Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetodПЗОТдипломника.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
524.8 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Дипломне проектування є заключним етапом навчання студента у ВНЗ. В ході дипломування з’ясовується підготовка студента для самостійної роботи в умовах сучасного виробництва; систематизуються, закріплюються і розширюються теоретичні знання, практичні навики та вміння, які одержані студентом за роки навчання. Студент оволодіває методикою застосування отриманих знань при вирішенні конкретних науково-технічних, економічних та виробничих завдань в галузі проектування програмного забезпечення та його впровадження в народне господарство.

Вдосконалюються і розвиваються вміння та навичок комплексного вирішення завдань, які виникають при розробці систем програмного забезпечення.

Поглиблюються вміння та навички проведення самостійної роботи і оволодіння методикою інженерного пошуку і інженерної творчості, а також методики досліджень і експериментування при вирішенні питань, які розробляються в дипломному проекті. Розвиваються і вдосконалюються вміння та навики представлення отриманих результатів у формі технічних норм, які відповідають діючим стандартам, включаючи розробку конструкторської та технологічної документації. Розвиваються творча ініціатива, самостійність в роботі та вміння орієнтуватись в технічній літературі вітчизняного та іноземного походження.

В процесі дипломного проектування студент повинен показати, що він володіє достатніми теоретичними знаннями та навиками самостійного вирішення поставлених перед ним інженерних задач, що дозволяє йому розробляти більш досконалі засоби програмного забезпечення, застосування яких в народному господарстві може забезпечити більш високі техніко-економічні результати.

В процесі виконання і захисту дипломного проекту виявляється загальноосвітній та професійний рівень підготовки дипломника.

Дипломний проект (робота) є випускною роботою студента, на основі якої Державна Екзаменаційна Комісія вирішує питання про присудження йому кваліфікації інженера.

До дипломного проектування допускаються студенти, які успішно виконали навчальний план.

Дипломний проект являє собою розробку проекту програмного забезпечення автоматизації технологічного процесу, обробки інформаційних потоків установ та підприємств, одержання технічної документації тощо.

Дипломна робота (проект) представляє собою теоретичне і експериментальне обґрунтування результатів дослідницького характеру, які були виконані студентом під час курсового проектування та переддипломної практики, або розробку засобів (методичних, алгоритмічних, програмних тощо) автоматизованого прийняття рішень з елементами автоматизованого проектування на етапах технологічної підготовки виробництва чи інших стадіях проектування.

Дипломне проектування складається з двох етапів:

  • переддипломної практики;

  • власне дипломного проектування.

2. Переддипломна практика

Переддипломна практика є найважливішою частиною підготовки висококваліфікованих спеціалістів. До переддипломної практики допускаються студенти, які повністю виконали навчальний план і мають необхідну теоретичну підготовку. Ця практика, по суті, є початком інженерної діяльності випускника на підприємстві чи установі.

Зміст та результати переддипломної практики в значній мірі залежать від характеру підприємства чи установі (організації навчального чи дослідницького закладу), де випускник повинен проходити практику.

Місця проходження переддипломної практики визначаються випускаючою кафедрою (ПЗОТ) заздалегідь в залежності від профілю підготовки спеціалістів на кафедрі.

Такими місцями можуть бути науково-дослідницькі організації та лабораторії, конструкторські підрозділи на передових підприємствах і фірмах, які займаються конструюванням, виготовленням та впровадженням нових систем та технологій програмного забезпечення.

В процесі переддипломної практики студент повинен звернути увагу на характеристики систем та технологій програмного забезпечення, схеми їх підключення до структури установи чи підприємства, режими роботи та якісні показники роботи. Особливу увагу слід звернути на можливості автоматизації тих процесів, які ще потребують участі людини-оператора, на можливості модернізації існуючих систем. Найбільшу увагу приділити тим проблемам, які пов‘язані з темою майбутнього проекту.

2.1. Завдання на переддипломну практику

Кожному студенту-дипломнику видається індивідуальне завдання на практику, яке складається викладачами випускаючої кафедри, які відповідальні за цей вид педагогічної діяльності, або керівником дипломного проекту разом зі студентом-дипломником. Завдання повинні бути направлені на вирішення тих проблем, які зустрінуться студентам при дипломуванні.

Крім цього завдання можуть бути сформульовані керівником практики від підприємства і направленими на вирішення окремих технічних або економіко-статистичних задач підприємства. Такі завдання повинні бути узгодженні з керівником практики від навчального закладу.

2.1.1. Знайомство з підприємством чи установою

В перші дні практики доцільно провести екскурсію по всьому підприємству чи установи для ознайомлення з профілем підприємства, загальним розташуванням цехів, відділів та виробничих дільниць. Для ознайомлення з повним технологічним циклом підприємства чи установи бажано відвідати цехи, дільниці та інші підрозділи, в яких не планується проходження практики.

В процесі практики слід звернути увагу на наступні питання, які можливо знадобляться при виконанні дипломного проекту з розробки програмного забезпечення чи автоматизації обробки інформації.

2.1.2. Технологічні особливості підприємства чи установи

Загальна технологія обробки інформаційних потоків підприємства чи установи від вхідних даних до готових вихідних документів, даних, керуючих програмних продуктів то що.

Особливості обробки інформації при побудові та впровадженні нових систем.

2.1.3. Рівень автоматизації підприємства чи установи

Детально ознайомитись з наявністю на підприємстві чи установі сучасних автоматичних або автоматизованих дільниць, архівів, серверів, інформаційних сітей автоматизованих робочих міст, сканерів, принтерів та іншого сучасного обладнання для обробки інформації.

Визначити, які технологічні процеси та операції підлягають комп’ютеризації чи модернізації програмного забезпечення діючих систем. Це можуть бути системи збору, передачі та відображення інформації. Групові і персональні засоби відображення інформації. Комп‘ютеризовані системи управління.

Централізовані та локальні системи контролю. Мікропроцесорні та мікроконтролерні пристрої управління. Локальні комп‘ютерні мережі на виробництві та їх програмне забезпечення.

Методи зберігання та захисту робочої інформації. Автоматизоване проектування елементів САУ. Робота з пакетами прикладних програм САПР (AutoCAD, КОМПАС-3D тощо). Математичне моделювання систем автоматичного управління за допомогою пакетів MATCAD, MATLAB, Mikro-cap 2 та ін. Рівень використання інших програмних продуктів.

Організація автоматизованих робочих місць, технічні та програмні засоби автоматизованих систем управління технологічними процесами та виробництвами. Організація каналів передачі інформації, їх захищеність та надійність, елементна база електронних пристроїв та мікропроцесорних систем керування та обробки інформації тощо. Засоби автоматизованого дистанційного контролю стану виробничих об’єктів, телесигналізації аварійних та інших ситуацій на об’єктах, системи відео спостереження, централізованого дистанційного керування об’єктами тощо.

2.1.4. Організація та планування виробництва чи установи

Структура управління підприємством, цехом, виробничою дільницею.

Загальна характеристика продукції підприємства та область її застосування (використання). Наукове планування та економічне стимулювання виробничої діяльності підприємства, основні показники його роботи, форми оплати праці, методи зниження собівартості продукції.

Управління якістю продукції, заходи по підвищенню ефективності виробництва на підприємстві.

Структура керівних органів підприємства, цеху, дільниці та коло їх обов‘язків.

Технічна служба цеху, організація робочих місць, розташування обладнання в цеху, організація постачання сировиною та комплектуючими виробами.

Графіки проведення профілактичних ремонтів обладнання, ведення цехової документації.

2.1.5. Організація охорони праці на підприємстві

Основні законодавчі і нормативні акти в галузі охорони праці, техніки безпеки та захисту навколишнього середовища, що діють на підприємстві. Основні заходи по створенню безпечних умов праці, які впроваджені на підприємстві.

Рівні освітлення в цеху та на робочих місцях, рівні запиленості та загазованості.

Засоби індивідуального захисту від несприятливих і небезпечних впливів виробничого середовища та періодичність їх перевірки.

Особливу увагу звернути на заходи щодо захисту працівників від впливу електромагнітних полів та ураження електричним струмом.

Техніка огородження рухомих частин машин, роботів та підйомно-транспортного обладнання.

Методи підвищення рівня знань з техніки безпеки певних категорій працівників та періодичність їх перевірки. Характеристика відходів підприємства, які несприятливо впливають на оточуюче середовище. Методи і засоби уловлювання, очищення і нейтралізації шкідливих компонентів у відходах (стічних водах, димах, газопилових сумішах тощо).

Пожежно-технічні заходи на виробництві та первинні засоби пожежегасіння.

2.1.6. Економіка виробництва

Економічне планування на виробництві та його структура. Основні економічні показники діяльності підприємства. Штатний розклад та посадові інструкції співробітників. Система оплати праці на підприємстві.

Посадові оклади та тарифні ставки. Планові норми витрат матеріалів, комплектуючих виробів, електричної та теплової енергії, тарифи на всі види енергії споживання. Рентабельність. Показники продуктивності праці. Шляхи зниження собівартості продукції. Система оподаткування, яка діє на виробництві. Маркетинг на підприємстві.

2.1.7. Особливості переддипломної практики студентів заочної форми навчання. Так, як і для студентів стаціонарної форми навчання, метою переддипломної практики студентів-заочників є збір матеріалу для виконання дипломного проекту. Місцем практики може бути дослідницька лабораторія, конструкторське бюро або інший підрозділ підприємства, в яких виконується розробка і налагодження елементів і систем за допомогою програмного забезпечення. В залежності від місця роботи, де працює дипломник, переддипломна практика може проводитись без відриву від основного виробництва на своєму робочому місці або з відривом від виробництва за направленням кафедри в інший підрозділ або на інше підприємство.

Вибір того чи іншого місця практики визначає керівник переддипломної практики або керівник дипломного проекту. При цьому можливість проходження переддипломної практики на робочому місці студента узгоджується з кафедрою ПЗОТ.

В процесі проходження практики з відривом від виробництва студент веде щоденник – звіт, в якому фіксуються основні результати відповідно до програми практики. Після закінчення переддипломної практики складається звіт, в якому повинні знайти відображення деякі загальні питання майбутнього дипломного проекту. Захист звіту приймає керівник практики або керівник дипломного проекту. Оцінка за переддипломну практику заноситься в екзаменаційну відомість та виставляється в залікову книжку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]