Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
223.23 Кб
Скачать

План лекції

1. Сутність капіталу, його матеріально-речовий зміст та соціально-економічна форма.

2. Промисловий капітал: стадії кругообігу та функціональні форми.

3. Позичковий капітал як відокремлена частина грошових функціональних форм промислового і торговельного капіталу.

4. Банківська система як інфраструктурний елемент сучасної ринкової економіки. Банки, їх види та функції.

Рекомендована література: 1, с. 8-19; 2,с.9-21; 3, с. 5-49; 6, с. 20-32.

Змістовий модуль 9. Ринкові відносини в аграрному секторі

Зміст: Аграрна сфера виробництва та її особливості. Сутність аграрних відносин. Форми господарювання в сільському господарстві: фермерські, кооперативні, державні, змішані господарства. Рентні відносини. Сутність земельної ренти, її види та механізм створення. Розподіл і використання рентного доходу. Ринок землі. Попит і пропозиція на землю. Ціна землі.

Агропромислова інтеграція і АПК. Механізм реалізації аграрних відносин в сучасних умовах. Державна політика регулювання та підтримки сільськогосподарського виробника.

План лекції

1. Аграрна сфера виробництва та її особливості.

2. Сутність аграрних відносин. Форми господарювання в сільському господарстві.

3. Рентні відносини. Сутність земельної ренти, її види та механізм створення. Ціна землі.

4. Агропромислова інтеграція і АПК.

Рекомендована література: 1, с. 8-19; 2,с.9-21; 3, с. 5-49; 6, с. 20-32.

Заліковий модуль іі. Закономірності національної та світової економіки

Змістовий модуль 10. Макроекономічні показники в системі національних рахунків

Зміст: Економічний кругообіг в простій економічній системі. Взаємодія між домогосподарствами та фірмами на ринках ресурсів та продуктів. Включення державного сектору в кругообіг доходів та продуктів. Роль фінансових посередників в економічному кругообігу. Модель кругообігу із включенням зовнішньоекономічного сектору. Відтворення та його схеми.

Система національних рахунків (СНР) як нормативна база макроекономічного рахівництва. Відмінність СНР від балансу народного господарства. Методологічні принципи побудови системи національних рахунків. Основні категорії СНР: додана вартість, інституційні одиниці, сектори, операції, рахунки.

Основні макроекономічні показники: національний обсяг виробництва, загальний рівень цін, зайнятість. ВНД та ВВП. Методи обчислення ВВП: виробничий, за напрямами кінцевого використання, розподільний (за видами доходів). Визначення кінцевої та проміжної продукції, доданої вартості, виключення подвійного рахівництва. Співвідношення між основними показниками СНР. Реальний та номінальний ВВП та показники їх динаміки. Індекс цін і дефлятор. ВВП та суспільний добробут. Особливості неринкових операцій та проблема обліку вільного часу. Поліпшення якісних характеристик ВВП та охорона навколишнього середовища. Методика обчислення обсягів тіньової економіки. Чистий економічний добробут.

План лекції

1. Економічний кругообіг в простій економічній системі. Відтворення та його схеми.

2. Система національних рахунків (СНР) як нормативна база макроекономічного рахівництва.

3. Основні макроекономічні показники та методи їх обчислення.

4. Методика обчислення обсягів тіньової економіки.

Рекомендована література: 1, с. 8-19; 2,с.9-21; 3, с. 5-49; 6, с. 20-32.

Змістовий модуль 11. Доходи населення, їх формування та розподіл. Споживання, заощадження та інвестиції

Зміст: Доходи та їх види, джерела формування. Сутність та механізм розподілу доходів. Функціональний та персональний розподіл доходів.

Заробітна плата: сутність, форми та системи заробітної плати. Дохід від кооперативно-колективної та індивідуальної трудової діяльності. Підприємницький дохід. Доходи від власності і рентні доходи. Сімейні доходи, їх структура та використання. Номінальні та реальні доходи.

Диференціація доходів та її межі. Крива Лоренца та коефіцієнт Джинні. Соціальні аспекти економічних відносин. Рівень та якість життя населення. Прожитковий мінімум. Бідність. Необхідність та сутність системи соціального захисту населення, її основні елементи.

Споживання та заощадження. Дохід кінцевого використання та споживання. Функція споживання та заощадження. Середня та гранична схильність до споживання та заощадження. Автономне споживання та його чинники. Графік функції споживання (С) та заощадження (S). Теорії споживання: кейнсіанська та неокласична. Міжчасова структура споживання та заощадження. Вибір активів при заощадженні. Ліквідність активів. Національні заощадження та їх рівень. Динаміка середньої схильності до споживання. Особливості споживання в Україні.

Інвестиції як компонент сукупних витрат. Інвестиційна функція та її графік. Роль інвестицій в економіці. Нестабільність інвестицій. Інвестиції в економіку України. Процентна ставка як чинники інвестиційного попиту. Номінальна і реальна процентна ставка. Зв'язок між процентною ставкою та чистою прибутковістю. Автономні інвестиції.

Сутність мультиплікатора. Таблична модель мультиплікативного процесу. Модель простого мультиплікатора. Мультиплікатор Кейнса. Мультиплікативна зміна реального ВВП. Вплив інфляції на мультиплікативний ефект. Вплив інвестицій на обсяг національного виробництва. Індуковані інвестиції. Модель акселератора. Модель мультиплікатора-акселератора.