Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Велика відкрита економіка.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
105.46 Кб
Скачать

110.Стратегічне і тактичне, оперативне планування.

Стратегічне - означає оцінку існуючих і очікуваних у майбутньому умов д-сті з урахуванням внутр. та зовн факторів; визнач спрямованість д-сті, формує види д-сті і періоди існування певних видів д-сті.

Тактичне – планування д-сті п-ва на поточний період існування з чітко вираженою конкретною метою і задачами, включає конкретні показники і межі їх значень досягнення яких обмеження поточно планових періодів.

Оперативне – є деталізоівне тактичного і без нього не існує, вирішує задачі внутрішньо виробничого х-ру за показниками та їх розрахунками і відрізняється від тактичного методами і прийомами, які при цьому використовуються.

111. Структурна політика: цілі, пріоритети та механізми.

Структурна політика-це сукупність держ заходів, орієнтованих на керування рухом економічних ресурсів і встановлення структурних параметрів нац. ек, необхідних для підтримання динамічної макроеконом рівноваги і сталого економ зростання.

Національними пріоритетами є: агропромисловий комплекс; харчова промисловість;важке та високотехнологічне машинобудування; аерокосмічна галузь;військова промисловість;суднобудування;окремі наукоємні високотехнологічні в-ва; сфера послуг.

Головною метою є в-во ВВП загалом і на душу населення, в якому переважають продукти кінцевого призначення відповідно до потреб населення та імпорту.

112. Сутність державного регулювання економіки. Предмет та методологія державного регулювання економіки

Державне регулювання економ – це система типових заходів виконавчого, законодавчого,контролюючого х-ру який здійснюється державою,закладами і суспільними організаціями в цій стабілізаціі розвитку економ., пристосування існуючої системи до змінних умов.

Обєктами держ впливу на соц. ек є сфери,галузі,регіони,умови ситуації,процеси і відносини,які відбуваються в сфері суспільного відтворення і функціонування яких ринковий механізм забезпечує незадовільно,або не забезпечує взагалі.

Необхідність держ регулюв пов’язана з:

1)наявністю зборів у функціонального ринкового механізму

2)ринок не бучить соц. проблем і неспроможний їх вирішувати;

3)необхідність вирішення ефект, раціональні народногосподарські рішення повинні прийматися з врахуванням народного г-ва.

113. Суть економічної свободи, система її взаємовідносин.

Економічна свобода на практиці означає право розпочинати або припиняти свій бізнес, купувати будь-які ресурси, використовувати будь-яку технологію, виробляти будь-яку продукцію і пропонувати її до продажу за будь-якою ціною; вкладати свої кошти за власним розсу­дом. Слід розуміти, що ці права - свободи не забезпечують гаранто­ваного успіху для кожного бізнесмена. Він може виробляти будь-яку продукцію, встановлювати на неї будь-яку ціну.

Практика ділових відносин (бізнесу), використовуючи економічну свободу як умову розвитку, виробила таку систему взаємовідносин, яка є обов'язковою для участі у бізнесі. Це насамперед дотримання соціально-економічного суверенітету ділових відносин та консенсус інтересів.

Суверенітет ділових відносин - елемент економічної свободи, його не можна ототожнювати із свободою. Вільний вибір в умовах сучасної ринкової економіки можливий лише на основі якомога повнішого за­своєння інформації про інтереси, наміри, дії контрагентів. Підприємці не можуть планувати випуск продукції, не спираючись на інформацію про динаміку споживчих очікувань. Наймані працівники не можуть за­пропонувати свою робочу силу фірмам, якщо їх кваліфікаційний рі­вень нижчий від допустимого.

Консенсус інтересів означає взаємні зобов'язання всіх учасників ділових відносин не порушувати суверенітет своїх контрагентів. Такі зобов'язання не приймаються безпосередньо учасниками угод при укладанні їх - вони формуються у процесі розвитку і постійного від­творення ділових відносин на засадах взаємної вигоди сторін і є обо­в'язковою умовою системи бізнесу.