Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZBIRNIK_med_08.doc
Скачиваний:
3400
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Тканини

1. У процесі набуття клітинами специфічних для них морфологічних, біохімічних та функціональних особливостей клітини обмежуються у виборі можливостей шляхів розвитку. Яку назву має таке набуте обмеження?

A. *Комітування

B. Рецепція

C. Капацитація

D. Детермінація

E. Адгезія.

2. В результаті блокування окремих компонентів геному клітини набувають характерних для них морфологічних, біохімічних та функціональних особливостей. Яку назву має цей процес?

A. *Диференціювання

B. Капацитація

C. Рецепція

D. Детермінація

E. Адгезія

3. У травматологічний пункт звернувся пацієнт із відкритим переломом вказівного пальця. Надана перша медична допомога. Яка з травмованих тканин регенерує найшвидше ?

A. *Епідерміс шкіри

B. Сполучна тканина

C. Посмугована м'язова тканина

D. Кісткова тканина

E. Нервова тканина

4. Відбулася травма шкіри з пошкодженням сітчастого шару. За рахунок діяльності якого диферону клітин відбудеться регенерація даного шару?

A. *Фібробластичного

B. Макрофагичного

C. Лімфобластичного

D. Нейробластичного

E. –

5. У гістопрепараті тонкої кишки визначаються ворсинки, покриті тканиною, яка складається тільки з клітин, що утворюють пласт, який розташований на базальній мембрані. Тканина не містить кровоносні судини. Яка тканина покриває поверхню ворсинки?

A. *Епітеліальна тканина.

B. Пухка волокниста сполучна тканина.

C. Щільна неоформлена сполучна тканина.

D. Гладкая м’язова тканина

E. Ретикулярна тканина

6. У гістологічному препараті біоптата епідермісу шкіри здорової дорослої людини в базальному шарі бачимо клітини, які діляться. Який процес забезпечують дані клітини?

A. *Фізіологічну регенерацію

B. Дифференціювання

C. Адаптацію

D. Репаративну регенерацію

E. Апоптоз

7. Упродовж ембріогенезу спостерігається поширене фізіологічне явище, що є запрограмованим генетично контрольованим процесом, який індукується кілерними генами. При цьому спостерігається ущільнення ядра, конденсація хроматину і розпад ядра на “мікроядра”, конденсація цитоплазми та її фрагментація. Клітина розділяється на тільця, що містять “мікроядра”, які фагоцитуються макрофагами. Як називається це явище?

A. *Апоптоз

B. Пікноз

C. Некроз

D. Ендомітоз

E. Ендорепродукція

8. У складі кожної тканини присутні на протязі життя людини (або ж існували під час ембріогенезу) найменш диференційовані і найменш комітовані клітини, що утворюють популяції, яким притаманні самопідтримання, диференціація у декількох напрямках, та через клітини-попередники у функціонально зрілі клітини. Як називаються такі клітини?

A. *Стовбурові клітини

B. Спеціалізовані клітини

C. Багатофункціональні клітини

D. Клітини гістогенезу

E. Бластомери

9. На гістологічному препараті спостерігаємо кінцевий відділ залози. Відомо, що клітини синтезують і виділяють білковий секрет. Як забарвиться цитоплазма цих клітин?

A. *Базофільно

B. Оксифільно

C. Не забарвляться

D. Метахроматично

E. Поліхроматофільно

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]