Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
223.23 Кб
Скачать

План лекції

1. Фірма як виробнича ринкова система. Мотивація поведінки фірми.

2. Способи побудови виробничої функції. Основні властивості

виробничих функцій.

3. Сукупний, середній та граничний продукт у короткотерміновому

періоді.

4. Ізокванта та її властивості. Карта ізоквант. Гранична норма

технічного заміщення. Межа заміщення факторів.

Рекомендована література: 1, с. 8-19; 2,с.9-21; 3, с. 5-49; 6, с. 20-32.

Змістовий модуль 25. Витрати виробництва

Зміст: Поняття і види витрат. Економічний та бухгалтерський підходи до визначення витрат. Альтернативні витрати. Явні та неявні, внутрішні та зовнішні витрати, нормальний прибуток як елемент витрат. Економічний та бухгалтерський прибуток.

Витрати виробництва у короткотерміновому періоді. Постійні, змінні, сукупні, змінні, граничні витрати: визначення, графічний та алгебраїчний аналіз. Точки мінімуму. Закон зростаючих граничних витрат.

Витрати виробництва у довгостроковому періоді. Криви витрат та їх види. Поняття ізокости та її властивості. Карта ізокост. Рівновага виробника: вибір комбінації виробничих факторів за критеріями мінімізації витрати або максимізації випуску. Графічний, алгебраїчний та економічний аналіз рівноваги виробника, траєкторія розширення виробничої діяльності. Концепція мінімально ефективного розміру підприємства.

План лекції

1. Поняття і види витрат. Економічний та бухгалтерський підходи до

визначення витрат.

2. Витрати виробництва у короткотерміновому періоді. Закон

зростаючих граничних витрат.

3. Витрати виробництва у довгостроковому періоді. Криві витрат та їх

види.

4. Поняття ізокости та її властивості. Карта ізокост

Рекомендована література: 1, с. 8-19; 2,с.9-21; 3, с. 5-49; 6, с. 20-32.

Змістовий модуль 26. Ринок досконалої конкуренції

Зміст: Види ринкових структур та їх ознаки. Монополія та типи монополізації. Види монополій. Монопольна влада. Критерії та межі монополізації економіки. Характерні риси ринку досконалої конкуренції. Досконало конкурентна фірма та умови її функціонування. Ринковий попит та крива попиту на продукцію фірми за умов досконалої конкуренції.

Сукупний, середній та граничний дохід фірми, їх графічне відображення. Граничний дохід та його співвідношення з лінією попиту на продукцію фірми. Конкурентна стратегія фірми у короткостроковому періоді. Максимізація прибутку. Дослідження умов прибутковості та збитковості фірми: графічний аналіз впливу ринкової ціни на взаємне розміщення кривих витрат, сукупного доходу та прибутку фірми. Ринкова ціна та умови прибутковості, беззбитковості, збитковості, повного згортання виробництва. Пропозиція фірми та ринкова пропозиція. Конкурентна стратегія фірми у довготерміновому періоду. Ефективність ринку досконалої конкуренції.

План лекції

1. Види ринкових структур та їх ознаки. Монополія та типи

монополізації. Види монополій.

2. Сукупний, середній та граничний дохід фірми, їх графічне

відображення.

3. Ринкова ціна та умови прибутковості, беззбитковості, збитковості,

повного згортання виробництва.

4. Конкурентна стратегія фірми у довготерміновому періоду.

Ефективність ринку досконалої конкуренції.

Рекомендована література: 1, с. 8-19; 2,с.9-21; 3, с. 5-49; 6, с. 20-32.

Змістовий модуль 27. Монопольний ринок

Зміст: Модель чистої монополії та її характеристика. Ознаки монополістичного стану. Природні, економічні, адміністративні та правові бар’єри монопольного ринку. Різновиди монополій: відкриті, закриті, природні. Монопсонія.

Монопольний ринок у короткотерміновому та довготерміновому періодах. Визначення монополістом ціни та обсягу виробництва (графічна та алгебраїчна інтерпретація). Вплив на поведінку монополіста цінової еластичності попиту. Пропозиція фірми монополіста та особливості її формування. Цінова дискримінація. Рівновага фірми-монополіста у довготерміновому періоді. Економічні наслідки та соціальна ціна монополії. Порівняльний аналіз досконалої конкуренції та монополії.

Антимонопольна політика і антимонопольне законодавство. Світовий досвід створення антимонопольного законодавства. Антимонопольна політика в Україні.