Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт 6 курс.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
397.01 Кб
Скачать

Розділ 2. Характеристика правового забезпечення роботи підприємства

    1. Основні аспекти правової роботи

Як і будь-яка організація чи установа в Україні, ТОВ «Сумька насосна техніка» у своїй діяльності неухильно дотримується законодавства України. Організація правової роботи на ТОВ спрямована на правильне застосування, дотримання та беззастережне виконання вимог актів законодавства, інших нормативно-правових документів такими суб'єктами господарювання, а також їх керівниками та працівниками під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов'язків.

На підприємстві вирішено поки не організувати юридичну службу як окремий структурний підрозділ в силу того, що директор ТОВ має вищу юридичну освіту і в штаті є працівник-юристконслульт і тому всі юридичні аспекти підприємства підпадають пій його компетенцію.

Якщо на підприємстві правова робота забезпечується одним працівником, як в нашому випадку, то видається наказ про організацію юридичної служби на підприємстві, в якому визначаються основний статус, порядок взаємодії з іншими службами та відділами підприємства. Завдання, функції, права, обов'язки, відповідальність та критерії вимог до працівника визначаються у посадовій інструкції. Також не виключена можливість створення юридичної служби шляхом укладення цивільно-правового договору з юридичною чи фізичною особою – суб'єктом господарської діяльності, який надає юридичні послуги, якщо це доцільно з економічної точки зору. До таких заходів ТОВ вдається з метою економії коштів на матеріально-технічне забезпечення і утримання штатних працівників. Таким же чином можна організувати роботу юридичної служби на підприємстві, уклавши договір про надання правової допомоги з адвокатом чи об'єднанням адвокатів.

Так юрисконсульт належить до професійної групи «Фахівці». Призначення на посаду і звільнення з посади провадяться наказами директора за поданням начальника юридичного відділу.

У своїй діяльності юрисконсульт керується:

  • Статутом підприємства

  • Положенням про юридичний відділ

  • Цією посадовою інструкцією

Посадові обов'язки юрисконсульта:

  • Розробляє або бере участь у розробці документів правового характеру.

  • Здійснює методичне керівництво правовою роботою на підприємстві, надає правову допомогу структурним підрозділам у підготовці й оформленні різного роду правових документів.

  • Бере участь у підготовці обґрунтованих відповідей при відхиленні претензій.

  • Готує разом з іншими підрозділами підприємства матеріали про розкрадання, розтрати, нестачі, про випуск недоброякісної, нестандартної та некомплектної продукції, про порушення екологічного законодавства і про інші правопорушення для передання їх до слідчих і судових органів.

  • Здійснює облік і збереження судових справ, у яких брало участь підприємство.

  • Здійснює вивчення, аналіз й узагальнення результатів розгляду претензій, судових справ, практики укладання і виконання господарських договорів з метою розробки пропозицій про усунення виявлених недоліків і поліпшення господарсько-фінансової діяльності підприємства.

  • Відповідно до встановленого порядку оформляє матеріали про притягнення працівників до дисциплінарної і матеріальної відповідальності.

  • Бере участь у роботі з укладення господарських договорів, у проведенні їх правової експертизи, розробці умов колективних договорів і галузевих тарифних угод.

  • Готує разом з іншими підрозділами пропозиції про внесення змін до чинних або скасування наказів, що втратили силу, та інших нормативних актів, виданих на підприємстві.

  • Провадить роботу з систематизованого обліку і збереження чинних законодавчих нормативних актів, оцінює їх скасування, внесення до них змін та доповнень, готує довідкову документацію на основі застосування сучасних інформаційних технологій і обчислювальних засобів.

  • Бере участь у підготовці висновків із правових питань, що виникають у діяльності підприємства, проектів нормативних актів.

  • Здійснює інформування працівників підприємства про чинне законодавство і зміни в ньому, ознайомлює посадових осіб підприємства з нормативно-правовими актами, що стосуються їх діяльності.

  • Консультує працівників підприємства з організаційно-правових та інших юридичних питань, готує висновки, сприяє в оформленні документів і актів майнового характеру.

Юрисконсульт має право:

  • Вимагати від керівництва створення необхідних умов для виконання службових обов'язків.

  • Повідомляти у межах своєї компетенції безпосередньому керівнику про усі виявлені в процесі діяльності недоліки і вносити пропозиції щодо їх усунення, а також вносити пропозиції щодо удосконалення роботи юридичного відділу.

  • Знайомитися з проектами рішень керівництва організації, які стосуються його діяльності.

  • Запитувати особисто чи за дорученням начальника юридичного відділу у фахівців підприємства інформацію і документи, необхідні для виконання посадових обов'язків.

  • Перевіряти дотримання чинного законодавства і локальних нормативних актів у структурних підрозділах.

  • Залучати до рішення покладених на нього завдань фахівців інших відділів за згодою відповідних керівників.

Процеси формування ринку в Україні, розвиток вільного підприємництва пов’язані з виникненням та необхідністю вирішення складних правових питань.

Усі ділові відносини між суб’єктами ринку регламентуються законодавством і угодами, що укладаються.

Як відомо, договір є найважливішим засобом правового регулювання майнових і відповідних немайнових правовідносин, що виникають між їх учасниками.

Успішне ведення підприємницької діяльності в значній мірі залежить від того, наскільки укладений договір відповідає чинному законодавству та захищає інтереси сторін.

На практиці на підприємствах не завжди належним чином організована договірна робота: не визначений порядок підготовки, укладення проектів договорів, врегулювання розбіжностей, здійснення контролю за виконання умов договорів, не визначені відповідальні за цю роботу особи, не врегульовані взаємовідносини між структурними підрозділами та юридичною службою, не ведеться облік укладених господарських договорів.

Як наслідок це і визнання угод недійсними або неукладеними, підприємство зазнає значні збитки у разі невиконання або неналежного виконання сторонами договірних зобов’язань.

Звідси, значну роль в організації та проведенню цієї роботи відіграє юридична служба підприємства.

Відповідно до підпункту 6 пункту 11 Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 року № 1040 (надалі - Загальне положення про юридичну службу), юридична служба підприємства організовує роботу, пов’язану з укладенням договорів (контрактів), бере участь у їх підготовці та здійсненні контролю за виконанням, дає правову оцінку проектам таких договорів (контрактів). Проекти договорів (контрактів) погоджуються (візуються) юридичною службою за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів або осіб, що їх заміщують.

Укладенню будь-якого господарського договору передує проведення відповідної підготовчої роботи: визначення загальної схеми господарської операції, етапи і терміни її реалізації, пошук надійного партнера, підготовка проекту договору.

Наступний не менш важливий етап – своєчасне та якісне виконання сторонами взятих на себе договірних зобов’язань.

Для найбільш якісного і своєчасного проведення цієї роботи на підприємстві необхідно визначити порядок ведення договірної роботи, а також ступінь участі юридичної служби в цій роботі з урахуванням вимог Загального положення про юридичну службу, специфіки і структури підприємства.

Такий порядок визначається Положенням і затверджується наказом.

В Положенні (Інструкції) рекомендується передбачити, зокрема:

Після видання наказу необхідно привести у відповідність з цим документом чинні положення про підрозділи, посадові інструкції працівників, які визначені відповідальними за ведення договірної роботи, а також провести з усіма працівниками, які займаються договірною роботою, заняття по вивченню наказу та чинного законодавства, що регулюють договірні відносини.

Юридичною службою спільно з іншими підрозділами проводиться підготовча робота: аналізується практика укладення та виконання господарських договорів за минулий рік, перевіряються тексти бланків договорів, їх відповідність чинному законодавству та інтересам підприємства, понесені витрати та збитки в наслідку невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань, визначається найбільш економічно доцільна структура договірних відносин.

Юридична служба реєструє проект договору у відповідному журналі (додаток) та передає його для розгляду і оформлення відповідному підрозділу або посадовій особі з визначенням терміну для оформлення.

Юридична служба спільно з іншими структурними підрозділами бере участь в організації та здійсненні контролю за виконання господарських договорів.

Юридична служба спільно з іншими підрозділами зобов’язана систематично аналізувати та узагальнювати практику укладання та виконання господарських договорів. Форми та методи аналізу та узагальнення можуть бути на практиці різноманітними залежно від можливостей підприємства.

Претензійно-позовна робота являє собою комплекс юридичних дій, спрямованих на упорядкування господарських відносин, відновлення порушених майнових і особистих немайнових прав підприємств, організацій, установ. Претензійно-позовна робота має забезпечувати:

щонайшвидше відновлення порушених прав і комерційних інтересів підприємств на основі суворого дотримання законності;

  • безпосереднє врегулювання господарських спорів у добровільному порядку з метою попередження необґрунтованих і безспірних справ у господарських судах та інших органах;

  • обов'язкове і своєчасне пред'явлення обґрунтованих претензій (у випадках, передбачених договором або законом) та позовів до контрагентів, що порушують зобов'язання по договорах;

  • зниження непродуктивних витрат, що спричиняються сплатою штрафних санкцій, як за рахунок підвищення вимогливості до виконання договірних зобов'язань перед контрагентами, так і за рахунок застосування санкцій до несправних контрагентів і стягнення з них збитків;

  • встановлення суворої розрахункової дисципліни між підприємствами та своєчасне стягнення дебіторської заборгованості з несправних платників і санкцій за порушення правил розрахунків.

Претензійно-позовна робота є елементом правової діяльності. На ТОВ вона здійснюється юрисконсультом або тим, з ким укладено договір на юридичне обслуговування. Спеціалізовані юридичні фірми надають широкий спектр послуг по правовому забезпеченню діяльності підприємства і витрати на оплату цих послуг, як правило, повністю компенсуються в процесі цієї діяльності.

У разі виникнення господарських спорів ТОВ може звертатися за захистом порушених або оспорюваних ними прав до господарських судів за місцем знаходження відповідача, а у випадках, передбачених законодавством, безпосередньо до Вищого господарського суду України.