Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт 6 курс.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
397.01 Кб
Скачать

Розділ 3. Охорона праці на підприємстві тов «Сумська насосна техніка»

3.1. Характеристика приміщення

В якості об'єкта дослідження в розділі «Охорона праці» теми дипломної роботи «Фінансово-правова відповідальність як специфічний різновид юридичної відповідальності: теоретико-методологічний аналіз» мною був досліджений кабінет юридичного відділу ТОВ «Сумська насосна техніка», так як в даному відділі була отримана вихідна документація для написання роботи .

Приміщення відділу знаходиться на першому поверсі адміністративної будівлі фірми . Загальна площа приміщення становить 35 м2, висота становить 3 м, приміщення має 2 вікна. Кількість працюючих у приміщенні 4 - людини. Отже, на одного працюючого припадає: 35:4 = 8,75 (м2/люд.) робочої площі. Згідно СНіП2.09.04 - 87 на кожного працюючого в управлінських приміщеннях повинно припадати не менш 4 (м2/люд.) Робочої площі. Висота приміщення – не мешне 3 м. Отже, нормативи розмірів та забезпечення працюючих робочою площею в офісі дотримано.

Слід зазначити , що два робочих місця в кабінеті оснащено комп'ютером, які працюють в мережі з напругою 220В. Згідно категорії небезпеки ураження працівників електричним струмом, у приміщенні не підвищена небезпеки ураження електричним струмом працюючих.

Згідно плану, висота приміщення складає 3,0 м , ширина - 5,0 м , довжина -7,0 м. У приміщенні чотири робочих місця, 2 з яких оснащені комп'ютерами , 2 шафи, 2 додаткових стільця. Найбільша відстань від вікна до робочого місця становить 2,7 м. План приміщення зображений на рисунку 1.

Рис. 1. План приміщення юридичного відділу

3.2. Аналіз стану охорони праці в досліджуваному приміщенні

У приміщенні юридичного відділу ТОВ «Сумська насосна техніка» відсутні потенційно небезпечні зони. Як вже було зазначено вище, кабінет розташований в адміністративній будівлі, тому слід відзначити відсутність джерел підвищеного шуму і вібрації.

Головною небезпекою для співробітників відділу слід вважати небезпеку ураження електричним струмом, так як в приміщенні є комп'ютерна техніка, а також електричний чайник. Також необхідно враховувати небезпеку іонізуючого випромінювання та його шкідливий вплив на організм співробітників відділу, що його випромінює комп'ютерна техніка. Так само існує небезпека пожежі, враховуючи наявність електроприладів, а також людський фактор.

Щодо санітарно-гігієнічних умов роботи співробітників, то тут слід зазначити, що співробітникам у повному обсязі доступні санітарно-господарські приміщення.

У відділі регулярно проводиться провітрювання (4 рази на день, 1 раз на 2 години), а також вологе прибирання (2 рази на день).

Звернувши увагу на основні параметри мікроклімату, слід зауважити, що вони відповідають ГОСТ 12.1.005-88: температура повітря в приміщенні на момент дослідження склала 21о С , відносна вологість - 60 %, швидкість руху повітря склала 0,15 м/с.

Далі потрібно оцінити достатність природного, штучного освітлення, а також стан природної вентиляції в аналізованому приміщенні.

1 . Проаналізуємо достатність природного освітлення у юридичному відділі ТОВ «Сумська насосна техніка».

При дослідженні достатності природного освітлення необхідно з'ясувати чи відповідає фактичне значення природного освітлення нормативному значенню у відповідності з СНіП 11-4-79 , тобто порівняти фактичне значення коефіцієнта природного освітлення з нормативним.

Перш за все необхідно скласти розрахункову схему, дотримуючись пропорцій розмірів або вибраного масштабу, на якій необхідно відобразити , рис. 2:

- габаритні розміри приміщення: довжину, ширину, висоту;

- розміри вікна: ширину, висоту;

- розміщення вікна по висоті приміщення: висота від підлоги приміщення до підвіконня і до рівня робочої поверхні, яка розміщена на висоті 0,8 м до підлоги;

- відстань від вікна до розрахункової точці «О», яка вибирається на робочому місці, найбільш віддаленому від вікна.

Рис. 2. Схема розрахунку природного освітлення

Нормоване значення КПО (коефіцієнт природного освітлення) для четвертого світлового поясу, в якому знаходиться Україна, е 14,% визначається за формулою:

eH IV = eH III m c

eH III - нормативне значення КПО для нашого світлового поясу згідно зі СНІП 11-4-79. Для більшості адміністративно-управлінських приміщень, в яких відбуваються роботи 111 розряду для бічного освітлення eH III = 1,5%;

m - коефіціент світлового клімату (для України m = 0,9)

c - коефіцієнт сонячності. Приймаємо с = 0,85.

Тоді:

eH = 1,5 09 0,85 = 1,15%

Фактичне значення КПО для досліджуваного приміщення можна вивести з формули:

Звідси

Де So - площа вікон в приміщенні, м2, So = 1,7 ∙ 1,6 ∙ 2 = 5,44 м2

Sn – площа підлоги в приміщенні, м2, Sn = 7,0 ∙ 5,0 = 35 м2

τо - загальний коефіцієнт світлопропускання віконної рами. Для віконних прорізів адміністративно-управлінських приміщень, котрі неоснащені сонцезахисними пристроями, τо = 0,5.

r1 - коефіціент, що враховує відбиття світла від внутрішніх поверхонь приміщення. Його значення залежить від розмірів приміщення (довжини, ширини), глибини приміщення (відстані від вікна до стіни навпроти), висоти від верху вікна до рівня робочої поверхні, відстані розрахункової точки від ока середньозваженого коефіцієнта відбиття світла від стін, підлоги, стелі, ρср = 0,5.

Кзд - коефіціент який враховує затемнення вікон розташованими навпроти іншими будівлями, якщо будівель немає КЗД = 1.

К3 - коефіціент запасу береться в межах К3 = 1,3 - 1,5 (1,4)

1) Відношення глибини приміщення до висоти від рівня умовної робочої поверхні до верху вікна: 5/2 = 2,5 м;

2) Відношення відстані розрахункової точки від зовнішньої стіни до глибини приміщення: 2,5/5 = 0,54;

3) Відношення довжини приміщення до його глибини: 7/5 = 1,4 м.

Виходячи з розрахункових показників, з таблиці значення коефіцієнта r1 при бічному односторонньому освітленні визначимо його значення за допомогою формули екстраполяції:

де, - значення функції при і-м аргументі

- значення функції при (і+1)-аргументі

- значення функції при заданому аргументі, що знаходиться між значеннями аргументів і.

-і-те значення аргумента

- (i+1) – і – значення аргумента.

Звідси, r1 становитиме

Для визначення коефіцієнту ηв використовуємо таблицю значень світлової характеристики ηв світлових прорізів при бічному освітленні:

Таким чином

Порівнюючи значення нормованого коефіцієнта природного освітлення та фактичного його значення (0,48 менше 1,15) можна зробити висновок про необхідність додаткових дій для покращення освітлення у досліджуваному приміщенні ТОВ «Сумська насосна техніка»

2 . Проаналізуємо достатність штучного освітлення в кабінеті.

Для цього необхідно порівняти значення фактичного освітлення та нормованого значення згідно СНіП 11-4-79. Для освітлення приміщення застосовуються люмінесцентні лампи потужністю 80 Вт. Система освітлення - загальна . Нормативне значення при загальному освітленні згідно СНіП 11-4-79 становить при використанні люмінесцентних 300Лк.

Схема розміщення світильників наступна (на рис. 3). Значення фактичного освітлення, ЛК, у відділі можна розрахувати за методом коефіцієнта використання світлового потоку за формулою:

Рис. 3. Схема розміщення світильників

Де Fл - світловий потік однієї лампи, лм, в нашому випадку приймаємо Fл = 1450 лм;

- коефіціент використання світлового потоку. Для світильників, які використовуються в адміністративних будівлях може варіюватися в межах = 0,4-0,6, приймаємо= 0,5;

N - кількість світильників, шт. У даному випадку N = 5 шт.;

n - кількість ламп у світильнику, шт. В даному випадку n - 2 шт.;

S - площа приміщення, м2; S = 35 м2;

k – коефіцієнт запасу, k = 1,5 – 2, приймаємо k = 1,75;

z - коефіціент нерівномірності освітлення для ламп розжарювання z = 1,1

Отже, фактичне значення штучного освітлення близько до нормованого (296 ≈ 300), а це вказує на достатність штучного освітлення в приміщенні.

Оцінимо ефективніть природної вентиляції в приміщенні юридичного відділу.

Для цього необхідно фактичний повітреобмін Lф порівняти з необхідним LН.

Розрахуємо об'єм приміщення юридичного відділу:

Розрахуємо об’єм адміністративного приміщення , що припадає на одного робітника:

Згідно СНіП 2.09.04-87 об'єм приміщення, що припадає на одного працюючого повинен складати 40 (м3), що більше ніж фактичне значення даного показника – 26,25 (м3/люд.).

Отже , в приміщенні відділу маркетингу слід забезпечити повітрообмін не менше L1 = 30 (м3/год)

де n – кількість працівників, в нашому випадку n = 4 людини

= 30 4 = 120 (м3/год)

Фактичний повітрообмін у відділі здійснюється за допомогою природної вентиляції - організовано через режим «кватирка» у віконній рамі.

Фактичний повітрообмін визначається за формулою:

де - площа кватирки, становить: 0.60,4 = 0,24 м2;

- коефіціент використання повітря, ​​= 0,5;

Vв - швидкість виходу повітря через кватирку, м /с. Цей показник можна розрахувати за формулою:

де g - прискорення вільного падіння , g = 9,8 м/с;

- теплове тиск під впливом якого буде виходити повітря через кватирку кг/м2:

де - висота від площини рівного тиску до центру кватирки (рис. 4)

- відповідна об'ємна вага повітря ззовні і всередині приміщення.

Виходячи з наступного співвідношення: відстані від площі рівного тиску до центрів верхніх і нижніх прорізів відповідно h1 і h2, обернено пропорційні квадратам площ цих прорізів Sдв и Sкв.

Отже,

= ;

Виходячи з геометричних розмірів приміщення : h1 + h2 = h,

де h = 3-1-0,3-0,2 = 1,5 - висота між центрами верхніх і нижніх прорізів.

Риз. 4. Схема розрахунку природньої вентиляції

Таким чином, з системи двох рівнянь з двома невідомими знаходимо

h1 = h – h2;

Звідси:

відповідно об'ємна вага повітря за межами приміщення і в середині приміщення, кг/мЗ.

Об'ємна вага повітря визначається за формулою:

де Рб - барометричний тиск, мм рт.ст., в розрахунках береться Рб = 750 мм рт. ст.;

Т – температура воздухая в градусах Кельвіна.

Згідно з ГОСТ 12.1005-88 для холодного періоду часу t = 17°С, тобто Т = 290 К, за межами приміщення t = - 11°С, тобто Т = 262 К.

Таким чином:

в = 0,465 750/262 = 1,33 кг/м3;

вн = 0,465 750/290 = 1,2 кг/м3.

Тоді:

∆H2 = 1,48 (1,33 – 1,2) = 0,1859 кг/м2

Фактичний повітрообмін Lф, м3/год, у відділі склав:

Lф = 0,24 1,74 .

Виходячи з ГОСТ 12.1005-88 для теплого періоду часу температура повітря повинна бути t = 28°С, тобто Т = 301 К повітря за межами приміщення температура визначається за СНіП 2.04.05-91 t = 24°С, тобто Т = 297 К.

Таким чином:

в = 0,465 750/310 = 1,125 кг/м3;

вн = 0,465 750/297 = 1,174 кг/м3.

Тоді:

∆H2 = 1,43 (1,174 – 1,125) = 0,07 кг/м2

Фактичний повітрообмін Lф, м3/год, у відділі склав:

Lф = 0,24 1,104 .

У холодний період часу фактичний повітрообмін набагато перевищує необхідний. Це може привести до переохолодження працівників Для ліквідації цього негативного явища можна рекомендувати скоротити час провітрювання офісного омещеніях пропорційно перевищенню фактичного повітрообміну над необходімим. Необхідних 80 м3/год. можна досягти за 80 60/752 = 6,38 хв.

Отже для ефективної роботи природної вентиляції достатньо провітрювати приміщення 6,38 хв.

На підприємстві «Сумська насосна техніка» особливу увагу приділено пожежній безпеці. На рисунку 5 зображений план евакуації працівників та матеріальних цінностей з робочого приміщення. Кабінет юридичного відділу по небезпеці виникнення пожежі згідно зі ОНТП 24-86 відноситься до категорії В (пожежонебезпечні – в ньому присутні легкозаймисті речовини - папір і дерево). Можливими причинами пожежі можуть бути:

- коротке замикання в електричній мережі, що може викликати возгаранию наявний легкозаймистих речовин;

- загоряння паперу, дерева через неакуратне поводження з вогнем;

- поширення вогню з сусідніх приміщень.

Застерегти від пожежі можна шляхом розробки правил безпечної поведінки з вогнем, усунення можливості короткого замикання. У адміністративній будівлі ТОВ «Сумська насосна техніка», де знаходиться юридичний відділ є наступні способи протипожежного устаткування:

- пожежний кран;

- у кожному кабінеті по вогнегаснику;

Рис. 5. – Схема евакуації працівників з приміщення при пожежі

шляхи евакуації