Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по практике готовый вариант.doc
Скачиваний:
1173
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
778.75 Кб
Скачать

1.2. Характеристика середовища функціонування підприємства

Тип ринку, на якому діє організація ФОП Алексєєв – олігополістичний.

Існування олігополії пов'язано з обмеженнями входу на даний ринок. Одне з них - необхідність значних капіталовкладень для створення підприємства в зв'язку з великомасштабним виробництвом олігопольних фірм.

Нечисленність фірм на олігопольному ринку змушує ці фірми використовувати не тільки цінову, але і нецінову конкуренцію, тому що остання в таких умовах є більш ефективна. Виробники знають, що якщо вони понизять ціни, то їхні конкуренти зроблять те ж саме, що призведе до падіння прибутків.

Війна цін - повторюване і довгострокове зниження цін на продукцію фірм олігопольної галузі, за допомогою якого, фірми розраховують збільшити обсяги продажів і прибутків. Але це рідко приносить їм вигоду. Тому замість цінової конкуренції, що буде результативна в умовах досконалої конкуренції, «олігополісти» використовують нецінові методи боротьби: технічна перевага, якість і надійність виробу, методи збуту, характер наданих послуг і гарантій, диференціацію умов оплати, рекламу, економічне шпигунство.

Характерна риса олігопольного ринку - залежність поведінки кожної фірми від реакції і поведінки конкурентів. Значні розміри і значний капітал фірм вкрай немобільні на ринку, і в цих умовах найбільші вигоди обіцяє саме змова між олігопольними фірмами з метою підтримки цін і максимізації прибутків. Виробники домовляються про співробітництво й укладають (іноді відкриту і навіть оформлену) угоду про поділ ринку - «картельна угода».

Будь-яке підприємство, може несподівано зіткнутися з великими неприємностями. Природно, що для подолання цих неприємностей приймаються певні заходи. Ці заходи повинні бути враховані ще на етапі розробки планів і передбачати запас ресурсів, як фінансових, так і матеріальних. У менеджменті подібний процес планування з урахуванням факторів ризику називається „стратегічне планування”.

Минулі тридцять років показали, головна проблема стратегічного планування полягає в тому, що його висновки надзвичайно важко реалізувати в практиці підприємства. Коли підприємство намагається встановити сувору стратегічну дисципліну, всередині фірми виникає «опір планування, свого роду організована інертність, яка протидіє втіленню планів у життя, чинить опір їм, як організм бореться з чужорідними тілами». Все це виникає через прямого, мінливого впливу зовнішнього середовища.

Підприємство двояким чином пов'язано із зовнішнім середовищем. По-перше, через оперативні дії, коли підприємство намагається отримати вигоду з обміну товарами і грошима із середовищем. Для цього воно намагається домогтися максимальної ефективності виробництва, встановлення максимально можливих цін і збільшення своєї частки ринку.

По-друге, через стратегічне поведінку, що полягає в заміні застарілих товарів послуг на нові, мають вищий потенціал прибутку в майбутньому. Для цього підприємство визначає області нового попиту, розробляє відповідні продукти, розвиває необхідні виробничі і збутові здібності досліджує ринок і представляє на ньому нові товари. Відомо два види стратегічної поведінки: Конкурентне (поступове), при якому товари і ринки розвиваються по мірі поетапного внесення до них поліпшень, слідуючи історичній логіці розвитку самої фірми.

Підприємницьке (переривчасте) - змінює логіку еволюційного процесу за допомогою заміни технологій, корекції внутрішньої структури компанії, диверсифікації та інтернаціоналізації.

Таким чином, ми підійшли до того, що кожне підприємство для успішної реалізації його цілей повинно вміти вести свою політику відповідно до змін у зовнішньому середовищі.

ФОП Алексєєв також як і всі підприємства залежить від факторів зовнішнього середовища. Особливо гостро ця залежність виявилася в період економічної кризи. Розглянемо детальніше взаємодію даної фірми з факторами зовнішнього середовища.

Постачальники. Діяльність досліджуваного підприємства безпосередньо залежить від безперервної поставки сировини (різних строй матеріалів, елементів декору та ін.). Ці поставки необхідні в першу чергу для такого етапу роботи, як виготовлення об'єкта. Поставка ведеться не безпосередньо, а через посередників, тобто підприємство закуповує матеріали вже у офіційних представників німецької, італійської та російської фірм-виробників в місті Донецьку. У період кризи вартість перевезень збільшилася, а відповідно підвищилася собівартість самого матеріалу, що відбилося на діяльності фірми. Спочатку керівництво ФОП Алексєєв вирішило не підвищувати вартість готової продукції через підвищення вартості матеріалів, щоб не втрачати клієнтів. Але незабаром дохід підприємства значно скоротився, і коли прийшов час чергової виплати податків та інших обов'язкових відрахувань, які, до речі, також були підвищені, але вже урядом, у підприємства майже не було прибутку. Тоді керівництву фірми нічого не залишалося, окрім як підвищити розцінки на свою продукцію.

Бувають ситуації, коли постачальник основної сировини час від часу зриває строки поставок, поставляє браковану продукцію. Неможливість забезпечити постачання в потрібних обсягах створює великі труднощі для організації. Так, наприклад, на фірмі зірвався замовлення майже на 10000 доларів через те, що постачальник надіслав рулон шпалер не того кольору. Найефективніше будувати свої взаємини з постачальником-партнером на принципах ексклюзивності, дозволяючи організації реалізувати стратегію цінового лідерства і завоювання ринку, знижувати витрати. У сфері торгівлі та надання послуг часто застосовуються механізми, що мають право оптовому покупцеві отримувати товар з максимальною знижкою. На досліджуваному підприємстві дані механізми ще не введені, але вже ведеться активна робота в цьому напрямку. Японські фірми розробили інший спосіб «ексклюзивної» роботи з постачальниками. Їх система постачання вимагає тісної взаємодії виробника з постачальниками. Фірмі, яка працює в рамках спеціальної програми «Just in Time», надаються більш високі ціни і гарантії статусу єдиного постачальника даного виду сировини в обмін на зобов'язання доставляти партію в дуже короткі терміни, завжди вчасно, за кількістю не більше замовленого обсягу, у відповідність до стандарту якості. У підсумку виграють обидва учасники угоди: постачальник отримує гарантований збут і високі ціни, а споживач економить на складських витратах та часі.

Закони та державні органи. Як відомо, держава в ринковій економіці робить на організації як непрямий вплив, насамперед через податкову систему, державну власність і бюджет, так і прямий - через законодавчі акти і діяльність місцевих органів влади. Наприклад, високі ставки податків істотно обмежують активність фірм, їх інвестиційні можливості і штовхають до приховування доходів. Високі бюрократичні бар'єри перешкоджають підприємницької активності, відкриття малих і середніх підприємств.

Нещодавній випадок на ФОП Алексєєв наочно показав взаємодію фірми з органами державного управління. У фірму звернувся громадянин з проханням капітально перепланувати його квартиру на 5 поверсі дев'ятиповерхівки. Розуміючи всю серйозність справи, керівництво фірми зажадало від замовника дозволу з відповідної структури органів на перепланування його приміщення. Замовлення було виконано тільки після того як замовник приніс такий дозвіл.

Споживачі. Існує цілий ряд факторів, що визначають торгову силу споживача. До числа таких факторів належать:

  • ступінь залежності покупця від продавця; (послуги ФОП Алексєєв необхідні сьогодні, тому що населення має гроші та бажання поліпшити свої умови проживання);

  • обсяг закупівель, здійснюваних покупцем (фірма займається наданням послуг об'єктам різних форм власності та виконує найрізноманітніші забаганки, що не сковує споживчі можливості);

  • рівень інформованості покупця (з розрахунком на залучення уваги споживача, підприємство ФОП Алексєєв розмістило білборди з рекламою свого підприємства в декількох місцях міста. Такий хід був необхідний, тому що саме приміщення організації розташоване не на головній вулиці, а у дворі);

  • вартість для покупця переходу до іншого продавця; (фірма пропонує досить невисокі ціни, тому споживачі не хочуть переходити до інших підприємств);

  • чутливість покупця до ціни, що залежить від загальної вартості послуг, наявність певних вимог до якості товару, його прибутків і т.д.

Таким чином, ми бачимо, що все різноманіття зовнішніх факторів знаходить відображення в споживачі і через нього впливає на організацію, її цілі та стратегію.

Конкуренти. Вплив на організацію такого фактора як конкуренція проявляється у багатьох аспектах управління. У багатьох випадках не споживачі, а як раз конкуренти визначають, якого роду результати діяльності можна продати, і яку ціну можна запросити. Недооцінка конкурентів і переоцінка ринків приводять навіть найбільші компанії до значних втрат і до криз. Важливо розуміти, що споживачі - не єдиний об'єкт суперництва організацій. Останні можуть також вести конкурентну боротьбу за трудові ресурси, матеріали, капітал і право використовувати певні технічні нововведення. Разом з тим, потрібно відзначити, що конкуренція іноді штовхає фірми і на створення між ними угод різних типів від розділу ринку до кооперації між конкурентами.

Що стосується конкуренції досліджуваного підприємства, то можна сказати, що вона не настільки значна. Підприємство відразу знайшло свою нішу серед споживачів і успішно функціонує в ній вже не перший рік. Однак конкуренція завжди присутній і головне для підприємства сьогодні - не втратити довіру клієнтів. Найбільш вагомими конкурентами для підприємства є інші будівельні фірми, як «Ваш дім»,«На всі 100 »,«Домовик» та ін.

Технологія. Швидкість зміни технологій в останнє десятиліття дуже висока і дослідники стверджують, що дана тенденція збережеться. Прогрес науки і техніки для підприємства має дві протилежні тенденції. З одного боку, перспективу і можливість реалізувати себе на ринку вироблених товарів і послуг. З іншого - загрозу існування організації, її конкурентоспроможності. Досліджуваному підприємству потрібно не зупинитися в технічному розвитку. Необхідно своєчасно виявляти шляхи подальшого розвитку виробництва і модернізації технології виготовлення, а також збуту продукції та свої послуг.

Економічний фактор. Керівництво повинно вміти оцінювати, як позначаться на операціях організації загальні зміни стану економіки. Існує безліч механізмів регулювання впливу економічного чинника на діяльність підприємства. Якщо, наприклад, прогнозується інфляція, керівництво може вважати бажаним збільшення запасів поставлених організації ресурсів і провести з робочими переговори про фіксовану оплату праці з тим, щоб стримати зростання витрат в близькому майбутньому. Воно може також вирішити зробити позику, оскільки при настанні термінів платежів гроші будуть коштувати дешевше і тим самим будуть частково скомпенсовані втрати від виплати відсотків. Якщо ж прогнозується економічний спад, організація може віддати перевагу шлях зменшення запасів готової продукції, оскільки можуть з'явитися труднощі її збуту, скоротити частину працівників або відкласти до кращих часів плани розширення виробництва.

Однак важливо розуміти, що те, чи інше конкретне зміна стану економіки може надати і позитивний і негативний вплив. Приміром, якщо під час економічної кризи деякі підприємства скорочують свої витрати на рекламу, то деякі, навпаки, за допомогою саме рекламних методів приваблюють споживачів.

Діяльність ФОП Алексєєв також залежить від курсу іноземної валюти. Так, наприклад, підприємство вважає за краще робити великі замовлення на поставку сировини саме в період падіння курсу долара, що хоч і не значно, але скорочує частину витрат.

Існує ще багато аспектів взаємодії підприємства із зовнішнім середовищем, і всіх їх охопити просто неможливо, тому що вони постійно піддаються змінам. Після всього вище сказаного, ми побачили, що аналіз середовища - це дуже важливий і складний процес, що вимагає уважного відстеження відбуваються в середовищі процесів, оцінки факторів і встановлення зв'язку між сильними і слабкими сторонами організації, а також можливостями і погрозами, що укладені у зовнішньому середовищі.