Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
62
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
321.02 Кб
Скачать

При зберіганні гумових виробів необхідно дотримуватись наступних правил:

обмежити доступ кисню у приміщення, не провітрювати його і максимально заповнити виробами. Уповільнити окислення можна також шляхом насичення повітря вуглекислотою і аміаком, для чого у шафи та ящики, де лежать гумові вироби, поміщують мішечки з вуглекислим амонієм з розрахунку 5 г на 1 дм3 повітря. Притрушування тальком також уповільнює адсорбцію кисню і попереджує злипання;

захистити гумові вироби від прямої дії сонячного світла, шляхом затемнення приміщення;

забезпечити підтримування постійної температури в межах 8-120С і вологості 50-60%.

Відновлення гумових виробів

В результаті довгострокового зберігання гумові вироби змінюють свої властивості (гума втрачає еластичність і стає більш щільною), тому вони можуть підлягати регенерації.

Товстостінні вироби (грілки, спринцівки) рекомендується відновлювати шляхом занурення їх на 15-20 хв. у кипляче вазелінове масло . Після розм’якчення проводять масаж виробу. Можна проводити відновлення і при кімнатній температурі у вазеліновому маслі, при цьому час значно збільшується (більше доби).

Тонкостінні гумові вироби (рукавички) при наявності перших ознак старіння можуть підлягати відновленню таким чином: поміщають на 15-20 хв. в теплий 5% розчин нашатирного спирту з послідуючим зануренням на 15-20 хв. у воду з 5% гліцерину при температурі 400С.

Маркування гумових виробів На кожному гумовому виробі відтиском від пресформи або фарбою, яка не змивається, нанесені товарний знак заводу-виробника, сорт, розмір, номер виробу і дата виготовлення. На ярлику коробки, в якій вони запаковані, крім того, вказано найменування виробу, кількість і вагу виробів у коробці, номер пакувальника і номер ДСТ або ТУ.

Стерилізація і дезинфекція. Такі гумові вироби, як

рукавички, катетери, зонди, наконечники в медичних установах повинні підлягати стерилізації або дезинфекції, яка здійснюється кип’ятінням в стерилізаторі протягом 15 хв. Після остигання кип’ятіння повторюють ще двічі.

Стерилізацію здійснюють також зберіганням гумових виробів в 5%карболовій воді з гліцерином.

ЛЕКЦІЯ № 6

Тема: Металеві матеріали, які застосовуються в медицині та фармації. Неметалеві матеріали, які застосовуються в

медицині та фармації. Гума та вироби з неї

Дякуємо за увагу!

Соседние файлы в папке л МФТ