Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом Надя.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

8.2 Розрахунок освітлення території станції

Умови праці на залізничному транспорті пов'язані з підвищеною небезпекою травматизму. Для робітників, зайнятих на цілодобовій роботі, біля половини всього часу в році припадає на темний час доби. Тому одним з факторів, що забезпечують поліпшення санітарно-гігієнічних умов праці і знижують небезпеку виробничого травматизму на станціях у темний час доби, являється штучне освітлення .

Освітлення станцій і інших територій загальної мережі залізниць виконується відповідно до Норм штучного освітлення об'єктів залізничного транспорту (ОСТ-32-9—81). Тут приведені мінімальні межі освітленості залізничних територій у лк. Так, наприклад, мінімальна одиниця освітленості шляхів парків прийому і відправлення складає 5 лк, шляхів насування поїзда на гірку 10 лк. .

Норми являються обов'язковими при проектуванні штучного освітлення знову споруджуваних і реконструйованих об'єктів.

Для освітлення станцій застосовуються світильники і прожектори. Світильники призначені для освітлення на відносно невеликі відстані (не більше 20 - 30 м), прожектори - для освітлення на великі відстані і, як правило, встановлюються на великій висоті.

Джерела світла, що рекомендуються для освітлення залізничних територій, встановлювані в прожекторах і світильниках.

Для освітлення залізничних територій застосовуються різні способи розміщення освітлювальних приладів: на окремо стоячих опорах, на гнучких поперечинах, на твердих поперечках, і порталах. При виборі способу освітлення потрібно виходити з призначення освітлюваної території і її технологічної характеристики.

В даний час широко використовується спосіб освітлення сортувальної гірки освітлювальними приладами дальньої дії – світильниками різного типу. Світильники розміщуються вряд над колією насуву проекції осей світильників спрямовані уздовж колії. Це забезпечує гарне освітлення колії без тіней .

При роботах на коліях насуву составів на гірках, напівгірках і витяжках дуже важливо забезпечити нормальне освітлення об’єктів различення, розміщеній на вертикальній площині в міжвагонному пространстві. Сама неудобна геометрія міжвагонного пространства у критих вагонах. Характеристика затінення оцінюється в цьому випадку коефіцієнтом затінення міжвагонного пространства , розраховують за формулою

, (8.1)

де - найменша висота тіневої фігури в міжвагонному

пространстві;

- висота критого вагона,=4,693 м.;

- відстань між світильниками, =5 м.;

- вильот автосцепки =1,220 м.;

- відстань до світильника від рівня головки рейки.

, (8.2)

де 7.5 – газорозрядні лампи світильника;

- висота рейки, =0,15 м.;

- висота звісу світильника, =0,35 м.

м.

Коефіцієнт затінення міжвагонного пространства, визначається:

За допустиме значення можна приймати =0,23. При відстані між світильниками у 5 м., з=3,94. Тому, після порівняльного аналізу різних відстаней між світильниками, відстань у 5 м. буде найбільш економічно доцільною.

Тому, для освітлення ми приймаємо:

  • світильник СЗПР – 250 бм.,

  • газорозрядні лампи ДРЛ – 250,

  • потужність 1 лампи 250 Вт,

  • маса 1 світильника – 13,5 м.,

  • К.П.Д. = 70 %,

  • Підвіс на опорі або тросі діаметром до 10 мм.

Довжина колії насуву проектованої гірки середньої потужності 896 м. Визначимо необхідну кількість світильників:

, (8.3)

світильників.

Для сортувальної гірки колії насуву потрібно 180 світильників.

Схема освітлення сортувальної гірки на колії насуву наведена на додатку Ж