Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
223.23 Кб
Скачать

1. Мета і завдання дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Економічна теорія» є засвоєння майбутніми фахівцями ґрунтовних економічних знань, формування логіки економічного мислення та економічної культури, навчання їх базовим методам пізнання і аналізу економічних процесів, вмінню обґрунтовувати економічні рішення з використанням методологічно-філософського фундаменту та інструментального апарату системи економічних наук.

Нагальні потреби економічного життя зумовлюють існування цілої низки економічних наук: економіки підприємства, статистики, фінансів, менеджменту, ін. Проте філософською та методологічною основою цих дисциплін є економічна теорія – наука про будову, явища, процеси, механізми, поведінку людей та груп людей в економічних системах в умовах імперативу вибору між альтеративними цілями, обмеженими засобами їхнього досягнення, які мають альтернативне застосування.

Знання економічної теорії сприяє більш ефективному розподілу власних коштів, раціональному веденню справ, допомагає в управлінні підприємством.

“Економічна теорія ” є необхідною для засвоєння таких дисциплін як “Економіка підприємства”, “Менеджмент”, “Маркетинг” та інших.

1.2.Основними завданнями вивчення дисципліни«Економічна теорія» є набуття належних навичок раціональної економічної поведінки, виходячи з концептуальних основ ринкової економіки, розуміння особливостей функціонування сучасних ринків та утворення цін на послуги праці, капіталу та ін. відповідно до типу ринкової структури.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: принципи раціональної поведінки мікросистем на ринках, термінологію та основні засоби економічного аналізу;

вміти: застосовувати прийоми мікроекономічних досліджень для аналізу ефективності функціонування самостійних господарських систем, самостійно виконувати техніко-економічні розрахунки, пов’язані з обґрунтуванням раціональної поведінки мікросистеми.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 180 години 5,0 кредитівECTS.

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни заліковий модуль 1. Основи економічної теорії

Змістовий модуль 1. Предмет і метод економічної теорії

Зміст: Зародження економіко-теоретичних знань, становлення та основні етапи розвитку економічно теорії як науки. Сучасні напрями, школи і течії економічної теорії. Розвиток економічної думки в Україні.

Предмет економічної теорії, його тлумачення різними школами. Складові частини сучасної економічної теорії. Позитивна та нормативна економічна теорія. Економічне мислення, його види та роль у розумінні економічного життя суспільства.

Економічні закони, принципи і категорії. Система економічних законів. Методологічні аспекти пізнання механізму дії та використання економічних законів.

Методи пізнання економічних процесів і явищ. Загальні та спеціальні методи наукового пізнання та їх використання. Функції економічної теорії.

Місце економічної теорії в системі економічних наук. Економічна теорії та економічна політика. Економічна теорія як основа економічної політики. Основні напрями, пріоритети, методи, інструменти економічної політики.

Макро- та мікроекономіка як розділи економічної теорії, їх становлення та розвиток, методологія. Аналіз сукупних економічних тенденцій, агреговані показники та функціональні взаємозв’язки між ними. Методи й принципи макроекономічних досліджень. Економічне моделювання. Екзогенні та ендогенні змінні макроекономічних моделей. Статичний та динамічний аналіз. Ex-post та ex-ante аналіз. Аналіз граничних величин та їх використання в мікроекономічній теорії.