Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по практике готовый вариант.doc
Скачиваний:
1173
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
778.75 Кб
Скачать

77

Вступ

Мале підприємництво в багатьох розвинених країнах світу відіграє значну роль. Результати діяльності малих підприємств в ряді країн визначають темпи економічного зростання, частка їх у валовому національному продукті досягає 70%. Наприклад, в США малий бізнес забезпечує близько 60% всіх послуг. У Німеччині, Великобританії, Італії за рахунок малого бізнесу створюються дві третини робочих місць.

Мале підприємство, спеціалізується в конкретній галузі діяльності (наприклад, будівництво, ремонт та оздоблення приміщень, виготовлення меблів і т. п.), і клієнтами в основному є окремі громадяни. Успішність діяльності малого підприємства по наданню індивідуальних послуг залежить від кількості клієнтів. Для цього малому підприємству необхідно працювати над якістю своїх товарів і послуг.

Малий бізнес дозволяє розкрити творчий потенціал, реалізувати активність і працездатність мільйонів громадян, наповнити ринок потрібними товарами та послугами.

Мале підприємство має ряд особливостей:

  • працівники становлять невелику команду, об'єднану загальними цілями;

  • в роботі використовується взаємозамінність і взаємодопомога;

  • висока інтенсивність діяльності працівників, що зумовлено загостреним почуттям особистої відповідальності;

  • нововведення керівника швидко реалізується.

До переваг діяльності малих підприємств відносяться: - можливість для багатьох громадян стати співзасновниками (з причини невеликих початкових вкладень в основний і оборотний капітал); - можливість використання місцевих сировинних ресурсів і відходів виробництва; - створення нових робочих місць;

- невеликий апарат управління порівняно з великими підприємствами, як наслідок, більш низькі накладні витрати;

- відродження підсобних виробництв і народних ремесел; - сприяння економічному та соціальному розвитку малих підприємств і невеликих населених пунктів.

Суб'єкти малого підприємництва - це комерційні організації, у статутному капіталі яких частка інших підприємств (юридичних осіб), які не є суб'єктами малого підприємництва, не перевищує 25%. В залежності від роду діяльності цих організацій максимальна чисельність персоналу обмежена: у роздрібній торгівлі та побутовому обслуговуванні - 30 осіб, в оптовій торгівлі - 50; в промисловості (будівництво) - 100, в сільському господарстві - 60, на транспорті - 100, в науково- технічній сфері - 60; в інших видах діяльності - 50 осіб.

З урахуванням особливостей роботи малих підприємств можна розділити на дві групи: традиційні та інноваційні.

Традиційні малі підприємства відрізняються стабільністю обсягів продукції, що випускається в певній сфері діяльності. Вони виробляють необхідні види послуг, без яких людина не може обійтися, випускають продукцію широкого споживання. Прикладом таких підприємств є невеликі спеціалізовані магазини, майстерні з ремонту побутової техніки, перукарські тощо. Власники традиційних малих підприємств орієнтуються на невелику суму прибутку і збереження традицій у виробництві чи обслуговуванні, а не на стрімкий розвиток свого підприємства.

Інноваційні малі підприємства виникають на основі конкретних наукових відкриттів. Вони часто виявляються «провідником» нового виду виробництва, нової продукції. Створюючи інноваційне підприємство, власник ризикує: якщо не буде попиту на нові види товарів, то підприємство розориться і всі вкладені в нього капітали пропадуть. Але якщо нова справа стане успішним, то прибуток буде швидко рости і власник підприємства перетвориться з дрібного бізнесмена в крупного підприємця.

I. Звіт з виробничої практики

1.1. Загальна характеристика фоп Алексєєв

Підприємство "ФОП Алексєєв" створено відповідно до законодавства України і зареєстровано 27 листопада 2001 року. Місце проведення державної реєстрації – Виконавчий комітет Донецької міської ради. Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця має таку серію ВОЗ та номер № 871238. Форма власності – приватна.

Ремонтно-будівельна компанія ФОП Алексєєв існує на ринку будівельних послуг з 2001 року. Засновником підприємства є (табл. 1.1.1) :

Таблиця 1.1.1

ФОП Алексєєв

Адреса:

м. Донецьк, вул. Арсен'єва, 25

Teлефон:

(343) 3553369

Факс:

(343) 3553369

Директор:

Алексєєв Дмитро Миколайович

Сайт:

Ukraine_601973@mail.ru

27 листопада 2001 року засновано мале приватне підприємство ФОП Алексєєв, з цієї дати почалася історія динамічно розвиваючигося підприємства. На момент створення фірми основним видом діяльності було надання послуг дрібним фізичним особам в сфері ремонтно-монтажних робіт. На сьогоднішній момент ФОП Алексєєв має велику клієнтську базу, клієнтами якої є як фізичні, так і юридичні особи.

Послуги підприємства користуються високим попитом на всій території Донецької області.

ФОП Алексєєв протягом все своєї діяльності зарекомендувало себе надійним партнером.

ФОП Алексєєв продовжує активно і динамічно розвиватися ...

Організації зароджуються, розвиваються, добиваються успіхів, слабшають і, зрештою, припиняють своє існування. Деякі з них існують нескінченно довго, жодна не живе без змін. Нові організації формуються щодня. У той же час щодня сотні організацій ліквідуються назавжди. Ті, що вміють адаптуватися процвітають, негнучкі - зникають. Якісь організації розвиваються швидше інших і роблять свою справу краще, ніж інші. Керівник повинен знати, на якому етапі розвитку знаходиться організація, і оцінювати, наскільки прийнятий стиль керівництва відповідає цьому етапу. Саме тому розповсюджене поняття про життєвий цикл організацій як про передбачувані їх зміни з визначеною послідовністю станів протягом часу. Застосовуючи поняття життєвого циклу, можна побачити: існують виразні етапи, через які проходять організації, і переходи від одного етапу до іншого є передбачуваними, а не випадковими (додаток А).

ФОП Алексєєв знаходиться у стадії «Розквіт сил». Загальна характеристика: Цей етап життєвого циклу підприємства - період величної впевненості та міцності організації, про настання якого кажуть: "Життя вдалося". Розквіт може бути охарактеризований як оптимальна точка кривої життєвого циклу, де досягнутий баланс між самоконтролем та гнучкістю. Все організовано грамотно, бізнес-системи працюють практично без збоїв, в усіх справах і рішеннях можна побачити здоровий глузд. Ефективність управління підприємством досягає точки оптимуму. Вищий менеджмент займається стратегічними питаннями. Маркетинг: Існує розуміння важливості балансу між збутом і прибутком. Організація передбачає дії ринку і управляє ситуацією; компанія інновативна; зростає обсяг продажів і прибутку; діяльність підприємства орієнтована на результат, що задовольняє і внутрішні, і зовнішні потреби; створюється мережа нових дитячих організацій. Економіка та фінанси: Витрати організації покривають не тільки мінімальні потреби, але є продуманими і направлені в рівній мірі на підвищення ефективності діяльності організації та зміцнення її іміджу. Менеджмент: Стиль управління демократичний. Виділяється регулярний менеджмент і проектний менеджмент, як різні за своєю природою галузі управління. Чітко усвідомлені перспективи розвитку, існує чітка система планів і механізм їх виконання. Організація стає носієм певної корпоративної культури, існує чітка процесно-орієнтована організаційна структура. Співробітники розуміють цілі організації і знають мету своєї діяльності в конкретних бізнес-процесах. Ефективно діє система мотивації персоналу. У своїй діяльності підприємство керується Статутом, який складається з 8 розділів та включає в себе:

- загальні положення;

- задачі та функції підприємства;

- майно підприємства;

- управління підприємством;

- організацію та оплату праці;

- звіт, звітність та контроль;

- зовнішньоекономічна діяльність підприємства;

- реорганізація та припинення діяльності підприємства.

Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установі банків, печатку зі своєю назвою, кутовий штамп, бланки, товарний знак та інші реквізити. Підприємство працює на принципах повного господарського розрахунку, самофінансування і самоврядування.

У своїй діяльності компанія займає гідну нішу і має ряд конкурентних переваг, що дозволяють їй посилювати присутність на ринку, постійно поповнюючи складські запаси матеріалами, попит на які особливо високий. Основною метою створення підприємства є здійснення господарської діяльності, спрямованої на отримання прибутку. Для здійснення цієї мети підприємство прагне забезпечити фізичним та юридичним особам високоякісний та недорогий ремонт та дизайн інтер'єру.

Довгостроковою метою підприємства є розширення виробництва, залучення додаткового кваліфікованого персоналу. Це дозволить організації вийти на новий рівень обслуговування замовника, приймати більше замовлень та одержувати більший прибуток.

Майно підприємства складають його основні фонди і оборотні кошти, а також інші матеріальні цінності, вартість яких відображається в його незалежному балансі і належить йому по праву власності або повного господарського володіння, користування і розпорядження.

Джерелами формування майна підприємства є:

  • статутний фонд,;

  • доходи, отримані підприємством від господарської діяльності;

  • кредити банків та інших кредиторів;

  • пайові внески і вклади;

  • інші джерела, не заборонені чинним законодавством.

Види діяльності/послуг ФОП Алексєєв:

  • бетонні та залізобетонні роботи;

  • дизайн інтер'єрів;

  • ізоляційні роботи;

  • кам'яні роботи;

  • ландшафтний дизайн;

  • розбирання та знесення будівель, земляні роботи, розвідувальне буріння;

  • будівництво фундаментів і буріння водяних свердловин.

Розрахунок вартості наданих послуг ведеться відповідно до чинного законодавства. У своїй діяльності підприємство спирається на Конституцію України, Цивільний та Господарський Кодекси України, низки Законів України, що стосуються підприємницької діяльності та приватної власності.

Чисельність працівників становить 25 осіб (директор, 3 бригадири, головний бухгалтер, кошторисник, 2 водія, 17 підсобних робітників).