Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
донец / ДИПЛОМ МОЙ 3 переделал кое что.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.1 Mб
Скачать

Сильні сторони

Слабкі сторони

  • Закупки : майстерність

  • Добре розвинутий інтернет портал для клієнтів

  • Низькі затрати на дистрибуцію

  • Доступність товару на складі (Ключові клієнти)

  • Високі залишки на складі імпортної продукції

  • Послуги постачальників (якість)

  • Суб стандарти логістики (склади/транспорт)

  • Відсутність реклами

Загрози

Можливості

  • Швидкий розвиток каналу продажів через ключових клієнтів: бути першим ініціатором

  • Розвиток постачальників (матеріали, логістичні послуги)

  • Повне використання потужностей SAP

  • Лобіювання державного регулювання (митниця, сертифікація) в інтересах компанії

  • Обмежена кількість локальних постачальників

  • Зміни у законодавстві

До основних переваг компанії відноситься досить широко розгалужена дистрибуційна мережа, а також досить добре налагоджена її діяльність та комунікації. Працівники відділу закупок досить професійно виконують свою роботу, тому закупки компанії «Нестле Україна» досить майстерно організовані з врахуванням усіх сезонних факторів, коливання ціни, вартості та тривалості поставки. Варто зазначити, що при закупках застосовуються найкращі логістичні практики та розробки.

Компанія «Нестле Україна» іде у «ногу з часом» тому і має досить добре розроблений Інтернет портал для клієнтів. На початку діяльності компанії в Україні це було свого роду «ноу-хау» «Нестле», що і до сих пір є однією з сильних сторін при організації роботи з клієнтами.

Як було проаналізовано, крім конкурентних переваг, компанія має багато проблем, вирішення яких можливе лише при майстерному застосуванні інструментарію логістики. До слабких сторін відноситься перш за все доступність на складі продукції для ключових клієнтів. Як вказувалось вище з 2006 року «Нестле Україна» для обслуговування ключових клієнтів залучила склад 3PL провайдера Raben. Проте впровадження цієї схеми роботи потребує значного вдосконалення. Великою мірою це залежить від «людськиго фактору» та інтеграції взаємодії двох інформаційних систем SAP/R3 та EME

Іншою слабкою стороною, є велика кількість залишків імпортної продукції на складах, що в свою чергу викликає значне перевантаження як складських, так і фінансових ресурсів компанії.

Також існують недоліки в якості продукції. Особливо це стосується продукції локального виробництва з невеликим терміном придатності ( ТМ «Торчин»), перш за все це пов’язано з контролем температурного режиму як на складах, так і при транспортуванні. Незважаючи на те, що працівники відділу закупок досить правильно організовують усі контракти, а відповідальні особи детально розробляють специфікації, все рівно досить часто виникають проблеми з якістю продукції, яка надходить від постачальників.

Компанія досі має досить широкий спектр стратегічних можливостей для розвитку. Перш за все ще динамічний розвиток продаж через ключових клієнтів, оскільки все більша часка продукцію продається через ключових клієнтів і даний сегмент ринкової діяльності є таким, що динамічно розвивається.

У відповідності до кращих логістичних практик, компанія мати значний потенціал розвитку та покращення свого конкурентного становище при тісному співробітництві з постачальниками. Повинна проходити інтеграція протягом усього ланцюга ланцюга постачань. Усвідомлюючи і аналізуючи проблеми власних постачальників, компанія може значною мірою закріпити своє становище на ринку.

На впровадження SAP «Нестле Україна» затратила досить значну кількість фінансових ресурсів, проте як показують практичні дослідження потенціал глобальної інформаційної платформи використовується не повністю, даний проект не реалізується по максимуму. Досвід інших країн показує, що розкриття та застосування глобального потенціалу середовища SAP дасть можливість закріпити становище компанії на ринку, знизити операційні затрати, більш досконало управляти роботою з клієнтами та постачальниками. Повне використання потужностей SAP надає компанії широкі стратегічні можливості та потенціал.

Оскільки «Нестле Україна» є одним з найбільших гравців на ринку України, і враховуючи рівень податків, який вона вносить в державну казну та рівень інвестицій в економіку України, варто відмітити, що однією з можливостей розвитку є також лобіювання власних інтересів при державному регулюванні.

Тому ми бачимо, що компанія має значні переваги, але також є досить велика кількість слабких сторін, що повинно бути враховане при розробці логістичної стратегії, а також продумані шляхи подолання вищевказаних проблем і перетворення їх в конкурентні переваги.

Компанія на ринку України діє 10 років, її становище уже стало досить стабільним, але перед «Нестле Україна» розриті досить широкі можливості, стратегічного розвитку та укріплення лідерських позицій на ринку України, особливо це повинно проявитись після повного використання потенціалу SAP/R3

2.5 Висновки до розділу 2

У даному розділі було проведено загальний аналіз господарської діяльності організації, проаналізовано та вивчено організаційну структуру. Так як компанія має досить великий досвід менеджменту, то організаційно структура відділу логістики відповідає найкращим принципам менеджменту.

При проведені аналізу господарської діяльності було визначено, що основною проблемою у діяльності організації є проблема досить великої частки капіталу «замороженої» в запасах, таким чином як оборотність так і доходність активів потребують покращення.

Аналіз основних показників логістичної діяльності показав, точність планування попиту та рівень обслуговування клієнтів мають тенденцію до зростанні і знаходяться на стабільно високому рівні. Питома вага запасів у поточних активах має тенденцію до зростання, що не є позитивним для компанії, отже можна сказати, що при аналізі визначено основне вузьке місце – управління запасами.

Вивчено стратегії управління запасами і визначено, що вона є оптимальною для компанії «Нестле», таким чином, основною проблемою виявилась не система управління запасами, а її параметри, які досліджуватимуться і оптимізуватимуться у 3 розділі.

Результатом аналітичних досліджень став SWOT аналіз логістичної компанії, який виявив сильні та слабкі сторони логістичної діяльності «Нестле Україна».Стратегічним завданням кожної компанії є виявлення та перетворення своїх слабких сторін на конкурентні переваги, отже при розробці логістичної стратегії необхідно виявити шляхи таких перетворень.