Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом2 / Записка / 5 ОХОРОНА ПРАЦІ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

5.4. Заходи по боротьбі з шумом

Шум є основним шкідливим виробничим фактором в цехах по обробці металів різанням. Одним з самих потужних джерел шуму є вільно витікаючий потік стислого повітря при викиді її в атмосферу з верстатних пристосувань. Для зменшення рівня шуму використовують активні глушники, що вміщують шпаристі матеріали. Їх дія основана на зменшенні швидкості потоку повітря, тобто на поглинанні енергії повітря через шпарини матеріалу.

На рис.5.3 представлена конструкція глушника з порістого поліетилену Він складається з корпусу 2, виконаного з поліетилену високої щільності, штуцеру 1 з перфорованим циліндром, кришки 4, що закріплена в штуцері болтом 5.

Рис.5.2 Глушник шуму з порістого поліетилену

Шпаристість поліетилену складає біля 70%, а розміри пор 1-100 мкм. При довгій експлуатації у разі поганого очищення повітря можливе засмічення пор в поліетилені, тому корпус глушника необхідно періодично промивати водою.

5.5 Заходи електробезпеки

Захист людей від ураження електричним струмом в умовах машинобудівного виробництва досягається наступними засобами:

  1. відповідним облаштуванням електроустановок, що унеможливлює випадкове доторкання завдяки наявності ізоляції, огородження, розміщення на недосяжній висоті, блокуванням.

  2. облаштуванням захисного заземлення або автоматичного відключення, при якому у випадку пошкодження ізоляції та переходу напруги на металеві конструкторські частини електроустановки, напруга, що виникає на них, обмежується по величині або пошкоджене електрообладнання і апаратура відключається.

  3. регламентацією величини допустимих напруг для різних приміщень та умов, в яких працює електрообладнання.

  4. облаштування в приміщенні ізолюючих полів.

Рис. 5.3. Принципова схема занулення

1-корпус; 2- плавкі запобіжники.

В цехах та на дільницях з металорізальним обладнанням, як правило, використовують трьохфазну чотирьох провідну мережу з глухо заземленою нейтральною точкою обмотки джерела струму 220/380В. Для такої мережі основним заходом забезпечення безпеки у випадку появи напруги на не струмоведучих частинах обладнання використовують електричне з’єднання з нулевим захисним провідником металічних не токоведучих частин обладнання (станин верстатів, корпусів електродвигунів, пультів керування), тобто занулення.

Принцип дії занулення полягає в перетворенні замикання на корпус обладнання в однофазне коротке замикання з ціллю спрацьовування захисного автоматичного відключення пошкодженої установки від електричної мережі. Таким захистом є плавкі запобіжники або автоматичні вимикачі, які встановлюють перед обладнанням для його захисту від струму короткого замикання.

Якщо подача електроенергії металорізального обладнання здійснюється від трьохфазної трьохпровідної мережі напругою до 1000 В то для забезпечення безпеки у випадку появи напруги на не струмоведучих частинах обладнання використовують з’єднання з землею або її еквівалентом металічних не токоведучих частин, які можуть попасти під напругу, тобто захисне заземлення.

Рис. 5.4. Принципова схема захисного заземлення

1-заземлене обладнання; 2-заземлювач захисного заземлення.

Воно характеризується тим, що заземлювачі винесені за межу ділянки розміщення обладнання. Так як корпуса знаходяться поза полем впливу електричного струму, то робітник, доторкаючись до корпуса опиняється під повною напругою відносно землі Uз:Uпр.=Uз, деUпр.– напруга доторкання.