Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА Индивидуалка по фин.предпр..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
399.36 Кб
Скачать

Варіант 2

Задача 1

Підприємство випустило у січні 1200 виробів, у лютому – 1900 виробів, у березні – 1800 виробів. Ціна одного виробу складає 70 грн./шт. Собівартість одного виробу склала: в січні – 55 грн., в лютому – 57 грн., у березні – 52 грн.

Порівняйте рентабельність продукції, випущеної за три місяці.

Задача 2

Станом на 01.07.2011 р. на балансі підприємства перебуває верстат токарний, первісна вартість якого становить 21 тис. грн. Нарахована сума зношення – 5,1 тис. грн. Залишкова вартість – 15,2 тис. грн. Згідно з розрахунками підприємства справедлива вартість верстата з таким самим ступенем зношення станом на липень 2011 р. – 24,6 тис. грн.

Визначити індекс переоцінки, переоцінку (залишкову) балансову вартість.

Задача 3

Підприємство виробило продукцію за собівартістю 13 грн. Заплановано, що на даний вид продукції накладається рентабельність у розмірі 350%. Товар є підакцизним і його сума становить 2,3 грн/од. Розмір торговельної націнки – 27%. Необхідно розрахувати роздрібну ціну товару.

Задача 4

Витрати на 1 грн. продукції, що реалізується у звітному періоді, - 95 грн. Планується зниження таких витрат на 5 грн. Обсяг реалізації продукції в періоді, що планується, у цінах виробника – 1100 тис. грн. Розрахувати прибуток від реалізації продукції в плановому періоді.

Задача 5

Визначити суму податку на прибуток підприємства за такими даними:

доходи від реалізації продукції 370 тис. грн;

доходи від операцій з цінними паперами 15 тис. грн;

доходи від здійснення операцій лізингу 26 тис. грн;

доходи, які за своїм змістом підлягають вилученню зі складу валових доходів з метою уникнення подвійного оподаткування 16 тис. грн;

валові витрати 113 тис. грн;

амортизаційні відрахування 45 тис. грн.

Задача 6

Розрахувати норматив оборотних коштів із сировини та матеріалів з урахуванням змін, приріст (нестачу) нормативу оборотних коштів за такими даними:

витрати на сировину і матеріали за рік 720 тис. грн;

частка цих витрат у IV кв. 27%

норма запасу 16 дн.

Задача 7

Визначити можливість надання кредиту фірмі на закупівлю сировини і матеріалів за даними балансу, тис. грн:

грошові кошти 115;

вимоги, які легко реалізуються 230;

елементи нормованих оборотних коштів, які легко реалізуються 46;

кредити та інші позикові кошти 73;

розрахункові та інші пасиви 9,3.

Задача 8

ЕОМ придбана підприємством за 9775 грн. Корисний строк експлуатації, передбачений технічним паспортом, становить 10 років, ліквідаційна вартість – 500 грн. Визначте суму місячної амортизації за методом зменшення залишкової вартості.

Задача 9

ТОВ “Грант” займається виробництвом та реалізацією споживчих товарів, фінансові результати функціонування якого відображені у додатках 3 та 4. Необхідно:

  1. Провести горизонтальний та вертикальний аналіз за активною та пасивною частиною балансу, зробити висновки.

  2. Оцініть ліквідність підприємства за допомогою коефіцієнтів поточної, швидкої та абсолютної ліквідності на початок і кінець року й зробіть висновки про зміни, що відбулися.

  3. Проаналізуйте майновий стан підприємства (знайдіть коефіцієнти зносу й придатності основних засобів) на початок і кінець року. Які тенденції спостерігаються?

  4. Знайдіть коефіцієнти автономії й фінансової залежності (концентрації притягнутого капіталу) на початок і на кінець року. Що ви можете сказати про фінансову стабільність підприємства? Як вона змінилася протягом року?

  5. Знайдіть коефіцієнти ділової активності підприємства на початок і на кінець року. Про що свідчить його зміна (чи незмінність)?

  6. Знайдіть коефіцієнт і строк оборотності кредиторської заборгованості підприємства на початок і кінець року. Які зміни відбулися за рік? Знайдіть коефіцієнт і строк оборотності дебіторської заборгованості підприємства на початок і кінець року. Які зміни відбулися за рік? Порівняйте їх. Яка із заборгованостей погашається швидше? Чи вигідно це підприємству?

  7. Знайдіть рентабельність активів та продаж підприємства на початок і на кінець року. Як змінилася ефективність використання підприємством своїх активів?

  8. Знайдіть валову, операційну та чисту рентабельність продаж підприємства на початок і на кінець року. Як змінилася ефективність використання підприємством своїх активів?

  9. Знайдіть рентабельність власного капіталу підприємства на початок і на кінець року. Як вона змінилася? Як змінився прибуток на одиницю капіталу (збільшився або зменшився)?

  10. За допомогою п'яти факторної моделі Альтмана визначте вірогідність банкрутства підприємства.