Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджети, їх значення в управлінському обліку.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
434.69 Кб
Скачать

Розділ 3. Шляхи удосконалення бюджетування на підприємстві

Розробка стратегії і тактики виробничо-господарської діяльності підприємства є найважливішим завданням для будь-якого бізнесу. У сформованих в даний час умовах функціонування господарські одиниці недостатньо приділяють уваги важливого економічного методу управління - планування.

Дуже шкода, що бюджет, як інструмент планування, в діяльності наших підприємств ще не знайшов належної оцінки і застосування. На нашу думку, така ситуація у сфері бюджетування на рівні підприємств обумовлена ​​тим, що, по-перше, нинішня система галузевого планування втратила своє значення і зруйнована. Планові розрахунки на підприємствах в більшості випадків мають миттєвий характер. Макроекономічна нестабільність в державі протягом останніх років теж не спонукає підприємства займатися довгостроковим і поточним плануванням, що звужує сферу застосування фінансового планування на підприємстві.

По-друге, в період ринкових перетворень на зміну техпромфінплану прийшов бізнес-план, виражений у економічних показниках, який є прикладом з'єднання перспективного та поточного планування при створенні нового підприємства, для розробки стратегії фінансування і залучення інвестицій або обгрунтування виробництва нових видів продукції. Однак бізнес-план - це документ, який визначає середньо-стратегічне завдання в контексті довгострокових цілей, які мають декларативний характер і містять малу кількісних оцінок. Це свідчить про те, що бізнес-план не може забезпечити точною, повною і своєчасною інформацією керівництво й економічні служби підприємства. Тому, господарська практика вимагає інших, більш дієвих методів забезпечення поточних рішень, для прикладу - бюджетування. [6. С.79].

На нашу думку, впровадження бюджетування стримується через Складність у складанні бюджетів, відсутністю науково обгрунтованої методичної бази, прийнятною для сучасних підприємств. Вищим керівним органам, в компетенції яких є розробка і прийняття такої бази, слід подумати про це. Так, для прикладу, існували ж у плановій економіці галузеві та міжгалузеві "Методичні рекомендації з розробки техпромфінплану виробничого об'єднання, підприємства ", відповідно до яких підприємства розробляли комплексний план по всіх напрямках своєї діяльності. [19. С.71]. Але для ринкових умов ці методичні рекомендації НЕ неприйнятні, тому потрібно розробити нову методичну базу.

Так як в ринкових умовах найважливішими показниками, що характеризують ефективність кінцевих результатів стають фінансово-економічні - обсяг продажів, бюджет витрат, прибуток, рентабельність, податки, фінансові потоки, джерела економічних інвестицій, фінансове становище підприємства, цими показниками потрібно приділяти основну увагу, тобто потрібно дбати і покращувати фінансовий менеджмент підприємства. А одним з підходів його вдосконалення і є бюджетування.

Якщо говорити про вдосконалення самого бюджетування в нашій країні, то ми хочемо порекомендувати компаніям складати бюджети, розглянуті нами у другому розділі курсової роботи, для планування поточної діяльності і розвитку в нових умовах господарювання.

Організація бюджетного планування - складна управлінська процедура, що охоплює співробітників всіх служб підприємства. Необхідність точного і своєчасного виконання учасниками регламентованих функцій і забезпечення їх ефективної взаємодії обумовлюють створення автоматизованої системи бюджетування.

В даний час, на мою думку, на ринку вже існують подібні системи, які можна умовно класифікувати на дві групи:

  • програмно-методичні розробки, що складаються з набору шаблонів для MS Ехсеl;

  • спеціалізоване програмне забезпечення. [12. С.55].

Перша група має низьку вартість і високою гнучкістю у здійсненні економічних розрахунків, у межах тривіальних алгоритмів і невеликих обсягів інформації. При ускладненні моделі її реалізація стає або неможливою, або втрачається вартісна привабливість. Важливим же недоліком таких систем є обмеження групової роботи. Необхідно також зауважити, що легкість змін в алгоритмах розрахунку породжує таку ж легкість виникнення помилок у виробничо-фінансової моделі.

Системи другої групи, як правило, усувають зазначені недоліки, дають багаторазову економію часу і зниження числа помилок у розрахунках і коригування, проте характеризуються високою вартістю адаптації та впровадження (для прикладу, система бюджетного планування).

Система бюджетування являє собою спеціалізоване програмне забезпечення, призначене для складання річного бюджету підприємства з помісячною деталізацією і необхідно для підвищення організаційної цілісності та ефективності процесу управління на підприємстві.

Система бюджетування дозволяє автоматично відстежувати ефективність виконання поставлених у процесі бюджетного планування завдань за допомогою зіставлення фактичних дій співробітників підприємства з регламентом бюджетного процесу. Особливу увагу в процесі складання бюджету надається виробничому блоку, що забезпечує детальну характеристику виробничої специфіки підприємства: визначення максимальних можливостей з випуску продукції в залежності від потужностей використовуваного обладнання, а також перетину технологічних маршрутів окремих видів виробів (конкуруючих об`єктів).

Складання основних операційних бюджетів базується на нормативах витрати матеріалів / комплектуючих, напівфабрикатів власного виробництва, трудових нормативи та післяопераційних розцінках.

Автоматичний розрахунок бюджету підприємства, крім основних бюджетних форм, дозволяє одержати зведений план основного і допоміжного виробництва з урахуванням ранжирування попиту клієнтів і сторонніх споживачів, ранжирування пропозиції постачальників і усунення дефіциту сировини і матеріалів, визначення величини передбачуваних і нормованих запасів, виробничих потужностей з урахуванням зупинок виробництва , а також внутрішньої потреби підприємства в напівфабрикатах і продуктах допоміжного виробництва.

Проводиться розрахунок собівартості виробничого плану в цілому та диференціювання за статтями і елементами витрат. Собівартість розраховується по кожному виробничому переділу, по виробах і внутрішнім комплектуючим. Розрахунку собівартості передує індивідуальна настройка методики розподілу умовно-постійних витрат.

Результатами розрахунків є: прогноз сукупних доходів і витрат підприємства, прогноз руху грошових коштів, прогнозний баланс.

У процесі бюджетування автоматично формуються бюджети структурних підрозділів на основі зведеного бюджету підприємства. Це досягається за допомогою закріплення всіх статей доходної та видаткової частини бюджету за центрами доходів і витрат.

Після того як бюджет розроблений і прийнятий, реальні показники діяльності підприємства повинні порівнюватися із запланованими для виявлення відхилень. За оцінюваннями фахівців, підприємства, які не формують річних бюджетів, втрачають за рік до 20% своїх доходів. [11. С.13]. Щоб уникнути подібних втрат, керівництво підприємства повинно завжди мати у своєму розпорядженні достатньо достовірною інформацією про поточні та майбутні грошові потоки, постійно порівнювати бюджет з фактичними даними, аналізувати відхилення, посилювати сприятливі і зменшувати несприятливі тенденції, удосконалювати методологію планування. Забезпечення ритмічного безперервного функціонування підприємства в умовах динамічних змін потребує постійного спостереження за надходженням кошти, виділенням конкретного виду діяльності, яка забезпечує позитивний грошовий потік, прогнозування його обсягів і приблизних термінів надходження.