Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом2 / Записка / 2.Технологічний розділ..doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
480.26 Кб
Скачать

2.1. Аналіз технологічності конструкції

2.1.1. Аналіз технологічності конструкції по якісним показникам

Деталь має коробчату форму простої конфігурації, але внутрішня поверхня потребує стержневого формування, верхня поверхня (закритий паз типу “ластівчин хвіст”) має роз’єм, що провокує жолоблення відливки. Конструкція деталі не має “тіньових дільниць” при розміщенні роз’єму форми симетричного перетину деталі. Це дає можливість безпосередньо видалити модель з форми. Метал відливки рівномірно розподілений (деталь має вісь симетрії), це попереджує жолоблення. Для усунення утворення порожнин кут спряження стінок має заокруглення, товщина стінок знаходиться в межах норм.

Таким чином конструкція деталі відповідає вимогам технології відливок, дозволяє за допомогою простого устаткування швидко виготовити заготівку відносно точною за формою та доброю якістю по властивостям.

Поверхні деталі доступні для обробки на металорізальних верстатах із застосуванням універсального ріжучого інструменту і високопродуктивних режимів різання. Деталь має достатньо розвинуті поверхні, жорстку форму для надійного базування та закріплення при обробці різанням.

Обробка отворів 100 Н8 та40 Н8 може проводитись з однієї сторони на розточувальному верстаті з діаметром шпинделя 90 мм, це забезпечить виконання вимог співвісності. Однак отвір100Н8 незамкнутий, що може привести до віджиму розточувального різця від поверхні, обробки з ударом.

Нетехнологічними при обробці є похилі закриті поверхні пазу “ластів’ячин хвіст”. Всі різеві отвори розміщено під прямим кутом до поверхні входу інструменту і мають типову форму. Плоскі поверхні можуть оброблятися напрохід високопродуктивним торцевим фрезеруванням. Вихід 5 отворів М18 для гвинтів регулювання зазору передбачено на похилу поверхню направляючої, це потребує особливого заточування свердла та зменшення подачі в кінці свердлування. Вищевказані нетехнологічні елементи визначаються конструктивними міркуваннями і змінити їх неможливо, тому що це приведе до зміни конструкції деталі механізму.

Висновок: В цілому за якісними показниками деталь є технологічною.

2.1.2. Аналіз технологічності конструкції за кількісними показниками

Аналіз проводимо за двома показниками: коефіцієнту точності обробки та коефіцієнту шорсткості.

Дані для розрахунку коефіцієнтів наведено в табл. 2.1

Таблиця 2.1

Дані для розрахунку коефіцієнтів точності та шорсткості обробки

Поверхня

Квалітет точності

Квалітет шорсткості, Ra

14

9

8

10 (Rz40)

2,5

1,25

Плоскі поверхні

8

2

6

4

Отвори

11

2

11

2

Різеві отвори

14

14

Всього

33

2

2

31

2

4

Коефіцієнт точності обробки:

Кт.об.= 1 –(2.1)

де: Асер.-середній квалітет точності.

Асер.=(2.2)

де: ni– кількість поверхонь деталі точністю відповідно по 1 ... 19 квалітетам. В нашому випадку:

Асер.== 13,4

Кт.об.= 1 –= 0,93

Так як Кт.об.= 0,93>0,8 деталь по цьому показнику технологічна.

Коефіцієнт шорсткості поверхні:

Кш=(2.3)

де: Бсер.– середня шорсткість поверхонь.

Бсер.=(2.4)

де: ni– кількість поверхонь, що мають шорсткість відповідно до існуючого параметруRa.

Бср.== 5,96

Кш== 0,16

Так як Кш.= 0,16<0,32 деталь по цьому показнику технологічна.

Висновки: аналіз технологічності за кількісними показниками виявив технологічність конструкції деталі в цілому. Стійка має жорстку конструкцію, дозволяє вести обробку напрохід високопродуктивними методами різанням із застосуванням сучасного технологічного обладнання.