Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом2 / Записка / 4.Організаційний розділ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
131.58 Кб
Скачать

4. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ РОЗДІЛ

4.1.Організація та планування технологічної підготовки виробництва

Технологічна підготовка виробництва, у відповідності ГОСТ14.004-83, являє собою сукупність заходів, що забезпечують технологічну готовність виробництва, тобто наявність на підприємстві повних комплектів конструкторської та технологічної документації та засобів технологічного оснащення, необхідних для виготовлення завданого об’єму продукції з встановленими техніко – економічними показниками.

Основними функціями технологічної підготовки виробництва є:

1. Проєктування конструкторської документації.

2. Забезпечення технологічності конструкції на стадіях ТПВ.

3. Розробка технологічних процесів.

4.Проєктування та виготовлення засобів технологічного оснащення.

5. Організація і керування процесом ТПВ.

Одним з вирішальних напрямків вдосконалення технологічної підготовки виробництва є використання в цьому процесі автоматизованих систем (АСТПВ).

Одною з поширених в світовій практиці АСТПВ є система «Smar Team» розроблена компанією «Smar Team Соrp.» (США), яку на території України представляє ТОВ «Бі Трон Україна» (м. Київ). «Smar Team» - це розвинута система, що забезпечує високий рівень автоматизації при вирішенні цілого спектру задач в області ТПП: проектування та розробка документації, інструментальної оснастки, керуючих програм для верстатів з ЧПК та ін.

Система представлена набором робочих місць слідуючих спеціалістів: керівників, конструкторів (основного виробу, засобів технологічного оснащення), технологів (розробників технологічних процесів, міжцехових маршрутів, норм витрат матеріалів та норм часу), співробітників відділу стандартизації, операторів електронного архіву.

На етапі проектування конструкторської документації (КД) система забезпечує інтеграцію з CAD – системами, в яких ведеться розробка КД виробів основного виробництва (рис.4.1) На сьогоднішній день система інтегрована з наступними CAD – системами: Solid Works, AutoCad, Inventor, Solid Edge, Pro/E та ін.

Рис.4.1 Рішення задач технологічної підготовки виробництва під управлінням АСТПВ «Smar Team».

Система забезпечує вивід всіх основних документів (специфікацій, відомостей матеріалів, відомості покупних виробів, підтримку життєвого циклу інформації та документації. Крім того система працює з сканованою КД накресленою на кульмані. Після узгодження та перевірки КД вона переміщується в архів, при цьому кожний документ отримає статус «Затверджено». Одночасно в системі автоматично заводиться об’єкт «Архівна папка», в яку робітники архіву розміщують всі необхідні облікові дані по ЄСКД для контролю експлуатації цього документу в електронному вигляді.

Засоби призначені для проектування технологічних процесів (ТП), представляють собою систему проектування з можливістю запозичення даних, введених раніш розцехувальниками та іншими спеціалістами. ТП в системі представлений у вигляді структури, вузлами яких є номери операцій та номери переходів, до складу яких вводять найменування операцій, їх зміст, обладнання та інші компоненти. Розробка ТП здійснюється методом індивідуального проектування, яке заключається в ручній компоновці необхідній послідовності операцій та переходів з використанням розміщених в системі бібліотек. При проектуванні ТП є можливість використання раніш розроблених ТП в якості аналога.

Використання системи на підприємстві дозволить: прискорити процеси проектування та підготовки виробництва за рахунок паралельного виконання робіт та електронного обміну даними між спеціалістами, підвищити якість та достовірність інформації за рахунок прозорості системи та взаємоконтролю учасників процесу проектування, накопичити, зберегти та ефективно використати інформацію в електронному вигляді.