Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА Индивидуалка по фин.предпр..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
399.36 Кб
Скачать

Варіант 3

Задача 1

За видом випущеної продукції відомі наступні дані: ціна – 98 грн./шт., обсяг реалізації – 2 тис. шт., собівартість 92 грн./шт., загальні постійні витрати – 126 тис. грн.

Визначте: виручку, загальні змінні витрати, питомі постійні та змінні витрати, загальну собівартість партії товару, загальний прибуток від реалізації продукції і прибуток на одиницю продукції.

Задача 2

Підприємство виробляє один вид продукції за ціною 600 грн./од. Змінні витрати на одиницю продукції складають 560 грн. Загальний розмір постійних витрат – 840 тис. грн. Збільшення накладних витрат призвело до збільшення постійних витрат на 7%.

Визначте, яким чином збільшення постійних витрат вплине на розмір критичного обсягу випускаємої продукції.

Задача 3

Визначити суму виторгу від реалізації продукції, якщо:

1) залишки нереалізованої продукції:

  • на початок року – 11 тис. шт.;

  • на кінець року – 15 тис. шт.;

2) план виробництва – 35156 шт.;

3) собівартість одиниці продукції – 440 грн;

4) рентабельність виробництва – 35%;

5) ставка акцизного збору – 10%;

6) ставка ПДВ – 20%.

Задача 4

Підприємство реалізує три види товару. Питома вага маржинального доходу має наступні значення 0,4; 0,3; 0,7. Загальна сума продажу товарів становить 17 млн грн. Змінні витрати на виробництво трьох видів товару становили 9 млн грн. Питома вага реалізації товару 1 – 40%, товару 2 – 25%, товару 3 – 35%. Постійні витрати – 1,2 млн грн. Необхідно розрахувати прогнозований розмір прибутку за допомогою аналітичного методу шляхом визначення маржинального доходу.

Задача 5

Визначити відпускну ціну підакцизного виробу, суму акцизного збору для сплати до бюджету, податок на додану вартість, виторг від реалізації підакцизного товару з ПДВ, рентабельність виробу за такими даними:

собівартість підакцизного виробу 19 грн;

прибуток 8 грн;

ставка акцизного збору 10%

ставка ПДВ 20%

Задача 6

Визначити середню тривалість виробничого циклу під час нормування виробничих запасів на виготовлення продукції, використовуючи дані таблиці:

Вихідні дані для визначення середньої тривалості виробничого циклу підприємства

Назва виробу

Період виготовлення, днів

Питома вага виробів у загальному обсязі продукції за плановою собівартістю

1

2

3

23

11

30

0,60

0,35

0,27

Задача 7

Для реалізації інноваційного проекту підприємству необхідні грошові кошти в розмірі 280 тис. грн. Після завершення проекту через 4 роки прибуток становитиме 390 тис. грн. Варто чи ні здійснювати проект, якщо банківська відсоткова ставка становить 19% річних?

Задача 8

Електронна машина придбана підприємством за 12620 грн. Корисний строк експлуатації, передбачений технічним паспортом, становить 10 років, ліквідаційна вартість – 1200 грн. Визначте суму місячної амортизації за методом прискореного зменшення залишкової вартості.

Задача 9

ТОВ “Грант” займається виробництвом та реалізацією споживчих товарів, фінансові результати функціонування якого відображені у додатках 3 та 4. Необхідно:

  1. Провести горизонтальний та вертикальний аналіз за активною та пасивною частиною балансу, зробити висновки.

  2. Оцініть ліквідність підприємства за допомогою коефіцієнтів поточної, швидкої та абсолютної ліквідності на початок і кінець року й зробіть висновки про зміни, що відбулися.

  3. Проаналізуйте майновий стан підприємства (знайдіть коефіцієнти зносу й придатності основних засобів) на початок і кінець року. Які тенденції спостерігаються?

  4. Знайдіть коефіцієнти автономії й фінансової залежності (концентрації притягнутого капіталу) на початок і на кінець року. Що ви можете сказати про фінансову стабільність підприємства? Як вона змінилася протягом року?

  5. Знайдіть коефіцієнти ділової активності підприємства на початок і на кінець року. Про що свідчить його зміна (чи незмінність)?

  6. Знайдіть коефіцієнт і строк оборотності кредиторської заборгованості підприємства на початок і кінець року. Які зміни відбулися за рік? Знайдіть коефіцієнт і строк оборотності дебіторської заборгованості підприємства на початок і кінець року. Які зміни відбулися за рік? Порівняйте їх. Яка із заборгованостей погашається швидше? Чи вигідно це підприємству?

  7. Знайдіть рентабельність активів та продаж підприємства на початок і на кінець року. Як змінилася ефективність використання підприємством своїх активів?

  8. Знайдіть валову, операційну та чисту рентабельність продаж підприємства на початок і на кінець року. Як змінилася ефективність використання підприємством своїх активів?

  9. Знайдіть рентабельність власного капіталу підприємства на початок і на кінець року. Як вона змінилася? Як змінився прибуток на одиницю капіталу (збільшився або зменшився)?

  10. За допомогою п'яти факторної моделі Альтмана визначте вірогідність банкрутства підприємства.