Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.7_PZ.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
278.02 Кб
Скачать

Техніка безпеки при організації роботи з ємностями під тиском

Приміщення для автоклавів повинно мати природну освітленість, квартирки у вікнах і припливно-витяжну вентиляцію.

На кожний автоклав повинен бути паспорт, який знаходиться в цьому приміщенні або у особи, відповідальної за справний стан і безпеку автоклавів. На автоклаві після встановлення повинна бути табличка з реєстраціним номером книги обліку, дозволеного тиску, дати наступного огляду і гідравлічного випробування.

Двері автоклавної повинні відкриватися із приміщення. Під час роботи автоклава двері не повинні закриватися. Засклені двері не дозволяються.

Підлога в приміщенні для електричного автоклаву повина бути із матеріалу, який не проводить струм.

Автоклав повинен бути встановлений так, щоб його можна було зручно обслуговувати зі всіх сторін. Відстань від стін до автоклава повинна бути не менше 0,8 м.

Автоклави з електричним підігрівом повинні бути заземлені.

В приміщенні для автоклаву повинні виконуватися правила пожежної безпеки.

Проведення в автоклавних будь-яких робіт, не пов’язаних з експлуатацією або ремонтом автоклавів, забороняється.

Вхід в автоклавну під час роботи автоклавів дозволяється тільки обслуговуючому персоналу, а також особам які здійснюють нагляд за експлуатацією автоклавів.

Інструктаж по безпечному обслуговуванню автоклавів проводиться особою, відповідальною за справний стан і безпечну дію автоклавів, перед допуском працівника до роботи і періодично – не рідше одного разу в рік записом в журналі інструктажу.

Ремонт автоклавів і його елементів під час роботи не дозволяється.

Робота автоклаву повинна бути зупинена якщо:

1) тиск в автоклаві піднімається вище допустимого;

2) при несправності запобіжних клапанів;

3) при виявлені в елементах автоклаву тріщин в зварюваних швах;

4) при пожежі;

5) при несправності манометра.

Персонал, який обслуговує автоклави, повинен мати при собі посвідчення, яке дає право роботи на автоклаві.

Техніка безпеки і виробнича санітарія при роботі в інфекційних лікарнях (відділеннях)

При обслуговуванні інфекційних хворих і хворих з підозрою на інфекційне захворювання в відповідних закладах охорони здоров’я персонал останніх має постійний і безпосередній контакт з хворими, предметами догляду за ними їх виділеннями, речами і заразними матеріалами, які піддаються небезпеці зараження різними шляхами: через їжу, воду, повітря, руки, шкірні покриви, через комах, мишей і щурів.

Небезпека зараження може розповсюджуватися не тільки на обслуговуючий персонал, але й на членів їх сім’ї, осіб, які проживають з ними, при чому не тільки на території закладу, але і поза територією лікарні. Будинки і окремі приміщення, входи і виходи в окремі будинки і групи приміщень (оглядові кабінети, відділення камерної дизинфекції, санітарні пропускники і ін.) повинні бути розташовані і обладнанні відповідно до строгого розміщення чистих виробничих процесів від операцій, які зв’язані з прийомом і утриманням інфекційних хворих та інфікованими речами і матеріалами. При цьому плануванні як окремих будинків так і всієї ділянки необхідно знайти прямі шляхи руху людей і транспорту.

Будинки інфекційних лікарень і інфеікційних відділень загальних і дитячих лікарень, а також ізоляторів повинні бути обладнанні водопроводом, каналізацією, центральним опаленням, гарячим водопостачанням і припливно-витяжною вентиляцією з підігрівом припливного повітря. Незалежно від наявності механічної вентиляції всі приміщення повинні бути обладнанні кватирками і фрамугами, які легко відкриваються. Витяжні пристрої в боксах і напівбоксах, ізоляторах і в санітарних вузлах повинні бути окремі від витяжних пристроїв інших приміщень.

Всі стічні води від інфекційних відділень перед спуском їх в загальну каналізаційну мережу повинні бути знезаражені на території лікарні (від кожного відділення окремо).

При відсутності загальноміської і селищної каналізації інфекційні лікарні повинні мати на своїй території місцеві каналізаційні пристрої і очисні споруди.

Стіни і підлога всіх приміщень повинні бути непроникними для гризунів, а всі кути і місця стикання стін, підлоги, стелі – заокругленими, без карнизів і інших прикрас. Стіни у всіх приміщеннях покриваються масляною фарбою, а стіни лабораторії, автоклавної, препараторської, віварію, камерного відділу і санпропускників повинні мати панелі, які облицьовані глазурованими плитками на висоту неменше 1,6 м.

Підлога у всіх приміщеннях повинна бути покрита лінолеумом, а підлога в санвузлах, харчових блоках, буфетній, лабораторії, препараторській, камерному відділенні, допоміжних приміщеннях, санпропускниках, морзі повинні бути влаштовані із водонепроникливих матеріалів (плитка, цемент та ін.).

Порядок допуску відвідувачів і родичів для догляду за хворими

Відвідування хворих родичами як правило забороняється.

Речі і предмети, що необхідні для догляду за хворими, які приносяться з дому належать обов’язковому знезараженню персоналом лікарні.

Допуск батьків по догляду за дітьми, крім дітей грудного віку, проводиться в кожному окремому випадку з дозволу тільки головного лікаря або завідуючого відділенням. Мати, яка допускається для догляду за дитиною обов’язково проходить санітарну обробку, забезпечується постільною білизною і лікарняним одягом і зобов’язана строго виконувати правила, які встановлені в лікарні. Повернення родичам речей і посуду хворих дозволяється тільки після знезараження.

Виписка хворих

Перед випискою пацієнт обов’язково повинен прийняти ванну або душ. Знезаражені особисті речі доставляються в виписну кімнату, де зберігаються в індивідуальному мішку до одягання хворого. Одужуючих дітей після прийняття ними ванни одягають і передають батькам або іншим рідним.

Персонал, який обслуговує інфекційних хворих зобов’язаний:

а) прийшовши на роботу знімати особистий одяг і взуття та одягати спецодяг і санодяг, спецвзуття і запобіжні засоби, що передбачені нормами;

б) по закінченні роботи пройти обов’язкову обробку в санпропускнику (прийняти душ або ванну);

в) вішати домашній одяг і спецодяг обов’язково в різних шафах;

г) періодично обеззаражувати свої індивідуальні шафи в гардеробній;

д) під час доляду за хворими слідкувати за чистотою рук (нігті рук повинні бути коротко підстрижені) і спецодягу, після кожної маніпуляції хворим, контакту з їхніми виділеннями або забрудненою білизною і посудом, проведенням дезинфекції, а також перед прийомом їжі і по закіченні роботи обов’язково мити і дезинфікувати руки; використані щітки для миття рук обеззаражувати.

е) при наявності на руках порізів, синців і інших пошкоджень шкіри, а також при роботі, пов’язаній з можливістю забруднення рук мокротою або іншими виділеннями хворого (переноска плювальниць, суден і горщиків з виділеннями, приготування змивів і мазків, розбір інфекційної білизни, тощо.), обов’язково надягати гумові рукавички; після роботи рукавички підлягають знезараженню;

ж) при митті столового, медичного, аптечного посуду, а також посуди з-під виділень одягати прорезинений фартух;

з) при вході в палати для хворих з крапильними інфекціями, в несприятливий період по захворюваності грипом, а також при впорядкуванні ліжок і розборі інфекційної білизни обов’язково одягати марлеві респіратори;

і) волосся повністю закривати шапочкою чи косинкою, манжети рукавів халата зав’язувати;

ї) ванщиці під час купання хворих зобов’язані одягати прорезинений фартух, а під час прибирання ванної кімнати – калоші;

й) про кожен підозрілий випадок на інфекційне захворювання в сім’ї медичного працівника, що працює в інфекційній лікарні, негайно повідомляти головному лікарю, завідуючому відділенням або старшій сестрі;

к) підлягати всім встановленим для медичного і обслуговуючого персоналу щепленням і дослідженням.

Медичний персонал при вході в оглядовий кабінет і санпропускник повинен обов’язково одягнути інший халат і шапочку. При виході спецодяг необхідно зняти і здати для знезараження, взуття витерти змоченим дезінфікуючим розчином.

Медичний персонал, входячи в бокс або ізолятор (ізольовану кімнату), повинен одягнути поверх звичайного халату інший халат, шапочку чи косинку (при крапельній інфекції – і марлевий респіратор), що є в ізоляторі, вимити руки і обробити їх дезінфікуючим розчином, витерти взуття дезінфікуючим розчином. Виходячи з ізолятора (боксу), персонал залишає в ньому другий халат і головний убір, дезинфікує руки, витирає взуття і переходячи в наступний ізолятор (бокс), виконує те ж саме.

При супроводженні хворого, що переводиться з одного відділення в інше, робітник повинен поверх свого халату одягнути інший халат, який після переводу потрібно негайно здати в дезінфекцію.

В лікарнях, де є палати (а не відділення) інфекційних хворих, медичний персонал зобов’язаний:

а) змінювати халати і шапочки при переході від однієї групи хворих до іншої;

б) носити марлеві респіратори при вході в палати з хворими на повітряно-крапельні інфекції;

в) притримуватися послідовності в обслуговуванні інфекційних хворих: спочатку обслуговувати хворих з трансмісивними, потім з кишковими, а потому з крапельними інфекціями.

Дезинфектори під час перебування в завантажувальній половині приміщення дезінфекційної камери або приміщення, де вони проводять знезараження виділень та інших предметів, повинні одягати халат, шапочку, прогумований фартух, рукавички, респіратори, окуляри і калоші. По закінченні роботи дезинфектори повинні залишити на забрудненій половині дезинфекційної камери або приміщення, де проводилося знезараження, вказаний спецодяг, старанно вимити і продезінфікувати руки і прийняти душ, після чого перейти в чисте відділення і одягнути тут інший халат.

Зміна халатів, шапочок повинна проводитися не рідше двох разів в тиждень, костюмів – два рази в місяць. При забрудненні мокротою або іншими виділеннями хворих спецодяг змінюється негайно.

Обслуговуючому персоналу забороняється:

а) сідати на ліжко хворих;

б) з’являтися у відділенні або на робочому місці без спецодягу;

в) виходити в спецодязі за межі інфекційного відділення або одягати верхній одяг на спецодяг, а також виносити спецодяг додому для інших цілей;

г) з’являтися в їдальні або буфеті в спецодязі;

д) користуватися туалетом, призначеним для хворих, посудом та іншими речами, що знаходяться в користуванні хворими;

е) приймати їжу в палатах, коридорах і лабораторіях;

є) вживати харчові продукти хворих;

ж) палити в палатах, коридорах, лабораторіях.

Суворо забороняється переходити з одного відділу в інший, або входити в ізолятор без особливої на те потреби.

Господарський персонал (завгосп, слюсар, столяр та інші), входячи в відділ повинен одягати санітарний халат і йдучи, залишати його у відділі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]