Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetodПЗОТдипломника.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
524.8 Кб
Скачать

9. Керівництво дипломним проектуванням

Керівник дипломного проекту призначається за поданням випускаючої кафедри з числа професорів, доцентів або інших викладачів університету.

Консультантами по окремих частинах проекту можуть бути викладачі ВНЗу, наукові співробітники інших закладів, висококваліфіковані спеціалісти з виробництва.

Керівник дипломного проекту вирішує такі питання:

1) видає завдання на дипломний проект;

2) надає студентові допомогу у розробці календарного плану виконання роботи на весь період;

3) рекомендує спеціальну літературу до виконання дипломного проекту;

4) систематично проводить передбачені розкладом консультації;

5) перевіряє виконання дипломного проекту.

При невиконанні студентом графіка роботи керівник повідомляє про це на засіданні кафедри і вживає необхідні заходи для виправлення положення.

Консультації керівника повинні носити рекомендаційний характер. Дипломник при вирішенні окремих задач повинен проявляти повну самостійність. Разом з тим він несе повну відповідальність за прийняті науково-технічні рішення, за правильність виконаних розрахунків, роботу програмного продукту, за якість виконання роботи, а також вчасність завершення роботи. Керівник є лише консультантом, який повинен застерігати студента від допущення грубих помилок.

Готові текстова та графічна частини проекту підписуються студентом, консультантами та керівником. Після чого дипломний проект затверджується завідуючим кафедрою і направляється на рецензію зовнішньому рецензенту. У випадку значного відставання від календарного плану, низької якості роботи та загрози зриву термінів захисту дипломного проекту, керівник інформує колектив кафедри, за рішенням якої дипломник може не допускатись до захисту дипломного проекту.

Крім керівника дипломного проекту, який надає консультації зі спеціальної частини проекту та здійснює загальне керівництво процесом дипломування при необхідності можуть призначатись консультанти наступних розділів проекту:

„Оцінка надійності програмного забезпечення”;

„Техніка безпеки та охорона праці”;

„Економічна частина” та ін.

Ці пункти вносяться в розділ № 6 „Завдання” і певним чином підписуються.

Завдання на дипломування видається керівником до початку переддипломної практики.

Календарний план складається студентом-дипломником за певною формою при активній участі керівника дипломного проектування. В переліку етапів виконання дипломного проекту визначаються основні розділи майбутнього проекту (додаток №3).

10. Комплексні дипломні проекти

Якщо тема, яка виноситься на дипломування досить складна і багатопрофільна, то вона рішенням керівника дипломного проектування може бути розділена на декілька підтем (2-3), які будуть являтись окремими темами дипломних проектів для 2 – 3-х дипломників.

В цьому випадку теми комплексних дипломних проектів мають одну загальну назву з визначенням конкретного індивідуального завдання кожному дипломнику.

11. Економічна частина

Ця частина може виконуватися під керівництвом консультанта-економіста. В ній приводиться порівняння розробленого програмного забезпечення з аналогічним існуючим по економічним показникам і проводяться розрахунки економічної ефективності запропонованого варіанту. Економічна частина повинна вказувати на доцільність практичного застосування розробленого виробу.

Матеріал цього розділу повинен супроводжуватися необхідними ілюстраціями і розробкою організаційно-технічних заходів по зниженню собівартості прдукта розробки і підвищенню його якості. Наявність економічного розділу не означає, що питання економічності розглядаються окремо від інших питань. Обґрунтування всіх або майже всіх прийнятих рішень повинно проводитися на базі використання як технічних, так і економічних або техніко-економічних показників (початкові дані, обмеження, критерії). На ці показники дипломник повинен спиратися практично на всіх стадіях дипломного проектування: при розробці аналізу ТЗ, виборі принципу побудови системи, розробці структурної схеми, вибору елементної бази, розробці програми контролю і т.п. Економічні розрахунки та показники в дипломному проекті повинні служити інструментом для обґрунтування прийнятих технічних рішень.

В силу цього виділення техніко-економічних розрахунків в самостійний розділ є досить умовним. Цей розділ повинен носити скоріше завершальний характер і повинен підводити підсумки роботи дипломника в певному напрямку і в певному колі питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]