово-класові групи. Характеризуючи державний лад, зверніть увагу на реформи Тайка, сьогунат як нову форму правління. З’ясуйте співвідношення імператорської влади і сьогунату. Коли виник в Японії абсолютизм? Висвітліть систему судочинства та військове будівництво. Проаналізуйте джерела права та вплив конфуціанства на його розвиток. Розкажіть про кодифікацію права. Дайте характеристику галузям права.

Розгляд третього питання рекомендується розпочати з характеристики імперії Гуптів, Харші, Делійського султанату, імперії великих моголів. Дайте характеристику станово-класовому поділу населення, зверніть увагу на такі основні риси суспільного ладу, як збереження системи варн. Далі необхідно визначити форму правління і структуру державного апарату. Назвіть органи центрального і місцевого управління. Який був адміністративний устрій та зміни, що відбувалися в ньому? Характеризуючи судоустрій, зверніть увагу на особливість ієрархії судових посад, цивільного і кримінального судочинства. Назвіть джерела права. зверніть увагу на те, що

індійське право відчувало сильний вплив мусульманського права. назвіть інститути власності й спадкування.

Список рекомендованої літератури

1.Алам М. Индо-исламские взаимодействия в Северной Индии в средние века // Восток. – 1995. – № 4. – С. 40-59.

2.Бокшанин А.А. Императорский Китай в начале XV в. – М., 1976.

3.Вопросы истории Китая. – М.: Изд. Московского ун-та, 1981. – 184 с.

4.Воробьев М.В. Японский кодекс “Тайхо ёро рё” /VIII в./. АН СССР

Институт востоковедения. Ленинградское отделение. – М.: Наука, 1990. –383 с.

5.Идеология и культура древнего Китая (4 силуэта). – М.: Главная ред. восточной литературы, 1970. – 164 с.

6.История Индии / К.А. Антонова, Г.М. Бонгард-Левин и др. 2-е изд., испр. и доп. – М.: Мысль, 1979. – 608 с.

7.Корнеев В.И. Буддизм и его роль в общественной жизни стран Азии. – М., 1983.

8.Крашенинникова Н.А. Брачно-семейное право Индии: современные и традиционные аспекты // Вестник Московского университета. – Серия 11. Право. – 2000. – № 4. – С. 64-79.

9.Общество и государство в Китае /АН СССР, Институт востоковедения. – М.: Наука, 1981. – 256 с. (Китай в XIV-XX вв.).

10.Попов К.А. Законодательные акты средневековой Японии. – М., 1984.

11.Сладковский М.И. Китай и Англия. – М.: Наука, 1980. – 351 с.

12.Стародавній Схід: закони і їх порушники: правова система Стародавнього Китаю // Юридичний вісник України. – 1992. – 25 вересня – 1 жовтня.

13.Эйдус Х.М. История Японии с древнейших времен до наших дней.

– М., 1965.

Тема 14 Держава та право Великобританії у новий час

1.Революція ХVІІ ст. і зміни суспільного та державного устрою.

2.Конституційна монархія та її еволюція у ХVІІ-ХVІІІ ст.

3.Право.

Теми рефератів

1.Законодавство англійської революції і його роль в становленні конституційної монархії в Англії.

2.Конституційні акти кінця XVII – початку XVIII ст. в Англії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]