Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Велика відкрита економіка.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
105.46 Кб
Скачать

99.Розкрийте зміст внутрішньо- та зовнішньоекономічного потенціалів.

Внутрішньоеконом потенціал – частина загального економ потенціалу нац. ек, орієнтована на задоволення внутрішніх потреб національного в-ва та соціальної сфери.

Зовнішньо економ (експортий) потенціал – здатність нац. ек виробляти продукцію, конкурентоспроможну на свтових ринках, експортувати її в достатніх обсягах за світовими цінами.

100.Розкрийте зміст методів державного управління економікою, сутність економічних та позаекономічних методів.

Методи управління являють складову частину управлінського механізму.

Крім методів, до складових частин механізму входять закономірності та принципи взаємодії суб’єкту та об’єкту управління. Проблема методів державного управління нині надзви¬айно актуальна. Багато в чому це пов'язано з активними спробами прискорити перехід до цивілізованих відносин ринкового типу й тими змінами, які у зв'язку із цим відбуваються в механізмі державного управління.

Економічні методи державного управління – це система прийомів і засобів прямої дії на суб’єктів господарювання шляхом запровадження фінансово-економічних законів, створення грошово-кредитних відносин з метою створення оптимальних умов, що забезпечують досягнення високих економічних результатів.

До економічних методів державного управління відносяться:

- індикативне планування;

- державне регулювання;

- грошово-кредитна та фінансова політика;

- конкурентна політика;

- вплив на ринкове ціноутворення;

- податкова політика;

- економічне стимулювання;

Позаекономічні методи це вплив на об’єкт управління шляхом встановлення їх прав, обов’язків, через систему наказів, що спираються на систему підпорядкування, владні повноваження. Це односторонній вибір органом управління способу вирішення завдання чи конкретного варіанта поведінки об’єкта управління. Базуються на застосуванні нормативних актів (розпоряджень, наказів, постанов органів виконавчої влади), мають директивний, обов’язків характер, ґрунтуються на таких управлінських відносинах, як дисципліна, відповідальність, влада, примус. При використанні адміністративних методів орган управління прямо приписує керованому, що він повинен робити.

101.Розкрийте зміст техніко-економічного (технологічного) укладу національної економіки.

Технологічний (техніко-економічний) уклад — це комплекс технологічних процесів, які являють собою цілісність, що відтворюється, і охоплю-ють різні галузі та об’єднані виробництва. В його межах здійснюється за-мкнений виробничий цикл, що включає видобування і отримання первин-них ресурсів, всі стадії їх переробки і випуск кінцевої продукції, відповідної типу суспільного споживання, що склався. Розвиток будь-якого технологіч-ного укладу починається з виробничого впровадження базисної інновації, яка згодом супроводжується іншими інноваціями, які її доповнюють.

102.Роль держави в регулюванні інвестиційних процесів: функції, принципи, інструменти.

Фунції суб’єктів регулювання інцест процесів:

-формування правових та інституціональних умов інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання, зокрема сфер та об’єктів інвестування;

-моніторинг інвестиційного клімату, оцінка та прогнозування макроеконом інцест конюктури і динаміки інцест процесів;

-сприяння розбудові ефективної системи регулювання інцест процесів, координація та оптимізація взаємодії її складових;

-визначення стратегічних завдань та пріоритетних напрямків соц.-ек розвитку країни;

Свідомий вплив на інвест діяльність суб господарювання недержавного сектору економ націлений на: пом’якшення циклічних коливань обсягів інвестицій; коригування галузевої структури та регіонального розподілу інвест ресурсів відповідно до системи нац. пріоритетів тощо.

Функції інвестора:

-розвиток сусп. значущих сфер, у якому через їх певні специфічні х-ки не зацікавлений приватний сектор економ;

-розвиток держ сектора у виробничій сфері;

-реалізація держ інвест програми.

Принципи: прогнозованість, селективність, комплексність, послідовність, несуперечливість тактичних і стратегічних завдань, адекватність, адаптивність.

Інструменти:

-загальні: законодавчі та нормативні акти, що регламентують інцест діяльність господарювання; система сертифікації та стандартизації інцест товарів; макроеконом прогнозування й індикативне планування; достовірне інформ забезпечення суб»єктів економ щодо пріоритетів держ соц.-ек політики та макроеконом конюктури

-переважно прямі:

*бюджетно-податкові

*грошово-кредитні

*протекціоністські

-переважно прямі

*кількісно-структурні зміни у держ капіталовкладеннях

*динаміка інцест діяльності держ під-в та п-в, співвласником яких є держ

*законодавчий захист від скорочення стратегічних держ інцест, що фінансуються з держ бюджету, встановлення їх квоти у відсотках до ВВП тощо