Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом2 / Записка / 5 ОХОРОНА ПРАЦІ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

5. Охорона праці та навколишнього середовища

5.1. Аналіз умов праці при виготовленні стійки

Найбільш тривалим процесом виготовлення деталі є механічна обробка різанням. При цьому виникають фізичні небезпечні фактори: пересування частин виробничого обладнання, виробів та заготовок, стружка металу, що оброблюється, осколки при руйнуванні інструментів під час обробки, висока температура деталей та інструменту, сила електричного струму. Фізичними шкідливими факторами характерними для процесу різання є підвищена запиленість та загазованість робочої зони, високий рівень шуму та вібрацій, недостатнє освітлення.

До психофізичних факторів процесу обробки різанням відносять перенапругу зору та монотонність праці.

Стійка виготовлена з сірого чавуну. Змащувально – охолоджуючі рідини при обробці не використовуються, тому відсутні біологічні виробничі фактори.

5.2. Загальні заходи з охорони праці на підприємстві

Охорона праці, безпека життєдіяльності є дуже важливими соціально-економічними проблемами. Вони включають широку систему правових, технічних, санітарно-гігієнічних і економічних заходів, спрямованих на створення здорових та безпечних умов праці:

- для визначення умов праці, наявності фізичних, хімічних, біологічних та психофізичних факторів шкідливого та небезпечного впливу виробництва проводиться атестація робочих місць.

- навчання працівників з питань охорони праці, так як безпечність роботи значною мірою залежить від знань робітниками правил техніці безпеки.

- проведення інструктажів.

- атестація робітників на знання правил техніки безпеки.

- періодична перевірка умов праці на робочих місцях.

- матеріальне стимулювання робітників за додержання правил техніці безпеки.

- відображення певних гарантій працівникам та зобов’язань адміністрації підприємства по охороні праці в Колективній угоді.

- забезпечення робітників ефективними засобами індивідуального захисту.

- розробка адміністрацією підприємства інструкцій з охорони праці.

- організація профілактичних оглядів.

- впровадження у виробництві нових, в тому числі безвідходних, технологій, обладнання та матеріалів, що зменшують фактори шкідливого та небезпечного впливу.

- автоматизація та механізація виробництва.

- облаштування систем місцевої вентиляції, що значно ефективніше забезпечує відсутність забруднення повітря робочої зони ніж загально-обмінна вентиляція.

- оснащення виробничих приміщень первинними засобами пожежегасіння, установками автоматичного пожежного захисту (АПЗ).

5.3. Заходи по усуненню з робочої зони пилу та стружки

Стійка виготовлена із сірого чавуну СЧ – 20, що при обробці дає елементну стружку та пил, котрі можуть серйозно травмувати очі та призвести до опіків шкіри верстатників.

Основними засобами захисту від стружки та пилових часток оброблюваного матеріалу та інструментує: захисні окуляри (звичайні та з боковим захистом) і огородження зони різання (різноманітні захисні кожухи та екрани з оглядовими вікнами). Основним недоліком вказаних засобів є швидка втрата гостроти зору в зв’язку із забрудненням скла, а також не вирішення питань запиленості робочої зони. Так, наприклад, при обробці із застосуванням сучасних режимів різання сірого чавуну прозорість смотрового вікна різко погіршувалась через 15 – 20 хвилин роботи . Отже, найбільш ефективним засобом захисту при обробці чавуну є одночасне застосування вищевказаних засобів, а також засобів забору стружки та пилу безпосередньо із зони різання.

В проекті передбачена обробка плоских поверхонь деталі торцевими фрезами з горизонтальною віссю обертання на потужному поздовжньо – фрезерному верстаті. На рис. 5.1 наведена схема пневматичного пилостружкоприймача для цього виду обробки. Приймач складається з трьох частин, що виконують різні функції: верхня частина 4 призначена для забору стружки та пилевих часток. Нижня частина, що виконана у вигляді трійника 5 з патрубком 6, є елементом пневмотранспортної системи.

В процесі різання деталь 2, пересуваючись, відгинає елементи еластичної пластини 3. при цьому потік стружки спрямовується в середню частину приймача. Відбиваючись від його похилих стінок стружка та частки під впливом сили тяжіння опускаються донизу, попадають в зону активної дії повітряного потоку та відносяться до зони збору.

Рис.5.1 Схема пневматичного пилостружкоприймача.