Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GLAVA1.DOC
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.35 Mб
Скачать

Таблиця 1.1 Узагальнені дані про небезпеку відмов деяких елементів суа

Найменування елемента

Небезпека відмов на 103г роботи

Резистори ...........................................

Конденсатори .....................................

Трансформатори ................................

Дроселі, котушки індуктивності .....

Реле .....................................................

Сельсини, електродвигуни ................

Напівпровідникові прилади:

діоди ....................................

транзистори .........................

(0,000010, 015)

(0,000010,164)

(0,000020,064)

(0,000020,044)

(0,00051,01)

(0,0010,33)

(0,000120,5)

(0,00010,9)

Небезпека відмов суттєво залежить від режиму роботи елементів. Найбільший вплив здійснює коефіцієнт навантаження КН і температури оточуючого середовища. Під коефіцієнтом навантаження елементів звичайно розуміють відношення дійсної і номінальної потужностей (або відношення напруг, струмів). Зі збільшенням коефіцієнта КН елемента і температури оточуючого середовища різко збільшується небезпека відмов, тобто значно знижується надійність елементів. В процесі експлуатації елементи змінюють величину свого головного параметра, що призводить до зміни коефіцієнта КН. Тому при виборі режимів роботи елементів необхідно враховувати зміну параметрів в часі.

Приведені вище співвідношення дозволяють визначити основні кількісні характеристики надійності елементів. Звичайно на основі статистичних випробувань знаходять початкову характеристику надійності - небезпеку відмов або частоту відмов, а інші характеристики і показники визначають розрахунковим шляхом. Для зручності визначення характеристик надійності звичайно вважають, що вони підпорядковуються одному з відомих законів розподілення. Відповідну теоретичну модель вибирають для закону розподілення частоти відмови а(t). Методи математичної статистики, що дозволяють проводити і оцінювати ступінь відповідності теоретичних і емпіричних розподілень розглядаються в літературі. Слід відмітити, що при доброму узгодженні початкової теоретичної моделі закону розподілення з законом розподілення відмов елемента зменшується обсяг статистичних досліджень, які потрібні для оцінки показників надійності з заданою достовірністю.

При дослідженні надійності елементів широко використовується показниковий закон розподілення (рис.1.10, а), оскільки з ним частіше доводиться зустрічатись на практиці. Наприклад, показниковий закон розподілення відмови справедливий, якщо закінчився період приробки елементів, а старіння матеріалів проявляється незначно (див. рис.1.9, б. інтервал від t1 до t2). Цей закон розподілення характеризується одним числовим параметром - небезпекою відмови = const (див. рис. 1.9, а), і формули для оцінки показників надійності спрощуються :

(1.64)

Формули (1.64) справедливі в випадку, якщо відмови елементів відбуваються через раптові електричні або механічні відмови.

При дослідженні характеристик надійності напівпровідникових приладів а також при прискорених випробуваннях елементів в форсованих режимах і оцінці надійності елементів в період приробки широко використовують розподілення Вейбулла (рис. 1.10, г). Частота відмов при розподіленні Вейбулла

,

де 0 - параметр, який задає масштаб кривої по осі абсцис; k - параметр розподілення, який задає гостроту і асиметрію розподілення (див. рис.1.10, г).

Кількісні характеристики надійності для розподілення Вейбулла виражаються наступними співвідношеннями:

(1.65)

Закон Вейбулла узагальнює закон показникового розподілення. Добираючи різні значення k, можна отримати кращу відповідність з дослідними даними. При k = 1 має місце показниковий закон розподілення. При k<1 закон розподілення справедливий, якщо небезпека відмов зприхованими дефектами і малим старінням. При k>1 закон розподілення справедливий, якщо небезпека відмов збільшується, що характерно для елементів, які не мають прихованих дефектів, але швидко старіють.

Для оцінки надійності елементів в початковий період експлуатації електромеханічних і електронних пристроїв з небезпекою відмов, що знижується з часом, служить гама-розподілення (див. рис. 1.10, г). Характеристики надійності при цьому законі розподілення схожі на аналогічні характеристики розподілення Вейбулла, тому і області їх використання приблизно збігаються.

При дослідженні відмов, які виникають під впливом якого-небудь одного домінуючого експлуатаційного фактора, використовують нормальний закон розподілення (див. рис. 1.10, б). Знаходять використання також закони логарифмічного нормального розподілення і розподілення Релея (рис. 1.10, в, д).

Елементи і пристрої СУА за конструктивною складністю дуже різні - від найпростішого елемента (термопара, термістор, тензометр) до дуже складних пристроїв (аналого-цифровий перетворювач, цифровий суматор). Якщо складний пристрій складається з ряду простих елементів, то, знаючи показники надійності останніх, можна визначити надійність усього пристрою.

Рис. 1.10. Характер залежності показників надійності в часі при різних законах розподілу частоти відмов

З точки зору оцінки надійності найпростіші елементи в пристрої з’єднані послідовно або паралельно. Вважається, що елементи з’єднані послідовно, якщо відмова будь-якого з них викликає відмову всього пристрою, і паралельно, якщо відмова всього пристрою настає лише після відмови всіх елементів. В реальних пристроях містяться обидві вказані групи з’єднання елементів. Якщо пристрій складається з n-послідовно з’єднаних елементів, ймовірності безвідмовної роботи яких для різних інтервалів часу рівні Р1(t), P2(t),..., Pn(t), то, на підставі теореми множення незалежних подій, ймовірність безвідмовної роботи пристрою

(1.66)

Небезпека відмови пристрою

(1.67)

де і(t) - небезпека відмови і-го елемента.

В окремому випадку при показниковому законі розподілення, коли і(е)=і=const, ймовірність безвідмовної роботи пристрою

Якщо пристрій складається з n паралельно з’єднаних елементів, ймовірність відмови яких для різних інтервалів часу рівна Q1(t), Q2(t),..., Qn(t), то ймовірність відмови пристрою

(1.68)

Методи збільшення надійності елементів і пристроїв СУА діляться на три групи: виробничі, схемно-конструктивні і експлуатаційні. Виробничі методи включають досконалення технології виготовлення виробів, аналіз причин відмов з послідовним їх усуненням, поліпшення контролю в процесі виробництва. Схемно-конструктивні методи передбачають розробку схем з широкими допусками на відхилення параметрів, вибір потрібних величин навантаження, резервування. Розрізняють поелементне, групове і загальне резервування. Резервний елемент, вузол, блок, або пристрій можуть знаходитись: в умовах навантаженого (гарячого) резерву, коли основні і запасні елементи знаходяться в одному і тому ж робочому режимі; в умовах незавантаженого резерву, коли запасні елементи включаються замість робочого елемента при відмові останнього; в умовах полегшеного резерву, коли запасні елементи аж до відмови основних елементів несуть часткове навантаження. Експлуаційні методи дозволяють збільшити надійність виробів корекцією робочих режимів елементів і пристроїв, а також системою профілактичних заходів. Строк експлуатації елементів і пристроїв може бути значно збільшено за рахунок багаторазових ремонтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]