Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Унив_освита.doc
Скачиваний:
259
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
918.02 Кб
Скачать

Всеукраїнська студентська колегія

Керівним колегіальним органом між Конференцією ВСР є Всеукраїнська студентська колегія (надалі – ВСК), яка скликається не рідше одного разу на три місяці Секретаріатом ВСР.

До складу ВСК обираються по одному представнику від кожних 10 делегатів Автономної Республіки Крим, відповідної області, міст Києва та Севастополя. Всеукраїнська студентська колегія:

  • вносить пропозиції на розгляд Конференції щодо перспективних напрямів діяльності ВСР;

  • розробляє план заходів та організовує виконання рішень Конференції ВСР та подає звіт про їх виконання;

  • обирає персональний склад Секретаріату ВСР та затверджує його Керівника;

  • утворює за рекомендацією Секретаріату ВСР тимчасові та постійні комісії (комітети), експертні та робочі групи, і затверджує їх персональний склад та вирішує інші питання, за винятком тих, що віднесені до компетенції Конференції.

Секретариат

Виконавчим органом ВСР є Секретаріат, склад якого затверджує ВСК терміном на один рік.

Діяльністю Секретаріату керує Керівник, який обирається ВСК.

Секретаріат:

  • координує виконання поточних та перспективних плані діяльності ВСР;

  • виконує рішення Конференції та ВСК;

  • веде документацію ВСР;

  • викопує інші функції, що покладені на нього Конференціє/' та ВСК.

Існування такої структури дає можливість на загально державному рівні представляти інтереси студентства. Інтимі словами Всеукраїнська студентська рада – це інструмент, через який думка та проблема окремого студента може бути почута; органами державної влади. Існування Всеукраїнської студентської ради дає можливість брати участь у прийнятті рішень, які турбують студентство ще в процесі його розробки, а також після його прийняття дає можливість прослідкувати за його виконанням. Раді є великою комунікаційною спільнотою, яка має надавати інформаційні канали не тільки для влади і студентства, але бути ланкою між студентством і суспільством в цілому.

Це цікаво: 29 травня 2005 р. відбулась установча конференція Всеукраїнської студентської ради, на якій були присутні більше 250 представників органів студентського самоврядування з 215 вищих навчальних закладів України. Якщо порівняти із сусідньою Державою Польщею, то там існує Студентський парламент республіки Польща, який теж був спершу створений як консультативно Дорадчий орган при Міністерстві освіти. Сьогодні ця організація є вписаною у законодавство про вищу освіту і має досить широкі повноваження в сфері студентського самоуправління.

На сьогодні в Україні створено цілий ряд молодіжних громадських організацій. Серед них: Всеукраїнська студентська рада, Українська асоціація студентського самоврядування, Асоціація правозахисних організаторів студентів України, Національна скаутська організація України «Пласт».

Система студентського самоврядування у внз України

Загальні збори колективу студентів (конференція)

Громадські студентські об’єднання, організації

Студентські академічні групи

Студентські ради самоврядування факультетів

Студентські ради гуртожитків

Комісії рад гуртожитків за напрямами роботи

Молодіжні студентські клуби за інтересами

Спортивні, оздоровно-туристські клуби

Студентські академічні групи

Громадські об’єднання і штаб з охорони громадського порядку