Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.7_PZ.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
278.02 Кб
Скачать

Техніка безпеки при роботі в патолого-анатомічних відділеннях

Робота в патологоанатомічних відділеннях і моргах пов’язана з рядом шкідливостей, обумовлених:

1) проведенням розтинів померлих від різних захворювань (в тому числі інфекційих);

2) дослідженням біопсійного матеріалу, який також нерідко є носієм інфекційних агентів (туберкульоз, паразити і т. д.);

3) розтином і дослідженням трупів експериментальних тварин, в тому числі з інфекційними захворюваннями;

4) постійним застосуванням в роботі шкідливих для організму речовин: формаліну, хлороформу, ксилолу, толуолу, бензолу, солей ртуті, аніліну і ін., а також легкозаймистих речовин (спирт, ефір і т. д.).

З усіма вперше прийнятими на роботу і працюючими в паталогоанатомічних відділеннях і моргах (лабораторіях) повинен проводитися детальний інструктаж по безпечних методах і прийомах роботи. Проведення інструктажу повинно реєструватися в журналі інструктажу.

Медичний персонал не повинен допускатися на розтин трупів без халатів і взуття, яке всмоктує вологу. Спецодяг, санітарний одяг і взуття, що використовується для проведення розтинів, повинні зберігатися в окремій шафі в передсекційній або в секційній. Халати і шапочки повинні пратися по мірі забруднення, а фартухи, нарукавники і рукавиці митися і дезинфікуватися після кожного розтину.

При розтині інфекційного трупа вся білизна, санітарний одяг і спецодяг, який контактує з трупом, повинен перед пранням обов’язково піддаватися дезинфекції в залежності від виду інфекції. Халати і шапочки та інша білизна патологоанатамічних відділень можуть пратися в лікарняняній пральні, але окремо від білизни інших відділень.

В патологоанатомічних відділеннях і моргах (лабораторіях) повинні бути аптечки з набором необхідних медикаментів (йод, бинт, вата, нашатирний спирт і ін.) для надання першої медичної допомоги персоналу.

Положення про розслідування та облік нещасних випадків на виробництві

Витяг з ПОЛОЖЕННЯ

про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків,

професійних захворювань і аварій на виробництві

від 21 серпня 2001 р. N 1094

1. Дія цього Положення поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності на осіб, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, які є власниками цих підприємств або уповноваженими ними особами, фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які відповідно до законодавства використовують найману працю (далі - роботодавці), на осіб, які забезпечують себе роботою самостійно за умови добровільної сплати ними внесків на державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також на осіб, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, які працюють на умовах трудового договору (контракту), проходять виробничу практику або залучаються до праці (далі - працівники).

5. Розслідуванню підлягають раптові погіршення стану здоров'я, поранення, травми, у тому числі отримані внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, гострі професійні захворювання і гострі професійні та інші отруєння, теплові удари, опіки, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, інші ушкодження, отримані внаслідок аварій, пожеж, стихійного лиха (землетруси, зсуви, повені, урагани та інші надзвичайні події), контакту з тваринами, комахами та іншими представниками фауни і флори, що призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення потерпілого на іншу (легшу) роботу терміном не менш як на один робочий день, а також випадки смерті на підприємстві (далі - нещасні випадки).

До гострих професійних захворювань і гострих професійних отруєнь належать випадки, що сталися після одноразового (протягом не більше однієї робочої зміни) впливу небезпечних факторів, шкідливих речовин.

Гострі професійні захворювання спричиняються дією хімічних речовин, іонізуючого та неіонізуючого випромінювання, значним фізичним навантаженням та перенапруженням окремих органів і систем людини. До них належать також інфекційні, паразитарні, алергійні захворювання тощо.

Гострі професійні отруєння спричиняються в основному шкідливими речовинами гостроспрямованої дії.

6. За висновками роботи комісії з розслідування визнаються пов'язаними з виробництвом і складається акт за формою Н-1 про нещасні випадки (додаток 1), що сталися з працівниками під час виконання трудових (посадових) обов'язків, у тому числі у відрядженнях.

погоджено

на засіданні профспілкового комітету

протокол № 2 від 28.03.2005р.

затверджено

наказом командира в/ч А 1043

від 30.08.2005 р. № 18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]