Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
223.23 Кб
Скачать

План лекції

1. Виробництво як визначальний фактор потреб суспільства та їх розвитку. Зміст і структура суспільного виробництва.

2. Ресурси виробництва та їх види. Використання економічних ресурсів. Крива виробничих можливостей.

3. Форми організації суспільного виробництва: натуральне і товарне.

4. Товарне виробництво як основа ринкової економіки та його роль в економічному розвитку суспільства.

Рекомендована література: 1, с. 41-66; 2,с.45-65; 3, с. 52-68.

Змістовий модуль 4. Теорія товару і грошей

Зміст: Товар і його властивості. Вартість, мінова та споживча вартість, їх показники. Теорії вартості: трудова, маржиналістська та неокласична. Розвиток товару і товарного виробництва за сучасних умов.

Теоретичні концепції виникнення та сутність грошей. Функції грошей. Історичний підхід у розгляді функції грошей. Види грошей: паперові, металеві, безготівкові, електронні. Обіг готівкових та безготівкових грошей. Сучасні зміни в грошовому обігу. Закон грошового обігу. Історичний досвід України в створенні національної грошової одиниці.

Інфляція, її сутність та причини. Темпи інфляції. Види інфляції. Соціально-економічні наслідки інфляції.

План лекції

1. Товар і його властивості.

2. Теоретичні концепції виникнення та сутність грошей.

3. Закон грошового обігу.

4. Інфляція, її сутність та причини.

Рекомендована література: 1, с. 69-84; 2,с.67-81; 3, с. 71-85.

Змістовий модуль 5. Теоретичні основи ринкової економіки та її основні елементи

Зміст: Теоретичні засади становлення ринкових відносин. Об’єктивні передумови виникнення ринку. Поняття ринку. Риси, структура та функції ринку. Види ринків. Характерні ознаки сучасного ринку.

Об’єктивна зумовленість та сутність ринкової інфраструктури. Основні суб’єкти ринкової економіки. Держава як суб’єкт ринкового господарства. Соціально-економічна характеристика елементів ринку та умови їх формування в Україні.

Сутність попиту та фактори, що його визначають. Закон попиту. Винятки дії закону попиту. Крива попиту. Надлишок споживача. Зміщення кривої попиту під впливом дії нецінових факторів. Ринковий попит як сума індивідуальних попитів. Алгебраїчний, економічний та графічний аналіз змін попиту та обсягу попиту.

Пропозиція: зміст і чинники. Закон пропозиції. Крива пропозиції та її властивості. Нецінові фактори зміни пропозиції та їх вплив на зміщення кривої пропозиції. Надлишок виробника. Особливості формування і зміни кривих пропозиції в перехідних економічних системах. Ринкова пропозиція. Алгебраїчний, економічний та графічний аналіз змін пропозиції та обсягу пропозиції.

Взаємодія попиту та пропозиції («хрест Маршалла»). Ринкова рівновага, утворення рівноважної ціни та рівноважного обсягу виробництва. Фактори, які впливають на зміну ринкової рівноваги.

Сутність ціни. Механізм формування і функції ціни. Механізм встановлення ринкової рівноваги (павутинноподібна модель). Вплив зміни попиту та пропозиції на рівновагу. Взаємодія змін попиту та пропозиції. Види цін. Концепція ціноутворення за Маршалом.

Сутність конкуренції. Функції і місце конкуренції в ринковій економіці. Форми конкуренції. Типи конкурентної поведінки. Методи конкурентної боротьби. Позитивні і негативні наслідки конкуренції.

Поняття надлишку споживача та виробника. Практичне застосування аналізу рівноваги: становлення мінімуму зарплати, стелі цін, податки, квоти та тарифи, державний та приватний сектор. Нецінове нормування дефіциту. Акцизні податки та максимізація акцизного збору.