Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
62
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
321.02 Кб
Скачать

В׳язкість - здатність матеріалу деформуватися, але не руйнуватися під час дії навантажень. Цей вид деформації характеризується тим, що зразок, якій досліджується, збільшується за розмірами у напрямку прикладеної сили (звичайно по довжині) і звужується у поперечному розрізі.

Втома - властивість матеріалів руйнуватися під

впливом навантажень, що часто повторюються, величини яких не досягає межі міцності матеріалу. Чим більша кількість циклів навантажень витримує зразок, тим він більш витривалий. Межа втоми визначається числом циклів навантажень, що може витримати зразок матеріалу.

Фізичні властивості матеріалів визначаються наступними основними показниками: щільністю, температурою плавлення і кипіння, тепло- і електропровідністю, тепловим розширенням та інше.

До хімічних властивостей матеріалів відносяться властивості, за якими визначається взаємодія з середовищем, в якому вони постійно або

тимчасово перебувають, наприклад, при стерилізації, дезинфекції тощо. Хімічні властивості визначаються хімічним складом матеріалів.

Під біологічними властивостями матеріалів розуміють їх вплив на живі тканини і організм у цілому.

Для медичного обладнання застосовують чавуни з вмістом вуглецю 2,6-2,9%.

Сталь - сплав заліза з вуглецем (до 2% вуглецю), наділена в порівнянні з чавуном великою міцністю, пластичністю, меншою твердістю.

За хімічним складом підрозділяють на вуглецеві і леговані.

Вуглецеві сталі називають так за основним елементом - вуглецем, якого в цих сталях не більше 1,35% . Із збільшенням його вмісту збільшується міцність, твердість, пружність і знижується її пластичність, відносне подовження та ударна в׳язкість.

За призначенням сталі бувають

Конструкційні сталі містять вуглець у невеликій кількості - 0,06-0,5%, внаслідок чого наділені пластичністю, добре обробляються литтям, тиском, різанням; придатні для виготовлення виробів складної форми.

Конструкційні сталі марки 15, 30, 45, що містять 0,15; 0,30 і 0, 45% вуглецю використовують для виготовлення ручок інструментів, деталей приладів і апаратів. Із сталі 45 виготовляють деякі зуботехнічні інструменти.

Інструментальні вуглецеві сталі завдяки більш високому вмісту вуглецю (0.65-1,35%) і зниженому вмісту сірки та фосфору мають значну твердість, зносостійкість, а також міцність і пластичність. Тому із інструментальної сталі інструменти не ламкі і не деформуються при експлуатації.

Марки сталі розшифровуються так:

У - вуглецева, А- високоякісна сталь, цифри вказують середній вміст вуглецю у десятих долях проценту.

Вуглецеві інструментальні сталі У10А, У12А, застосовують для виготовлення ріжучих інструментів (скальпелів, ножів), У7А - для пружинячих.

Леговані сталі – крім вуглецю містять 1 або кілька легуючих спеціально добавлених елементів (хром, нікель, вольфрам, ванадій, титан, молібден, марганець)

Інструментальні леговані сталі використовують для виготовлення свердлильних, ріжучих, вимірювальних і інших інструментів, яким притаманна підвищена твердість, стійкість до зношення (зубні бори, фрези).

Для виготовлення медичних інструментів використовують наступні інструментальні леговані сталі:

сталь 9х18 (0,9% вуглецю і 18% хрому) – для виготовлення ріжучих інструментів в нейрохірургії і офтальмології,

сталь ХВ4 (4% вольфраму).

Корозійно стійкі (нержавіючі) леговані сталі стійкі до дії кислот, солей, стерилізуючих речовин мають красивий зовнішній вигляд.

Відповідно ГОСТ 5632-72 для медичних інструментів застосовують хромисті нержавіючі сталі марки 12х13, 20х13, 30х13, 40х13. Перша цифра вказує на середній вміст вуглецю в сотих долях відсотку, Х- хром, 13-відсотковий вміст хрому.

Сталь марки 20х13 застосовується для виготовлення пінцетів, крючків, елеваторів, осі штрифтів, замкових з’єднань ножиць, щипців-кусачиків.

Сталь марки 30х13 володіє пружними властивостями, з неї виготовляють пружинячі інструменти (затискачі, пінцети, голкотримачі)

Сталь марки 40х13 володіє підвищеною твердістю, виготовляють ножиці, долота, распатори, щипці- кусачики.

Хромисті сталі поступаються за механічними та корозійними властивостями хром-нікілевим

сталям марок 08Х18Н9, 12Х18Н10Т.

Перша цифра позначає вміст вуглецю в сотих долях відсотку, друга – вміст хрому у відсотках, третя – нікелю у відсотках, літера Т вказує на вміст титану (1%).

Маркування легованих сталей

Для маркування легованих сталей прийнята літерно-цифрова система. За цією системою леговані елементи, які є в сталі позначаються початковими літерами російського алфавіту. Наприклад, Х – хром, Н – нікель, Т – титан, К - кобальт за виключенням деяких умовно прийнятих скорочень: Г – марганець, С – кремній, Ф – ванадій, Ю – алюміній.

Кількісний вміст легованих елементів і вуглецю позначають цифрами. Перші дві цифри в маркування легованої сталі вказують кількість вуглецю, який міститься в сталі з точністю до сотих відсотку.

Гума (лат. Resina-смола) - продукт вулканізації каучуку, який являє собою композиційний матеріал - гумову суміш, з вмістом до 15-20

інгредієнтів, що виконують різноманітні функції.

З гуми виготовляється велика номенклатура виробів медичного призначення: предмети санітарії та гігієни, догляду за хворими, закупорювальні засоби, засоби захисту від рентгенівських променів.

Основні технічні характеристики любих видів натурального і синтетичного каучуку включають їх експлуатаційні властивості, які проявляються в процесі виготовлення гумових виробів.

До експлуатаційних властивостей каучуку відносяться:

механічні властивості - межа міцності при розтягуванні, стійкість до зношування, опір розриву;

комплекс характеристик пластичності;

фізичні і хімічні властивості: тепло- і

морозостійкість, світло-, озоно-, масло- і бензостійкість, газонепроникність, стійкість до дії агресивних середовищ, до старіння, діелектричні властивості, питома вага.

Соседние файлы в папке л МФТ