Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.7_PZ.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
278.02 Кб
Скачать

Техніка безпеки при організації роботи з органічними розчинами, отруйними, вогненебезпечними та вибухонебезпечними речовинами

В аудиторіях, де проводяться заняття з учнями, зберігання отруйних речовин (далі ОР) після закінчення навчальних занять не дозволяється. Після закінчення роботи особливо отруйні речовини повинні зберігатися в металічних шафах закриті на замок і запломбовані в окремому приміщенні. На вікнах кімнати ставляться грати, двері повинні бути оббиті залізом.

При поступленні отруйних речовин особа, відповідальна за зберігання, повинна особисто перевірити відповідність отриманих засобів супроводжуючим документом.

Доступ в кімнату, де зберігаються запаси ОР дозволяється особам, безпосередньо працюючим з ними, що оформляється наказом по установі.

ОР підлягають предметно-кількісному огляду в окремих книгах, які пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою і підписом керівника.

Роботу з ОР можна отримати тільки працівникам, які пройшли спеціальний інструктаж.

Фасування, подрібнення, зважування і відмірювання ОР повинні проводитися у витяжних шафах за допомогою спеціально виділеної для цієї цілі приладів і посуду (ваги, циліндри і т. д.).

Роботи з ОР потрібно проводити в резинових рукавицях, захисних окулярах, при необхідності в протигазах.

Наповнення пробірок ОР, концентрованими кислотами і лугами потрібно проводити сифоном або спеціальними піпетками з резиновою грушею.

Після закінчення роботи потрібно добре вимити руки, а в відповідних випадках – почистити зуби і прополоскати рот.

При забрудненні ОР спецодягу і рушників їх потрібно негайно замінити і передати для нейтралізації і прання.

Луги потрібно брати із банки шпателями.

При розведенні концентрованих кислот потрібно кислоту добавляти в воду, а не навпаки.

При роботі з кислотами і лугами забороняється забирати рідину в піпетку ротом. Для цього використовують резинові груші з трубками.

Коли нагрівається рідина, в пробірці, необхідно тримати пробірки отвором в сторону від співробітників і від себе.

Якщо пролився луг, то його потрібно засипати піском, потім забрати пісок і залити місце сильно розбавленою соляною або оцтовою кислотою. Після чого забрати кислоту ганчіркою, вимити водою стіл і рукавиці. Якщо пролилася кислота то її також засипати піском, потім забрати засипаний пісок лопатою і засипати содою, потім соду також забрати і промити це місце великою кількістю води.

Ємності з вогненебезпечними та вибухонебезпечними рідинами повинні зберігатися в залізних ящиках, які виложені азбестом.

Посуд, в якій проводилися роботи з вогненебезпечними та вибухонебезпечними рідинами, потрібно промивати одразу ж після закінчення досліджень.

Категорично забороняється спільне зберігання легко займистих, вогне- і вибухонебезпечних речовин з кислотами і лугами.

Використані вогненебезпечні рідини збирають в спеціальну герметичну тару, яка закривається і передають для регенерації або знешкодження. Спускати в каналізацію забороняється.

Використані кислоти і луги потрібно збирати окремо в спеціальну посуду. Невеликі кількості їдких речовин можна виливати в раковину тільки після сильного розведення їх водою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]