Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

диплом2 / Записка / 1.Загально-технічний розділ

..doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
67.58 Кб
Скачать

1.1. Призначення і технічна характеристика машини до складу якої входить стійка

Стійка входить до складу фільтр-пресу типу ЛМН. Фільтр-преси призначені для безперервного механічного зневоднення осаду промислових та побутових стічних вод, попередньо оброблених флокулянтами. Їх широко застосовують в комунальному господарстві, в вугільній промисловості та вугільнозбагачувальних фабриках, а також в гірничорудній, харчовій, целюлозно – паперовій галузях промисловості.

Фільтр складається з горизонтальної зварної рами із встановленими на неї приводним та трубчастим барабанами, вакуум – камерою, роликовим віджимом, підтримуючими роликами, фільтруючих стрічок, піддонами, механізмами центрування.

Фільтрування проводиться між двома безкінцевими фільтруючими стрічками – сітками. Стрічки разом з продуктом (осадом) послідовно проходять крізь зони гравітаційного зневоднення, механічного віджимання та пресування осаду.

При фільтруванні продукт подається на нижню фільтруючу стрічку в передній частині фільтру. Під час пересування стрічки вздовж вакуум – камери проводиться відсмоктування рідини з осаду. На трубчастому барабані на нижню стрічку накладається верхня фільтруюча стрічка, при цьому проводиться механічне віджимання осаду. Далі стрічки рухаються сумісно і потрапляють на роликовий віджим, що складається з системи роликів, зібраних у вигляді клину із зменшенням по ходу пересування стрічок. Для попередження зсуву фільтруючої стрічки на машині передбачено механізм центрування, що складається з ролика, один кінець якого шарнірно закріплений, а другий має можливість прямолінійно пересуватися , змінюючи таким чином кут відносно своєї вісі та віссю фільтра.

1.2. Призначення та опис деталі

Стійка 2018804.06007 є складовою частиною вузла центрування фільтруючих стрічок, що попереджує їх зсув по ширині фільтру. Деталь має коробчату форму.

На двох протилежних бокових стінках виконані концентричні отвори 100Н8 та 40Н8, що є базовими поверхнями встановлення бронзових втулок і гвинта механізму центрування. Нижня поверхня деталі повністю оброблена, має чотири різьбових отвори для встановлення і закріплення на рамі фільтра. Верхня поверхня має роз’єм у вигляді закритого пазу типу “ластівчий хвіст”. По направляючим пазу пересувається повзун з шарнірно закріпленим кінцем центруючого ролика.

В боковій стінці деталі виконано паз b = 8 мм, а також 5 отворів М12 з цекуванням для встановлення клину та гвинтів регулювання зазору повзуна в направляючих. На двох довгих стінках відлито два овальних паза для зменшення маси та полегшення транспортування. Отвори 10,2 мм. з цекуванням слугують для подачі змащування у підшипники ковзання.

1.3. Аналіз базового технологічного процесу

Скорочений опис базового технологічного процесу виготовлення стійки приведений в табл. 1.1

Таблиця 1.1

Опис базового технологічного процесу

№ оп.

Назва операції

Зміст операції

Обладнання

Присто-сування

Розряд

робітника

1

2

3

4

5

6

05

Відливання

Відливання заготовки, відпал, фарбування

10

Розміточна

Розмітка відливки для обробки площин

3

15

Поздовжньо – фрезерна

Фрезерування плоских поверхонь деталі.

Поздовжньо – фрезерувальний верстат мод. 6610

Гвинтові прижими

4

20

Розміточна

Розмітка верхньої площини, пазу “ластівчий хвіст”, пазу b = 8, отвору 8, бокової поверхні

4

25

Вертикально – свердлильна

Свердлування отвору 8

Вертикально – свердлильний верстат мод. 2Н125

Гвинтові привати

3

30

Строгальна

Чистове строгання верхньої поверхні, чорнове і чистове стогання поверхонь пазу “ластівчий хвіст”, пазу b = 8.

Поздовжньо – строгальний верстат мод. 7212

Гвинтові прихвати

4

35

Розміточна

Розмітка поверхонь переходу від направляючих до отв. 100Н8

3

40

Довбальна

Довбання бокових поверхонь переходу від направляючих до отв. 100Н8

Довбальний верстат мод. 7430

Гвинтові привати

4

45

Плоско-шліфувальна

Шліфування верхньої поверхні стійки

Плоско-шліфувальний

3П722

Магнітний стіл

4

Закінчення таблиці 1.1

1

2

3

4

5

6

50

Плоско-шліфувальна

Шліфування однієї нахильної поверхні “ластівчого хвосту”

Плоско-шліфувальний

3П722

Сінусний стіл

5

555

Плоско-шліфувальна

Шліфування однієї нахильної поверхні “ластівчого хвосту”

Плоско-шліфувальний

3П722

Сінусний стіл

5

460

Горизонтально – розточна

Розточування отворів 100Н8 та 40Н8 з повертанням пристосування на 180

Горизонтально – розточний верстат мод. 2620В

Поворотне пристосу-вання УЗП, прижими

5

65

Радіально – свердлувальна

Свердлування отворів та нарізання різей на площинах деталі.

Радіально – свердлувальний моделі 2М55

Кондукторне поворотно-ділильне пристосування

3

Базовим процесом виготовлення стійки передбачено використання універсального обладнання. Обробці передують складні розміточні операції, трудомістке вивіряння деталі на верстатах. Закріплення виконується ручними гвинтовими прижимами. Обробка отворів 100Н8 та 40Н8 проводиться з двох позицій з повертанням деталі на 180 в пристосуванні УЗП. При такій обробці необхідна висока кваліфікація розточника для отримання концентричності отворів 0,05 мм. Водночас з цим нежорстке встановлення в поворотному пристосуванні обмежує застосування продуктивних режимів різання. Контроль допуску співвісності отворів проводиться шпиндельною оправкою з індикатором годинникового типу на верстаті після розточування. Це суттєво збільшує оперативний час. Стругальна чорнова та чистова обробка направляючих виконується підрізним різцем з великою кількістю проходів, що потребує складної наладки, кваліфікованого робітника та значних витрат часу.

Втім, базовий процес досить надійно забезпечує виконання вимог креслення та в умовах одиничного виробництва є оптимальним. Обробка проводиться без застосування спеціальних інструментів та пристосувань, переходи в операціях максимально сконцентровані, вибір різального і вимірювального інструменту відповідає точності розмірів та вимогам якості, повністю забезпечує виконання технічних вимог креслення.

1.4. Мета дипломного проектування

Метою проектування є розробка нового технологічного процесу виготовлення деталі в умовах дрібносерійного виробництва та комплексу технічних, організаційних та економічних питань, пов’язаних з його впровадженням. Технологічний процес та заходи повинні забезпечувати економічне, продуктивне виготовлення заданої програми випуску деталей. Аналіз існуючого процесу, службового призначення та умов виробництва виявив основні напрямки виконання встановлених задач: розробка нової раціональної схеми базування, впровадження обробки на верстатах з ЧПК, прийняття більш продуктивної схеми обробки пазу “ластівчий хвіст”, конструювання швидкопереналагоджуємих пристосувань з механізованим затиском, застосування продуктивних режимів різання та технічно обґрунтованих норм часу.