Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом2 / Записка / 5 ОХОРОНА ПРАЦІ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

5.6 Безпека верстатних пристроїв

Приводи верстатних пристосувань повинні оздоблюватись запобіжними пристроями та відповідними блокуваннями, які попереджують зривання деталі з верстата у випадку випадкового припинення подачі електроенергії, падіння тиску в пневмомережі. Такими пристроями можуть бути реле тиску та зворотні клапани. Реле тиску призначені для подачі електричного сигналу керування на виключення електродвигуна верстата, коли тиск в пневмомережі верстатного пристосування впаде нижче припустимого.

Робоче середовище з системи поступає в в отвір 1 реле тиску (рис.5.6)

Рис.5.5 Реле тиску

Під дією робочого середовища мембрана 2 прогинається та повертає важіль 3, правий кінець якого оздоблений регулювальним гвинтом 4. Гвинт натискає на рухому частину мікроперемикача 5, контакти якого перекидаються та замикають відповідну електричну мережу. Величина тиску, при якому спрацьовує реле встановлюється пружиною 6. При падінні тиску нижче припустимого важіль під впливом пружини опускається і контакти мікроперемикача розмикають цеп.

Зворотній клапан призначений для пропуску робочого середовища в одному направленні.

5.7. Заходи пожежної безпеки

На виробництві щорічно перевіряють стан пожежної безпеки на предмет суворої її відповідності протипожежним вимогам. На діючих промислових об’єктах має виконуватися протипожежний режим. Під цим поняттям розуміють ряд вимог та заходів пожежної безпеки, які встановлюють для кожного об’єкта.

Аналіз пожежної небезпеки дільниць обробки металів різанням дозволяє визначити наступні принципи пожежної профілактики:

  • чітке дотримання встановленого в документації режиму обробки (швидкість різання, величина подачі тощо);

  • своєчасне заточування інструменту, використання інструменту та обладнання, що відповідають вимогам даного матеріалу;

  • контроль за працездатністю та ефективністю застосування системи охолодження верстатів;

  • контроль за працездатністю масляної системи. Протікання масла повинні бути ліквідовані. Не допускається розлив масла і забруднення робочих поверхонь верстатів. В разі витікання масла необхідно провести прибирання і очистку за допомогою технічних миючих засобів.

    1. Охорона навколишнього середовища

Промислове забруднення навколишнього середовища можуть бути механічними, хімічними та фізичними. До механічних забруднень відносять запилення атмосфери, тверді частки та різноманітні предмети в воді та на землі.

Хімічні забруднення можуть бути газоподібні, рідки та тверді хімічні сполуки, та елементи , що потрапляють в атмосферу і вступають во взаємодію з навколишнім середовищем.

До фізичних забруднень відносять всі види енергій, як відходи різних виробництв – теплової, механічної ( вібрації, шум, ультразвук), електромагнітні поля, випромінювання.

Під методами охорони навколишнього середовища від забруднень відходами виробництва розуміють сукупність технічних та організаційних заходів, що дозволяють звести до мінімуму або зовсім виключити забруднення.

Найефективнішим рішенням задачі вловлювання пилу та газів є повне укриття їх джерелах кожухом, що зєднаний з аспіраційним трубопроводом. Цим гарантується висока ефективність вловлювання пилу (витяжні шафи). При обробці металів різанням доцільно використовувати ефективні ежекторні системи відводу пилу та елементної стружки від зони обробки.

Для очистки стоків машинобудівних підприємств застосовують головним чином механічні методи, а також комбіновані.

В боротьбі з виробничим шумом застосовують , крім індивідуальних засобів захисту, два основні методи: зменшення шуму в джерелі його виникнення та ослаблення шуму на шляху його розповсюдження.