Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зошит_для_ОД.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
781.31 Кб
Скачать

Практичнезаняття № 2

Тема: Форматування символів у текстовому процесорі Word.

Мета: Навчитися вводити, редагувати й форматувати текст; працювати з текстовими фрагментами.

Обладнання: ПК

Хід роботи

    1. Ввімкнути ПК і дочекатися повного завантаження.

    2. Створити папку з назвою «Практична 2» у своїй папці

    3. Запустити програму Mісrоsоft Wоrd.

    4. Виконати завдання

Завдання 1

  1. Набрати текст. Відформатувати: шрифт для заголовка: Аrіаl, 16 пт, напівжирний, підкреслений, для основного тексту Tіmеs Nеw Rоmаn, 14 пт. Перші два рядки курсивом, трете речення колір шрифту – червоний, четвертий рядок виділити зеленим маркером. ( - назва шрифту Winqdinqs клавіша G ). Зберегти у папку «Практична 2» під назвою «Історична довідка». ( мах бал -6)

Деревообробка

На рівні з каменем, глиною та частинами тварин, дерево було одним із перших матеріалів, з котрими працювала давня людина. Аналізи залишків інструментів, що використовувалися Неандертальцями, показали, що багато з них використовували дерево. Для різьби використовували кремінь. З часів Неоліту різьбленні дерев‘яні знаряддя відомі завдяки колодязям часів культури лінійно-стрічкової кераміки з Цвенкау (Німеччина). В Бронзовому віці з‘явилися труни з оброблених стволів дерев з північної Німеччини та Данії і складні стільці. В Німеччині також знайдені дерев‘яні статуетки тварин з Залізного Віку. У Франції знайдені дерев‘яні ідоли. Латенської культури.

Єгиптяни та Китайці – це дві древні цивілізації, що використовували деревообробку. Деревообробка зображена у багатьох Древнеєгипетських малюнках. Значна кількість дерев‘яної фурнітури збереглася у гробницях.

2.Набрати текст. Відформатувати: шрифт тексту: Аrіаl, розмір 14 пт, перші два речення закреслити, четверте - напівжирний. Зберегти у папку «Практична2» під назвою « Історична довідка додаток» (мах- + 2бали)

Єгиптяни використовували мідь для обробки дерева. До виробів з дерева тих часів відносяться: сокири, тесаки, зубила, пили, пристрої для добування вогню (Bow drill). Вироби з дерева, можливо, використовувалися і для будівництва пірамід. Древні Єгиптяни винайшли технологію виробництва шпону (дошка товщиною 0,35-4,0 мм) та лакування, хоча склад їх лаків невідомий. Єгиптянами використовувалися різні види акацій, як і місцеві платани і тамариск. Використання Кедрів та Алепської сосни спричинило щезання цих видів з берегів Нілу. Прабатьком Китайської деревообробки вважаються Лу Баньта його дружина. Лу Бань казав, що необхідно завезти до Китаю рубанок та інші необхідні для цього інструменти. Його вчення були випущені в книзі «Манускрипт Лу Баня», що була видана через 1500 років по його смерті. Значною мірою книга була наповнена інформацією про Фєн-Шуй.

3.Скопіювати з файлу «історична довідка» перші два речення до файлу «історична довідка додаток». Зберегти створений документ під ім’ям « додаток» (мах - +2бали)

Завдання №2

1.Набрати текст. Відформатувати згідно взірця:

Розвиток цивілізації тісно пов‘язаний великою мірою з розвитком навичок роботи матеріалом. Серед найдавніших знахідок дерев‘яних інструментів є палиці знайдені поблизу ріки Каламбо(Зімбабве), міста Клектон-он-Си (Англія). Списи з Шенінгену (Німеччина) дають уявлення про перші дерев‘яні знаряддя для полювання. Близько однієї п'ятої світового обсягу заготовленої деревини припадає на Росію. Великими виробниками деревини є також Китай, Бразилія, Швеція, Японія, Фінляндія, Франція, Танзанія, Німеччина, Колумбія, Румунія, Ефіопія. Щорічно у світі заготовляється близько 3,5 млрд. м3 деревини. У світі особливо високим є попит на тропічну кольорову сировину (деревину), яка широко використовується для меблевої промисловості і внутрішніх упорядкувальних робіт. Вологі тропічні широколистяні ліси дають зараз майже 50 % деревини, що заготовляється у світі.. 

2. Зберегти створений документ під ім’ям « Використання деревени» (мах - + 2 бали)

Підведення підсумків:

ЗНАТИ

ВМІТИ

Параметри шрифтів:

Розмір шрифту

Спеціальні ефекти

.Колір шрифту

Шрифти графічними зображеннями

Форматувати згідно заданих параметрів: вигляд шрифту (гарнітура);написання шрифту; розмір (кегль);

колір шрифту

Контрольні питання

  1. Який ярлик позначає текстовий процесор?

Відповідь:_______________________

2.Як можна завершити роботу текстового процесора двома способами?

1. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3.Які дії з фрагментами тексту можна виконувати у текстовому процесорі?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Перерахуйте правила набору тексту.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Для чого призначені клавіші на клавіатурі?

<Enter>

_<Shift>____________________

<Backspace>

Delete>

Висновок_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

__

САМОСТІЙНА РОБОТА

Студент повинен знати:

  • Вставку формул

Студент повинен вміти:

  • Вставляти у текст математичні формули;

  • Оформлювати текст буквицею.

Додаткове завдання

Використовуючи відкриті системи Internet підготувати відповіді на питання. Опрацювати знайдений матеріал, результат доповіді представити у вигляді реферату.