Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
386.05 Кб
Скачать

10.2. Навчальні завдання

  1. Перевірити законність і правильність відображення в обліку операцій з формування, руху і використання чистого прибутку та інших елементів власного капіталу підприємства.

  2. Відобразити в журналі ревізора виявлені факти порушень і чинного законодавства за наведеними господарськими операціями.

  3. Узагальнити виявлені порушення та недоліки в окремому розділі акта ревізії.

Методичні вказівки до виконання завдань

Для виконання завдань потрібно вивчити програмний матеріал за даною темою, законодавчі й нормативні акти щодо порядку формування, оподаткування та розподілу прибутку підприємств, оформлення документів про внесення часток засновників до статутного капіталу товариств і відображення операцій з формування й руху власного капіталу та його елементів у регістрах аналітичного і синтетичного обліку та фінансової звітності.

Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність» та Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій регламентовано порядок відображення в обліку операцій з використання прибутку, отриманого від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності, і руху нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) протягом поточного та минулого років. Використання прибутку наростаючим підсумком з початку року відображається на субрахунку 443 «Прибуток використаний у звітному періоді», а наявність та рух нерозподілених прибутків — на субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений». Ставки податку на прибуток, порядок розрахунку податку на дивіденди та зобов’язання і відповідальність із його оплати визначені в Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств».

За умовами задач 1—2 потрібно оцінити правильність документального оформлення та правомірності формування статутного капіталу підприємства, звернувши увагу на вплив цих операцій на оподаткування підприємства.

У задачах 3—10 слід оцінити правильність відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій з використання і розпо- ділу чистого прибутку підприємства. Необхідно також з’ясувати, чи всі податки були сплачені підприємством на дату балансу.

За умовами задачі 11 потрібно перевірити правомірність формування власного капіталу ТОВ «Сігма» на початок і кінець звітного періоду, звернути увагу на термін та розміри погашення заборгованості засновників і порядок виходу засновників з това- риства, визначити, за рахунок яких джерел необхідно списати пеню за несвоєчасне погашення заборгованості засновниками.

Згідно з умовами задач 12—15 необхідно оцінити правильність відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій із формування основних елементів власного капіталу. Як ці операції вплинули на величину оподатковуваного прибутку підприємств?

На підставі даних задачі 16 потрібно оцінити ефективність використання власного і залученого капіталу та визначити, яке з підприємств є фінансово стабільнішим.

Аналізуючи дані задачі 17, зверніть увагу на дати укладання кредитних угод, дати відкриття позичкового рахунку, дати сплати основного боргу та процентів за ним за угодою і фактично. У разі неможливості погашення заборгованості у встановлені строки банк може відстрочити погашення боргу, тобто пролонгувати кредит. У додатковій угоді на пролонгацію кредиту збільшується процентна ставка за кредит. Якщо угода на пролонгацію позички не укладена, банк повинен нараховувати проценти за ставкою, передбаченою основною кредитною угодою. Крім того, банком нараховується пеня за кожний день за простроченими нарахованими процентами за кредит.

Соседние файлы в папке verstka