Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА Индивидуалка по фин.предпр..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
399.36 Кб
Скачать

Варіант 5

Задача 1

У січні було виготовлено і реалізовано 7 тис. виробів за ціною 80 грн./вир. Загальні постійні витрати підприємства складають 75 тис. грн. Питомі змінні витрати – 55 грн./вир. У лютому планується збільшити прибуток на 15% в порівнянні з січнем.

Яким повинен бути додатковий обсяг реалізації, щоб прибуток збільшився на 15%?

Задача 2

Підприємство виробляє один вид продукції за ціною 370 грн./од. Змінні витрати на одиницю продукції складають 162 грн. Загальний розмір постійних витрат – 595 тис. грн. Збільшення накладних витрат призвело до збільшення постійних витрат на 11%.

Визначте, яким чином збільшення постійних витрат вплине на розмір критичного обсягу випускаємої продукції.

Задача 3

Підприємство виробило продукцію за собівартістю 53 грн. Заплановано, що на даний вид продукції накладається рентабельність у розмірі 30%. Товар є підакцизним і його сума становить 5,6 грн/од. Розмір торговельної націнки – 25%. Необхідно розрахувати роздрібну ціну товару.

Задача 4

Визначити загальний (балансовий) прибуток, чистий прибуток і розподілити його та рентабельність реалізованої продукції за таки­ми даними:

виторг від реалізації продукції за оптовими цінами (з ПДВ) 2500 тис. грн;

собівартість реалізованої продукції 1100 тис. грн;

прибуток від позареалізаційних операцій 105 тис. грн;

прибуток від фінансово-інвестиційних операцій 74 тис. грн;

збитки від надзвичайних ситуацій 9 тис. грн;

витрати на збут 21 тис. грн;

податки на прибуток 160 тис. грн.

Відрахування з чистого прибутку, %:

на виплату засновникам 25;

у резервний фонд 18;

інші виплати 60.

Задача 5

Працівнику підприємства нарахована заробітна плата за місяць у розмірі 7500 грн. Обрахуйте суму податку з доходів фізичних осіб.

Задача 6

Плановий фонд оплати праці за квартал установлено в сумі 15680 тис. грн., а заробітна плата виплачується робітникам 25 числа кожного місяця. Визначити Мінімальну заборгованість підприємства із заробітної плати на кінець планового кварталу.

Задача 7

Номінальна вартість векселя – 178 тис. грн. Банк викупляє в підприємства вексель за 62 дн. до його погашення за ставкою 22% річних.

Визначити номінальну вартість векселя за відніманням дисконту, що виплачує банк підприємству. Назвати документи, які підприємство подає в банк для підписання договору про облік векселів.

Задача 8

Вантажівка придбана підприємством за 96520 грн, ліквідаційна вартість після місяця використання становить 89500 грн. Очікуваний обсяг реалізації продукції – 8560 грн. Визначте суму місячної амортизації за виробничим методом амортизації. Фактичний місячний обсяг продукції становить 364 грн.

Задача 9

ТОВ “Грант” займається виробництвом та реалізацією споживчих товарів, фінансові результати функціонування якого відображені у додатках 3 та 4. Необхідно:

  1. Провести горизонтальний та вертикальний аналіз за активною та пасивною частиною балансу, зробити висновки.

  2. Оцініть ліквідність підприємства за допомогою коефіцієнтів поточної, швидкої та абсолютної ліквідності на початок і кінець року й зробіть висновки про зміни, що відбулися.

  3. Проаналізуйте майновий стан підприємства (знайдіть коефіцієнти зносу й придатності основних засобів) на початок і кінець року. Які тенденції спостерігаються?

  4. Знайдіть коефіцієнти автономії й фінансової залежності (концентрації притягнутого капіталу) на початок і на кінець року. Що ви можете сказати про фінансову стабільність підприємства? Як вона змінилася протягом року?

  5. Знайдіть коефіцієнти ділової активності підприємства на початок і на кінець року. Про що свідчить його зміна (чи незмінність)?

  6. Знайдіть коефіцієнт і строк оборотності кредиторської заборгованості підприємства на початок і кінець року. Які зміни відбулися за рік? Знайдіть коефіцієнт і строк оборотності дебіторської заборгованості підприємства на початок і кінець року. Які зміни відбулися за рік? Порівняйте їх. Яка із заборгованостей погашається швидше? Чи вигідно це підприємству?

  7. Знайдіть рентабельність активів та продаж підприємства на початок і на кінець року. Як змінилася ефективність використання підприємством своїх активів?

  8. Знайдіть валову, операційну та чисту рентабельність продаж підприємства на початок і на кінець року. Як змінилася ефективність використання підприємством своїх активів?

  9. Знайдіть рентабельність власного капіталу підприємства на початок і на кінець року. Як вона змінилася? Як змінився прибуток на одиницю капіталу (збільшився або зменшився)?

  10. За допомогою п'яти факторної моделі Альтмана визначте вірогідність банкрутства підприємства.