Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
urpr0446.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
175.62 Кб
Скачать

2.3. Особливості управління цінними паперами

Особливості управління цінними паперами обумовлені їх подвійною пра­вовою природою, що знайшло відображення в існуванні прав на цінні папери і прав з цінних паперів.

Під управлінням цінними паперами слід розуміти здійснення управителем від свого імені повноважень володіння і розпорядження, або інвестиційного кон­сультування щодо переданих установником цінних паперів та (або) грошових коштів для цілей їх інвестування в цінні папери в інтересах установника або третіх осіб на умовах договору або інших підставах, передбачених законом. По­ложення законодавства про управителів цінних паперів поширюються на діяльність інвестиційного консультанта. Інвестиційним консультантом визнаєть­ся особа, яка не володіє цінними паперами, але здійснює ініціювання прийняття рішень про вкладення цінних паперів в об'єкти інвестування.

В управління можуть передаватися цінні папери та (або) кошти інвестуван­ня. В управління можуть передаватися цінні папери, які допускають здійснення особою-невласником від свого імені повноважень управління та зберігання або управління, зберігання та розпорядження такими цінними паперами. Не можуть передаватися в управління чеки, депозитні та ощадні сертифікати, ощадні книж­ки на пред'явника, складські свідоцтва і товаро-розпорядчі документи, за винят­ком їх наступного інвестування або одночасної передачі з іншими цінними па­перами чи майном, які є припустимими об'єктами управління.

Кошти інвестування — це грошові кошти, прийняті в управління за умови їх наступного інвестування в цінні папери, а в передбачених законодавством випадках - інше майно, що знаходиться в управлінні. Коштами інвестування вважаються також грошові кошти, які управитель отримає в результаті стягнен­ня їх з боржника установника управління. У договір управління коштами інвес­тування обов'язково включається інвестиційна декларація управителя, в якій зазначаються напрями і способи інвестування грошових коштів установника, цілі інвестування, відомості про структуру активів, яку управитель збирається підтримувати протягом терміну управління [15, с. 719]

Передані в управління цінні папери враховуються на рахунках у цінних па­перах (депо) у депозитарії, а кошти інвестування перераховуються на рахунок управління. На рахунок управління надходять усі кошти, отримані в результаті здійснення управління, а на рахунок депо — цінні папери.

Згідно з договором про відкриття рахунку у цінних паперах зберігач відкри­ває на ім'я управителя рахунок у цінних паперах, вказуючи, що рахунок відкри­тий для управителя, для обліку цінних паперів, що належать йому на праві до­вірчої власності, а також зазначає обмеження щодо цих цінних паперів.

При передачі в управління цінних паперів може бути передбачено об'єднан­ня цінних паперів у фонди спільного (колективного) інвестування, які форму­ються за рахунок цінних паперів, переданих в управління різними особами. Управління цінними паперами при спільному (колективному) інвестуванні здійснюється шляхом випуску і розміщення інвестиційних сертифікатів (іпо­течних, фонду операцій з нерухомістю тощо), результати інвестування яких вра­ховуються на рахунку управління управителя.

Сертифікат є різновидом боргових цінних паперів, що засвідчує право влас­ника на отримання частки майна (чистих активів фонду операцій нерухомості, у платежах за іпотечними активами тощо)у грошовій формі після закінчення стро­ку, на який був створений відповідний фонд, або після настання строку вико­нання зобов'язань за договорами про іпотечний кредит, та право вимагати дот­римання обмежень прав довірчої власності управителем.

Порядок випуску, розміщення, умов виплати доходу та обліку інвестицій­них сертифікатів регулюються законами та нормативно-правовими актами Дер­жавної комісії з цінних паперів та фондового ринку України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]