Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 1.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
56.96 Кб
Скачать

Вплив на імунну систему.

Імунна система людини є найбільш чутливою. Багаточисленні дослідження говорять про те, що незалежно від дози і місця проживання людей - виявляються признаки імунних порушень. При цьому слід відмітити, що не тільки іонізація впливає на імунну систему, але і всі інші шкідливі фактори навколишнього середовища теж виливають на неї.

Тому нам приходиться говорити про синергічний вплив радіації та інші шкідливі фактори /на імунну систему організму/.

Згідно сучасним даним, одною із основних функцій імунної системи є розпізнавання і видалення із організму різного виду і походження чужих йому молекул і клітин. Яскравим прикладом цього є розпізнавання і знищення ракових клітин. В цьому процесі приймають участь особливі лімфоцити - природні кілери /ЕК/. Друга важлива функція – це регуляція процесів розмноження і диференціювання клітин. Імунна система тісно пов'язана з нервовою і ендокринною системою і цей тріумвірат здійснює гомеостаз організму.

Таким чином, складність структури і багатогранність функції імунної системи ставить її в розряд найбільш важливих для життедіяльності організму. Але поряд з цим імунна система є одною із найбільш рани­мою і чутливою до дії шкідливих факторів і особливо до дії іонізуючої радіації.

Основні феномени опромінення.

  1. Зниження відповіді імунної системи організму на різноманітні антигени, тобто зниження захисту від бактеріальних і вірусних інфекцій і втрата здатності знищувати ракові клітини.

  2. Висока чутливість лімфоїдних клітин до іонізації приводить до загибелі лімфоцитів, особливо В-лімфоцитів, які найбільш чутливі до радіації.

  3. В зв'язку з порушенням імунної системи порушується репарація пошкоджених клітин, що веде до розростання сполучної тканини і розвитку післяпроменевого фіброзу.

  4. Швидкий склероз кровоносних судин.

  5. Вегетосудинні розлади.

  6. Функціональні порушення внутрішніх органів.

  7. Зниження тривалості життя.

Але при ньому необхідно підмітити, що імунна система при малих до­зах опромінення дає протилежний ефект:

Підвищується протиінфекційна резистентність.

Знижується захворюваність на онкозахворювання.

Продовжується тривалість життя.

Але в житті цього ми не спостерігаємо.

Особливості біологічної дії випромінювань.

  1. Біологічний ефект залежить від поглинутої дози випромінювань. Ця залежність пряма – і з наростанням дози посилюються ефект.

  2. Ефект опромінення пов’язаний із розподілом за часом, тобто із швидкістю поглинання енергії.

  3. Ступінь і форма променевого ураження залежить від розподілу ене­ргії випромінювання з організмі. Найбільший ефект зумовлює опро­мінення всього організму - загальне опромінення. Менші зміни спричиняє дія тієї ж дози на окремі частини організму -локальне опро­мінення .

  4. Біологічна дія залежить від виду випромінення. Залежно від значення лінійної передачі енергії /ЛПЕ/ всі іонізуючі випромінювання діляться на рідко- і щільноіонізуючі.

  5. Наявність прихованого періоду дії реакції. Прихованим періодом називається проміжок часу, що охоплює період від моменту опромінення до появи змін, які реєструються клінічно.

  6. Властивість кумуляції - накопичення. Якщо опромінити ділянку шкіри дозою 1 Гр, то ніяких видимих змін не буде. Якщо опромінення повто­рити кілька діб підряд – виникне еритема.

  7. Взаємодія іонізуючого випромінювання з живою речовиною відбуває­ться за законами фізики і супроводжується збудженням та іонізаці­єю атомів і молекул.

  8. Іонізація атомів і молекул є лише пусковим механізмом для вторин­них процесів, які розігруються потім в живому організмі і відбуваються за біологічними законами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]