Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.7_PZ.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
278.02 Кб
Скачать

Техніка безпеки при організації роботи в стоматологічних кабінетах, зуботехнічних лабораторіях

В кожному стоматологічному відділенні (кабінеті) повинні бути розроблені інструкції з охорони праці та техніки безпеки (далі ОП і ТБ). Регулярно проводитися інструктажі з ОП. Відповідальність за дотримання вимог ОП і ТБ покладається на головного лікаря та завідуючих відділеннями.

Стоматологічні поліклініки, відділення, кабінети, зуботехнічні лабораторії повинні розташовуватися в окремих будівлях або за винятком в пристосованих приміщеннях, вбудованих в будівлі при умові дотримання законодавства з ОП.

Стоматологічні кабінети (терапевтичні хірургічні, ортопедичні, дитячі, ортодонтичні) повинні мати на одне стоматологічне крісло 14 м2 площі і по 7 м2 на кожне додаткове. Якщо додаткове крісло має універсальну установку, то площа збільшується до 10 м2 В терапевтичних та хірургічних кабінетах повинно розміщуватися не більше трьох, а в хірургічних - не більше двох крісел з обов’язковим розділенням робочих місць лікарів непрозорими перегородками висотою до 1,5 м., має бути обладнано робоче місце медичної сестри.

Стіни стоматологічних кабінетів повинні бути гладкими, без щілин. Всі кути і місця з’єднання стін , стелі і підлоги повинні бути заокругленими, без карнизів і прикрас. Стіни хірургічних кабінетів та стерилізаційної облицьовуються на висоту не нижче 1,8 м, в операційній - на всю висоту глазурованою плиткою. Вище панелі стіни фарбують масляними або водоемульсійними фарбами.

В спеціальних виробничих приміщеннях зуботехнічної лабораторії стіни на висоту дверей облицьовуються глазурованою плиткою. Вище панелі стіни фарбують силікатними або клеєвими фарбами.

Є деякі особливості щодо опорядження кабінетів. Так в кабінетах хірургічної стоматології кожне місце лікаря-хірурга повинне бути обладнане безтіньовим рефлектором. В ортопедичному кабінеті штучне освітлення повинне сприяти розрізненню кольорів що є особливо важливим при підборі штучних зубів під час протезування, тому рекомендують опоряджувати ці кабінети люмінісцентними лампами типу ЛДЦ і ЛХ (лампи з покращеною кольоропередачею), рівень освітлення повинен становити 1000 Лк. Покращення розрізнення кольорів сприяє нейтральний колір стін, стелі.

Внутрішнє опорядження приміщень, в яких використовуються амальгамові пломби, має свої особливості, вони направлені на:

  • зниження сорбції парів ртуті будівельними матеріалами і недопущення їх десорбції;

  • недопущення накопичення металічної ртуті в лабораторіях.

Тому в розчин штукатурки або фарбу добавляють 5% сірчаний порошок для зв’язування ртуті (парів) і перетворення її в сірчану ртуть. Підлога не повинна мати тріщин, накриватися рулоновим лінолеумом до стін на висоту 10 см.

В приміщенні де працюють з амальгамою повинна бути витяжна шафа з штучною витяжною вентиляцією (швидкість руху повітря в ній повинна становити не більше 0,7 м/с).

Несприятливими факторами в роботі працівників стоматологічного профілю є шум і вібрація, обумовлені застосуванням нового стоматологічного обладнання – швидкісні бормашини і турбіни, які при роботі створюють високий рівень шуму в межах 75-100 ДбА. Це призводить до зниження гостроти слуху і може стати причиною глухоти. Встановлено, що високі рівні шуму ведуть не тільки до змін зі сторони органу слуху, а і зі сторони ЦНС, серцево-судинної та інших систем.

Умови праці зубних техніків відносяться до шкідливих, так як вони пов’язані з особливостями технологічного процесу виготовлення зубних протезів. В приміщеннях зуботехнічної лабораторії відбуваються процеси по термічній обробці (литво) гільз для коронок, виплавлення воску, сушіння деталей протезів, їх запаювання, відбілювання в розчинах кислот, шліфування протезів та ін. В результаті зубний технік піддається дії пилу карборунда, пластмаси і заліза, а також парів свинцю, ртуті і кислот, що виділяються при виробництві і обробці зубних протезів.

В останні роки для виготовлення зубних протезів застосовується пластмаса фторакс, яка містить сильнодіючу отруйну речовину метил-метакрилат. ГДК його в повітрі робочої зони повинна дорівнювати не більше 0,01 мг/м3. Але ці концентрації значно вищі там, де не обладнана вентиляція, не працюють витяжні шафи.

На зубних техніків, що працюють в основних приміщеннях впливають шум і вібрація, яку створюють шліфувальні машини. Рівень шуму становить 83-85 ДБ, що на 3-5 ДБ перевищує норму. Вібрація, що передається руками через протез при його обробці на шліфувальному крузі також перевищує допустимі значення на 2-5 ДБ.

Значно виражений в роботі зубних техніків біологічний фактор, так як поверхні зубних протезів із склепочних мас інфіковані. Постійний контакт з протезами в процесі їх виготовлення і корекції призводить до забруднення рук різними мікроорганізмами, в тому числі патогенними (загроза зараження контактним шляхом).

В зуботехнічній лабораторії є ряд виробничих приміщень, кожне з яких призначене для виконання підсобних робіт і відрізняється в зв’язку з цим різними професійними шкідливостями.

  • В гіпсовочній просівають гіпс, відливають моделі, гіпсують деталі протезів в кюветах. Шкідливі фактори – гіпсовочний пил.

  • В паяльній спаюють окремі деталі протезів після їх очистки кислотами. Несприятливі фактори пари кислот (азотної, соляної), металів, мінералів припою, пил карборунда, пемзи, діоксиду кремнію.

  • В полімеризаційній – всі процеси по виготовленню пластмаси. Шкідливі фактори пари акрилатів, воску, висока вологість.

  • В поліровочній – шліфування і полірування протезів. Шкідливі фактори: пил карборунду, пемзи, паст і мінералів протезів.

  • В ливарній - відливають деталі зубних протезів в зубних апаратах. Шкідливі фактори: пари різних металів, з яких виготовляють зубні протези (золото, срібло, мідь, платина, кадмій, олово, свинець та ін.) при термічній обробці протезів в повітря виділяються продукти повного і неповного згоряння (діоксид вуглецю, оксид вуглецю, вода).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]